iOS 9 review - Een waardige opvolger van iOS 8?

  De nieuwe iOS 9 is de opvolger van iOS 8 en sinds vorige week te downloaden voor je iPod, iPhone en iPad. iOS 9 bevat een hoop nieuwe en verbeterde features voor je Apple apparaat. Lees in onze iOS 9 review wat je kan verwachten van deze software update.

  iOS 9 brengt veel vernieuwen en verbeteringen met zich mee ten opzichte van de vorige versie iOS 8. Zo zou op Apple apparaten met iOS 9 Siri beter werken en moet typen makkelijker zijn dan ooit tevoren. De vraag is echter of dit gelukt is en iOS 9 voorganger iOS 8 heeft weten te overtreffen.

  Typen voelt smooth in iOS 9

  Het typen met je toetsenbord in iOS 9 voelt fijn en smooth aan. Het is makkelijk om op je iOS 9 apparaat hele teksten te typen. Bovendien werkt de shifttoets beter dan bij de eerdere iOS versie en kun je op een makkelijke manier tekst knippen en plakken. Ook de undo knop die toegevoegd is in iOS 9 werkt goed en daardoor krijg je de indruk alsof je met een echt toetsenbord aan het werk bent.

  Een laatste handigheidje is wanneer je met twee vingers over het scherm beweegt je de cursor als een muis over je scherm kan laten gaan. Ook deze functie van iOS 9 gaat heel soepel en makkelijk. Je hebt op deze manier niet het idee dat je bezig bent op je iPhone of iPad.

  Ook is er een nieuw lettertype genaamd San Francisco dat als doel heeft om de leesbaarheid te verbeteren. Het lettertype oogt fijn en lijkt groter dan andere lettertypes, wat dus bijdraagt aan de leesbaarheid van het lettertype.

  iOS 9 review

  Doe langer met je Apple apparaat

  Dankzij iOS 9 kun je langer doen met je Apple apparaat. Veel Apple eigenaren klagen over het feit dat hun iPhone of iPad zo snel leeg is. iOS 9 moet ervoor zorgen dat je apparaat niet zo snel wordt leeg geslurpt als bijvoorbeeld bier op een festival. Door iOS 9 gaat je apparaat tot wel een uur langer mee en in standby modus is dit zelfs nog langer.

  Daarnaast is er ook de Low Power modus die de levensduur van je apparaat kan verlengen door minder belangrijke features tijdelijk uitschakelt. Ook zo kun je dus de levensduur verlengen van je device en langer aan de slag met je apparaat voordat je hem weer aan de lader moet leggen.

  iOS 9 review

  Doe van alles tegelijk met de multitasking functie

  Ook maakt iOS je apparaat sneller dan ooit door onder andere de handige multitasking functie, die je twee applicaties tegelijkertijd laat gebruiken. Door je vinger van rechts naar links te verplaatsen over het scherm wissel je af tussen de twee applicaties die je op dat moment in gebruik hebt. De verdelingen die je kunt gebruiken om twee applicaties tegelijk te gebruiken op je scherm zijn 70/30 of 50/50. De applicaties die je kunt gebruiken voor het multitasken staan vermeld wanneer je van rechts naar links met je vinger over het scherm beweegt.

  Behalve dat je met de multitasking functie splitscreen twee applicaties tegelijk kan gebruiken, kun je ook dingen op de achtergrond laten draaien. Je kunt dus bijvoorbeeld muziek op de achtergrond laten draaien wanneer je bezig bent met notities of een boek aan het lezen bent in iBooks. Het werkt als een tierelier en is een fantastische toevoeging in iOS 9. De multitasking functie werkt uitsluitend op de iPad en is niet beschikbaar op je iPhone bijvoorbeeld.

  iOS 9 review

  Sommige applicaties aangepast en nu ook verwijderbaar

  In tegenstelling tot de vorige versies van iOS kun je in iOS 9 sommige standaard applicaties verwijderen om het zo overzichtelijk te houden. De applicaties die je kunt verwijderen als je dat wil zijn onder andere Tips, Stock en Podcasts. De belangrijkste applicaties als Mail, Safari en Notes kunnen echter niet verwijderd worden. Mocht je je verwijderde applicaties later alsnog weer terug willen hebben op je apparaat, is dit zeker mogelijk.

  Enkele van de belangrijkste applicaties zijn in iOS 9 verbeterd en aangepast. Safari is bijvoorbeeld heel uitgebreid in vergelijking met de eerdere versies van Safari. Zo kun je cookies en pop-ups blokkeren en bijvoorbeeld je tabbladbalk verbergen mocht je dat willen. Ook kan Safari een melding geven van frauduleuze websites als je deze functie aanzet.

  Sommige applicaties uit iOS 8 en eerdere versies hebben een andere naam gekregen. Newsstand heet nu bijvoorbeeld News en Passbook heet nu Wallet. Het aanpassen van de namen van de applicaties is geen grote aanpassing, maar toch leest News iets makkelijker dan Newsstand bijvoorbeeld.

  Siri luistert goed naar je

  De iconische Apple applicatie Siri heeft in iOS 9 ook een update gekregen. De interface is overzichtelijker en maakt de applicatie gebruik van Proactive om zo onder andere je muziek, contacten of kalender te doorzoeken naar suggesties op basis van het commando dat je Siri geeft. Geef de Facebook pagina van XGN is slechts een enkel voorbeeld van de zoekopdrachten die de nieuwe Siri kan herkennen.

  De nieuwe Siri onthoudt zelfs je dagelijkse ritme als deze veel hetzelfde is. Kijk je ’s ochtends bijvoorbeeld altijd het eerst op internet naar de weersverwachting, dan kan Siri op een gegeven moment automatisch de weersverwachting voor je openen. Uiteraard kun je deze functie ook uitschakelen als je dit maar niks vindt. Ook wanneer je veel dezelfde informatie opvraagt geeft Siri dit weer in je Spotlight applicatie. Siri lijkt op deze punten slimmer dan ooit tevoren.

  iOS 9 - Een verbetering!

  Is iOS 9 een upgrade ten opzichte van iOS 8? Het antwoord is ja. Dankzij de multitasking functie en de nieuwe Siri krijg je het idee je in een wereld van verschil te begeven. Ook de Low Power modus en de mogelijk om sommige applicaties te verwijderen zijn geweldige toevoegingen in iOS 9.

  iOS 9 is een waardige opvolger van iOS 8 en mocht je de software op je Apple apparaat nog niet hebben aangepast, moet je het zeker doen. Wel is het jammer dat de multitasking functie niet beschikbaar is op de iPhone, maar al met al is het meer dan geslaagde update.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.