iOS 8: hands-on iOS 8.1 Review

  iOS 8 is volgens Apple de meest uitgebreide versie ooit. De meest natuurlijke en meest bruikbare gebruikerservaring die na verloop van tijd niet meer te missen is. Maar is dat ook gelukt?

  iOS 8 is alweer sinds half september te downloaden en er zijn inmiddels al drie updates geweest. Bij de launch waren er al vrij snel klachten en daardoor is zelfs iOS 8.0.1 teruggetrokken. Die update zorgde er namelijk voor dat er weer nieuwe problemen werden gecreëerd waardoor mensen geen verbinding hadden en niet meer konden bellen.

  Naast alle klachten zijn er ook een hoop goede dingen in iOS 8, zoals nieuwe functies, extra opties en een opgepoetste vormgeving. De meeste bugs zijn inmiddels verholpen en dat hoort ook zo. Hieronder vind je een overzicht van onze bevindingen tot nu toe.

  Een andere kijk op foto's

  iOS 8 heeft ons een andere kijk op foto's gegeven. Met nieuwe manieren van filteren en uitgebreide bewerkings-mogelijkheden wordt er meer uit de foto-app dan voorheen gehaald.

  De foto-bibliotheek heeft op het gebied van filteren een aardige make-over gehad. Het is nu makkelijker om foto's te zoeken en je oude foto's komen ook meer naar voren. Je hebt in het kopje foto's de keuze om van jaren naar momenten te gaan en ziet direct een overzicht van gegroepeerde foto's van een bepaalde gebeurtenis. Op deze slimme manier is het erg leuk om dingen uit het verleden weer te herbeleven en het is nog makkelijk ook.

  Daarnaast is het erg makkelijk om je foto's direct te bewerken. Je kan zelfs foto's nemen met een filter over de lens, we raden alleen wel aan om foto's pas achteraf te bewerken. Dan heb je wat meer bedenktijd over wat je met de foto's wilt doen.

  Sinds iOS 8.1 hebben we de Filmrol weer terug. In iOS 8 zelf was deze vervangen door een kopje met de meest recente foto's en dat waren de foto's van de afgelopen maand. Hier waren veel klachten over dus Apple besloot de Filmrol weer terug te brengen in iOS 8.1. Daar zijn veel mensen blij mee, want het is toch makkelijk als je alle foto's in 1 overzicht hebt.

  iOS 8 Photo Libary

  Berichten is flink onder handen genomen

  Met de berichten app van Apple konden we voorheen alleen maar berichten sturen naar mensen met een iDevice. Met iOS 8 kun je ook, zolang je een iPhone hebt, naar een ander merk telefoon een bericht sturen en dit gebeurt dan via SMS.

  Mocht je een iPhone hebben, dan kun je ook vanaf je iPad, iPod Touch, iMac of Macbook een SMS versturen. Dit gaat allemaal via het netwerk van je iPhone en is pas mogelijk sinds iOS 8.1. Dit zorgt ervoor dat er geen muur meer zit tussen jou en je contacten, zodat je iedereen berichten kunt sturen.

  Naast tekst kun je nu in iOS 8 audio- en video boodschappen versturen. Dit kon al met apps als Whatsapp en nu is dit eindelijk in de berichten app van Apple geïntroduceerd. Wat ons betreft is dat redelijk laat, want dit is niets nieuws meer. Hetzelfde geldt voor de groepsberichten die nu mogelijk zijn.

  Tussentijds heb je nog de mogelijkheid je locatie te delen en kun je laten zien waar je op dat moment bent. Kiezen voor een bepaalde tijdsduur kan ook en daaromee voorkom je dat de persoon waarmee je chat, dag en nacht kan zien waar je bent.

  Berichten iOS 8

  Een andere vormgeving of toch niet

  iOS 8 is qua vormgeving niet echt veranderd. Het moet het meer hebben van de extra features die zijn ingebouwd. We hebben het dan over de gepersonaliseerde widgets in het berichtenscherm en je laatst gebruikte contacten in het multitask-scherm. Verder zijn ook Safari en de mail app onder handen genomen, die nu ook tijdbesparende functies hebben. De vraag is of je die ook gaat gebruiken, omdat je het oude waarschijnlijk nog gewend bent.

  De nieuwe widgets in iOS 8 zijn leuk, want app-makers kunnen nu voor hun app een eigen widget creëeren. Apps als Dropbox en Yahoo Weather doen dit al en zo kun je op het berichtenscherm bijvoorbeeld de laatst toegevoegde bestanden op je Dropbox zien of het laatste weer voor jouw locatie, en dat allemaal in je berichtenscherm. Handig is het zeker, als je 's ochtends even snel het weer wil bekijken en niet helemaal naar de app wil gaan.

  Bel of sms je vaak dezelfde persoon dan komt die nu bij de laatst gebruikte contacten te staan. Die vind je door twee keer op de Home-button te drukken en staan dan bovenin. Dit is erg makkelijk en zorgt weer voor een tijdbesparende optie die het weer net even wat makkelijker maakt.

  Als laatste richten we ons op de interactie met berichten. Het is nu mogelijk als je een bericht ontvangt daar direct op te reageren. Dit doe je door erop te klikken en daar direct al je bericht in te vullen. Op deze manier hoef je dus niet helemaal naar de berichten app en bespaart dit ook weer tijd.

  Alles delen met je gezin, kennissen of vrienden

  Wil je graag al je familieleden in de gaten houden, dan is dit de manier. Deze optie in iOS 8 komt dan ook met verschillende extra's die het makkelijker moeten maken voor jou en je familie. Zo kun je de aankopen die in de familie gedaan worden voortaan met elkaar delen.

  Dat is natuurlijk heel handig, want dan hoef je niet meer met jouw Apple-account in te loggen op je zusje haar iPad om haar ook dat spelletje te laten downloaden wat jij net hebt gekocht. De aankopen kunnen van iTunes, iBooks en de App Store zijn.

  Makkelijk of misschien toch niet? Het maakt het wel makkelijker, maar brengt naar onze mening ook wat complicaties met zich mee. Ten eerste is het maar mogelijk tot maximaal 6 personen. Dus bestaat jouw familie uit 6 personen dan kun je een vriend of vriendin niet mee laten doen. Dit is nog te begrijpen, want anders kun je al je vrienden de apps laten downloaden die je gekocht hebt.

  Naast het delen van content kun je die leden ook aankopen laten doen via de betalingsmethode van het hoofd van de familie. Dit geldt ook voor kinderen alleen die moeten dan eerst om goedkeuring vragen. Maar waarom alleen kinderen vroegen wij ons af.

  Misschien vind je het delen wel erg leuk en wil je alleen niet dat anderen familieleden ook kunnen kopen via jouw creditcard. Het is dus alleen mogelijk om kinderen en tieners tot 18 jaar deze optie mee te geven. Iedereen die ouder is kan zonder toestemming kopen. Wil je dat niet, begin dan vooral niet aan "Delen met het gezin".

  Er zijn in iOS 8 nog meer opties zoals het delen van foto's, locaties en een agenda. Dat is zeer interessant, want dit zorgt voor meer gemak in het huishouden. Zo weten ouders altijd waar hun kind zich bevindt en kun je aan de hand van de familie-agenda precies zien wie wat doet op welke dag en tijd. Voorheen moest je de familieleden nog uitnodigen voor je eigen agenda en nu kun je dat veel makkelijker doen.

  Als laatste hebben we het delen van foto's en dat is ook een leuke extra. Je hebt de mogelijkheid om direct foto's te delen met het gehele gezin en dat is een soort gezamenlijke fotostream. Voorheen maakte je een fotostream en deelde die met mensen terwijl je nu al je familieleden kan laten meekijken.

  Family Sharing iOS 8

  Gezondheid speelt een belangrijke rol

  De app gezondheid is een nieuwe toevoeging in iOS 8. Die zorgt ervoor dat je een medisch-id kan bijhouden en ook alles wat je doet op het gebied van gezondheid registreert . In de app kun je een dashboard aanmaken waar je allerlei gegevens kunt toevoegen en dat kan zijn hoeveel kilometer je gelopen hebt, hoeveel kilometer je gefietst hebt of hoeveel calorieën je verbrand hebt met deze activiteiten. Er is een gigantische lijst met gegevens die je kunt toevoegen en daarvoor zijn ook bronnen nodig.

  De bronnen kunnen verschillende apps zijn op het gebied van gezondheid. Apps zoals UP van Jawbone en de hardloop app Runkeeper worden ondersteund maar ook My Fitness Pal en nog veel meer apps. We hebben de gezonheid app uitgebreid getest met een Jawbone UP24 en dat werkte nog niet helemaal goed. Of het nou aan de app van Jawbone lag of aan de gezondheid app van Apple weten we niet, maar de gegevens werden niet goed overgebracht naar de gezondheids app terwijl de rechten wel goed hadden ingesteld.

  Het medisch-id in iOS 8 is handig voor hulpdiensten als je in nood bent. Hier staan dan mensen die in geval van nood gebelt kunnen worden of welke bloedgroep je hebt. Dit kan dus in levensbereigende situaties hulp bieden. Hoe snel zoiets ingeburgerd is vragen wij ons af.

  Continuïteit voor een naadloze workflow

  Aangezien iOS 8 bijna helemaal in het teken staat van effectiviteit, bevat ook continuïteit van Apple veel opties die alles nog makkelijker maakt dan in iOS 7. De grootste optie die hier te vinden is heet Handoff.

  Handoff draait vooral om het verder gaan waar je gebleven was. Handoff is te gebruiken in Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kaarten, Berichten, Herinneringen, Agenda en Contacten, en zo kun je dus op het ene Apple-apparaat ergens aan beginnen en op het andere apparaat er weer mee verder gaan. Dan moeten alle apparaten wel met hetzelfde iCloud-account verbonden zijn.

  Als je een pagina in Safari opent en thuiskomt kun je direct in Safari op je iMac dezelfde pagina verder bekijken. Dit geld ook voor de rest van de toepassingen die hiervoor genoemd zijn. Het zorgt ervoor dat het makkelijk is om verder te gaan met wat je aan het doen was.

  Al je Apple-apparaten staan in iOS 8 nu met elkaar in verbinding. Word je gebeld op je iPhone en staan je iMac en iPad ook aan, dan krijg je daar ook een oproep te zien en kun je dus bellen met je iMac of iPad. Dat is wel erg makkelijk, want dan kun je als je thuis komt gewoon je telefoon ergens neerleggen en hoef je er voor de rest van de dag niet meer naar om te kijken. Je sms'jes en telefoontjes komen automatisch binnen op Apple-apparaten die zich op hetzelfde Wifi netwerk bevinden.

  Met Instant Hotspot wordt het makkelijk gemaakt om met je Mac of iPad te internetten in het openbaar vervoer als je geen wifi-verbinding hebt. Als je Instant Hotspot hebt ingeschakeld op je iPhone dan zie je op je Mac of iPad direct je iPhone in het lijstje met Wifi-verbindingen staan en heb je direct verbinding als je deze aan klikt. Dat is nog niet alles, want als je tijdelijk even geen gebruik maakt van de verbinding schakelt hij hem automatisch uit om batterij te besparen.

  iOS 8

  iCloud Drive voor extra ruimte

  iCloud Drive zorgt in iOS 8 dat je al je bestanden veilig op één plek kan bewaren. Veilig moeten we tegenwoordig maar geloven, want er lekken hier en daar nog wel eens foto's en anderen bestanden dus je bestanden op een harde schijf zetten is altijd nog een slimme zet naast het online bewaren van data.

  Deze service van Apple biedt ruimte in de cloud en zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een document in Pages op de iPad kan beginnen en het thuis op de iMac of MacBook kan afmaken, wat overigens op de meeste iDevices hetzelfde werkt. Dat is natuurlijk erg handig, want zo loop je niet constant met een harde schijf in je tas. Dit sluit overigens goed aan op de continuïteit die Apple in iOS 8 heeft ingebouwd. Je kunt zo ook met de Apple apps als Pages, Keynote en Numbers gewoon direct verder werken als je van een lange reis weer thuis komt.

  De extra ruimte is op dit moment op Mac OSX Yosemite en Windows 7 en hoger gewoon beschikbaar als map. Zo kun je daar al je bestanden inzetten en er overal bij. Wat iCloud Drive nog niet heeft is de optie om op andere iDevices naast je computer bij alle bestanden te kunnen. Dit omdat er geen aparte iCloud Drive app is en je alleen maar met aangesloten apps kan werken zoals die van Apple zelf.

  Dit is in onze ogen erg jammer, want dat is gelijk een reden om niet iCloud Drive te gebruiken maar bijvoorbeeld Google Drive, Dropbox of One Drive. In combinatie met de app IFTTT kun je ongeveer dezelfde opties bereiken met andere diensten die wel een eigen app hebben.

  iCloud Drive iOS 8

  Spotlight zoekt nog uitgebreider

  Spotlight is de zoekfunctie van je iDevice. Zie het als een Google voor je apparaat. Alles wat er op je apparaat staat kun je ermee vinden en dat gaat in iOS 8 nog verder. Het biedt namelijk slimme resultaten aan. Dat houdt in dat de resultaten afhangen van de context en je locatie.

  Het laat resultaten zien van het nieuws, plaatsen in de buurt, de iTunes Store, App Store, iBook Store en aanbevolen websites. Zoek je dus een bepaald boek of een app en je typt het in Spotlight, dan krijg je direct het resultaat en ga je naar de juiste locatie waar je het boek of de app kan kopen. Het is dus niet zomaar een zoekfunctie meer, maar een zoekfunctie die alleen de dingen laat zien die je nodig hebt.

  Een gemakkelijker en effectievere iOS 8

  Al om al is iOS 8 zeker een verbetering. Het is veel effectiever geworden om je iDevices te gebruiken en alle nieuwe features zorgen inderdaad voor een natuurlijke en verbeterde gebruikerservaring die na een bepaalde tijd wel gewend raakt.

  Zoals bij elke release zijn er wel bugs te vinden en gelukkig heeft Apple hier snel op gereageerd door constant updates uit te brengen met reparaties. Met de release van iOS 8.1 zijn de meeste bugs al verholpen en is iOS 8 zeker de moeite waard. Het grootste minpunt is dat wij mensen met een iPad 2 of een iPhone 4S aanraden om nog even goed na te denken of ze willen overstappen aangezien iOS 8 qua snelheid op die apparaten nog wel wat steekjes laat vallen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.