Inferno Review - Een waardige opvolger? Of flop van het jaar?

Review
dinsdag, 11 oktober 2016 om 17:31
xgn google image
Professor Robert Langdon is terug op het witte doek. De laatste keer was alweer in 2009 met Angels & Demons. Nu, enkele jaren ouder en wijzer staat hij weer aan het begin van een puzzel vol met actie, spanning en bedrog. Of de film kan tippen aan de twee eerdere films lees je in onze Inferno review!
Zoals bij de beide vorige films komt Robert Langdon zonder dat hij dat zelf wil in een situatie terecht waarbij hij de enige is die de wereld kan redden. Langdon is niet je superheld of meesterspion zoals Iron Man of James Bond, maar gewoon een hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge waar hij lesgeeft in de geschiedenis van symbolen en tekens.

Het vinden van verborgen betekenissen

Robert Langdon is de beste in de wereld als het aankomt op het vinden van verborgen betekenissen in beelden, schilderijen en plekken waar mensen het niet verwachten. Ook in Inferno zal hij menig oud gebouw bezoeken en zal hij in de kunstwerken weer hints vinden die hem naar zijn einddoel zullen leiden.
In Inferno komt Robert Langdon misschien wel voor zijn meest gruwelijke uitdaging te staan. Een miljonair genaamd Bertrand Zobrist is er van overtuigd dat alle problemen in de wereld worden veroorzaakt door overbevolking. Zijn oplossing is om de helft van de wereld uit te moorden door middel van een virus dat hij ergens op de wereld heeft verstopt.
Inferno review

Nieuwe puzzel, maar hetzelfde verhaal

In het begin van de film is Robert Langdon opgenomen in het ziekenhuis nadat hij een hoofdwond heeft opgelopen en aan geheugenverlies lijdt. De actie in de film komt direct tot stand wanneer een vrouw in politiekleding het ziekenhuis inkomt om Robert te vermoorden. Sienna Brooks, een dokter en wonderkind dat al sinds dat ze klein was een fascinatie heeft voor symbolen en tekens en een fan is van de professor, helpt Robert ontsnappen.
Nadat ze veilig zijn komt Robert erachter dat hij in het bezit is van een kaart van de hel die is aangepast door iemand. Op dat moment komt Robert er ook achter dat het Zobrist is, de miljonair met radicale ideeën. Vanaf dit punt begint de zoektocht naar wat er precies gaande is, wie achter Robert Langdon aanzit en wat Zobrist in hemelsnaam van plan is.
Uiteraard heeft Zobrist een spoor uitgezet van verschillende hints die naar de locatie van het virus leiden. Ditmaal is het echter niet gedaan om Robert Langdon een kans te geven, maar eerder om zijn volgers de locatie te geven mocht er iets met hem gebeuren.
Net zoals de vorige twee films heeft Robert Langdon aan het begin van de film geen flauw idee wat hij daar doet en wat er allemaal aan de hand is. Al met al lijkt het simpelweg een herhaling van oud materiaal.
Inferno review

Deja Vu van begin tot eind

De kracht van de film zit hem niet in de rode draad van de film. Sterker nog, het verhaal is het slechtste punt van de film. Deze is namelijk exact hetzelfde als die van Angels & Demons. Ergens is iets verstopt wat op tijd gevonden moet worden anders gaan er miljoenen mensen dood. Nee, hiermee scoort de film geen punten.
Van het moment dat je voor het eerst doorhebt dat Langdon in Florence is krijg je meteen het gevoel dat je deze film al een keer hebt gezien. Van de toeristische trekpleisters die afgesloten worden door de politie tot het wegrennen voor onbekende achtervolgers en het bezoeken van oude bekenden.
Alles wat aan je voorbij komt is letterlijk overgenomen van The Da Vinci Code of Angels & Demons. Ook het feit dat Zobrist de locatie van het virus toont via videobeelden is een deja vu naar Angels & Demons waar de bom op beveiligingsamera's is te zien. Wat betreft het verhaal is Inferno dus een samenvoeging van de eerste twee films.
De genoegdoening voor de kijker moet komen uit de personages en de meerdere plot twists die elkaar in rap tempo opvolgen waardoor het bijna de gehele film onduidelijk is wie nu eigenlijk de bad guy is en wie aan de kant van de 'goede mensen' staat. Dit is wel een sterk punt van de film en brengt de nodige verfrissing op het scherm.
Ook de stijl van de film is bijna exact gelijk gebleven aan de eerste twee films. Robert Langdon moet al zijn kennis aanboren om het juiste spoor te vinden. De fans van de franchise zullen dan ook wederom worden blootgesteld aan de kennis van oude geschriften en kunstwerken die hij opsomt gedurende de speurtocht.
Zo speelt de film zich grotendeels af in Florence en Venetië en wordt ook Istanbul nog bezocht. In deze steden worden uiteraard verschillende oude gebouwen vol kunstwerken bezocht. De film is naast een kopie van de vorige films dus ook wederom een brochure voor de reisorganisaties!
Inferno review

Acteerwerk maakt veel goed

Het acteerwerk is wel weer van de bovenste plank. Tom Hanks is nog steeds briljant als Robert Langdon en de rol van Sienna Brooks lijkt perfect voor Felicity Jones. Het enige nadeel van de rol van Jones is dat deze voor een groot deel van de film exact hetzelfde lijkt als die van Audrey Tautou in The Da Vinci Code. Jones is voor een groot deel van de film namelijk het mooie meisje dat naast Langdon loopt terwijl ze op zoek zijn naar hetgeen wat gevonden moet worden.
Naast deze twee supersterren zijn kleinere rollen weggelegd voor Omar Sy en Irrfan Khan. Beide acteurs leveren net als Hanks en Jones een zeer strakke prestatie waardoor de karakters echt tot leven komen. Het acteerwerk is een klein lichtpuntje in een anderzijds vrij donkere tunnel.

Leuke film, maar zeker geen blockbuster of kaskraker

Kortom, Inferno is een waardige opvolger van The Da Vinci Code en Angels & Demons in de zin dat het erg op de voorgaande delen lijkt. Het acteerwerk van Hanks en Jones tillen de film iets omhoog, maar het is niet voldoende om van de film echt iets sterks te maken.
De grootste nadelen zijn toch wel het verhaal dat exact lijkt op de vorige delen en het clichématig bezoeken van de toeristische trekpleisters zoals je deze ook in de reclamespotjes van Oad of D-reizen kan zien. Inferno is zeker geen film waar je bij in slaap zal vallen, want de spanning is zeker aanwezig en de plot twists frissen de boel zo nu en dan goed op!
Wil je tickets voor de film winnen? Check dan snel onze Inferno prijsvraag!
Cijfer: 6.5