HTC One Mini - Beeldschoon met ruwe randjes Review

Review
zaterdag, 23 november 2013 om 15:00
xgn google image
Sinds kort heeft de HTC One een broertje gekregen in de vorm van de HTC One Mini. Hiermee voegt HTC een nieuwe telefoon toe aan het segment van kleinere smartphones. Een segment die sinds kort steeds drukker wordt, maar desondanks nog wel kwalitatief sterke telefoons mist. Dit is dan ook precies wat HTC biedt met de One Mini, een kwalitatief sterke telefoon in een klein en handzaam formaat.
Bij het zien van de HTC One Mini valt je meteen op dat het eenzelfde design heeft als de HTC One. Het grootste gedeelte van de telefoon is afgewerkt met een hele mooie aluminium laag, waardoor de telefoon niet alleen solide aanvoelt, maar ook een premium gevoel geeft. Het is dan ook jammer dat de zijkant en twee strepen op de achterkant zijn afgewerkt met goedkoop plastic. Op de achterkant vormen zelfs al heel snel kleine haarscheurtjes in het plastic, en dit doet toch wel een beetje af aan het premium gevoel van de telefoon.
Desondanks ligt de telefoon heerlijk in de hand. Aan de ene kant komt dit door de grootte van de telefoon, welke een 4,3-inch scherm met zich meebrengt ten opzichte van de 4,7-inch scherm van de HTC One. Aan de andere kant is het de achterkant welke enigszins een buiging heeft. Normaal gesproken hebben telefoons een platte achterkant, maar door deze buiging is het nog fijner om de HTC One Mini in één hand te houden. Iets waarin deze telefoon excelleert, want het kleinere formaat van de telefoon zorgt ervoor dat je alles heel makkelijk met één hand bedient. Het slanke design heeft echter ook zijn nadeel. Zo is het toetsenbord door deze verandering ook een stuk smaller geworden, waardoor je af en toe moeite hebt om de juiste letter in te toetsen.

Interne downgrade

Het scherm van 4,3-inch groot heeft een resolutie van 720 bij 1280 pixels. Dit is een stuk lager in vergelijking tot de 1080 bij 1920 resolutie van zijn grote broer: de HTC One. Desondanks heeft de HTC One Mini een pixeldichtheid van 342 pixels per inch. Het menselijke oog is niet langer in staat om bij 300 pixels per inch of meer, onderscheid te maken tussen afhankelijke pixels. Hierdoor behoud je een heel scherp beeld, ondanks de lagere resolutie. Daarnaast heeft HTC ervoor gezorgd dat je via elke hoek waarop je kijkt naar je mobiel, een even scherp beeld blijft houden.
Een andere aanpassing is de processor en het werkgeheugen. De HTC One Mini maakt gebruik van een 1,4Ghz dual-core processor met 1GB werkgeheugen. Een aardige downgrade van een 1,7Ghz quad-core processor met 2GB werkgeheugen, welke in de HTC One zit. Desondanks ga je hier weinig van merken, als je zelf op de telefoon bezig bent. Zo houdt de dual-core processor alles gemakkelijk bij. Daarbij verbruikt een dual-core processor ten opzichte van een quad-core processor ook minder energie. Hierdoor houdt de accu het dus ook net weer wat langer vol. In harde woorden kun je de telefoon veel gebruiken op een dag, zonder een melding te krijgen dat de batterij op is.

Wel speakers, maar niet de ruimte voor muziek

HTC begaat echter een fout in de manier waarop knoppen zijn geplaatst op de telefoon. Zo zit helemaal bovenin de ontgrendelknop en is er geen menuknop te vinden. In plaats van een menuknop zie je het HTC logo onderin. Dit betekent dat je altijd de ontgrendelknop moet indrukken bij het bekijken en afsluiten van de telefoon. Op veel momenten is dit gewoon heel onpraktisch, maar daar kun je mee leren leven. Echt jammer is het gemis van een micro SD-ingang. Zo heeft de HTC One Mini een intern geheugen van 16GB, welke door Android nog eens wordt teruggebracht naar zo’n 10,5GB aan vrije ruimte. Ben jij iemand die veel foto’s maakt en graag naar muziek luistert op je mobiel, dan kan de hoeveelheid aan intern geheugen een probleem veroorzaken.
Een ander opvallend element aan de HTC One Mini zijn de Boom sound speakers, eentje aan de bovenkant en eentje aan de onderkant van de telefoon. De speakers zijn naast een naadloze aansluiting op het design ook enorm functioneel. Bij veel telefoons heb je vaak een speaker op de achterkant van de telefoon, welke je simpelweg met je vinger kan afsluiten. De Boom sound speakers zijn naar voren gericht en doordat het gaat om een tweetal kunnen wij spreken van een heel mooi en sterk stereo geluid. Hier mag nog een klein bedankje gaan naar Beats, die in samenwerking met HTC het geluid verzorgt.

Leuk kleinigheidje tot aan verschrikkelijk onhandig

Naast stereo geluid maakt de HTC One Mine gebruik van een zogeheten Blink Feed. Deze staat helemaal links op het hoofdscherm. De Blink Feed is een nieuwscentrum die je geheel naar eigen smaak kunt inrichten. Bij het aansluiten van Facebook komen hier berichten te staan, maar je kunt ook het nieuws van ANP ontvangen of zelfs nieuws van vrouwenbladen zoals Cosmopolitan of Elle. Al dit nieuws wordt in de stijl van Windows in blokken weergegeven. Door deze weergave raak je zelf al snel het overzicht kwijt en dat is doodzonde. Hierdoor is de Blink Feed niets meer dan een leuk kleinigheidje. Handiger is dan de zaklamp-app of de toch aardig uitgebreide weer-app. Hier vind je voorspellingen per uur over een periode van 23 uur tot aan voorspellingen van de aankomende week, met als kers op de taart een grappige animatie van het weer op het ontgrendelscherm.
Helaas is niet alles koek en ei, want HTC begaat toch wel een behoorlijke fout als het gaat om het algemeen gebruik van de telefoon. Zo heb je de standaard app-lijst waar veel Android telefoons gebruik van maken. Om een of andere reden vond HTC het nodig om deze van omhoog naar omlaag in te richten, heel onhandig maar er valt mee te leven. De grootste ergernis is echter als je een app op het hoofdscherm wil plaatsen. Je kunt het hoofdscherm ingedrukt houden, waardoor een pop-up verschijnt van drie bij drie apps. Zoek dan maar eens je app terug in die gigantische lijst. Of je kunt de app in de app-lijst ingedrukt houden, waarna je de applicatie naar boven moet slepen naar het kopje snelkoppeling. Is je dat gelukt, dan pas mag je de app op het hoofdscherm plaatsen. Dit is niets anders dan onhandig en lichtelijk frustrerend te noemen.
Op het gebied van foto’s maken, is de HTC One Mini uitgerust met een 4-megapixel camera aan de achterkant en een 1,6-megapixel camera aan de voorkant. Of in het geval van HTC praten wij eigenlijk over ultrapixels. Dit is een speciaal ontwikkelde technologie waarbij de onafhankelijke pixels individueel groter zijn gemaakt en dus meer licht opnemen. Als resultaat hiervan kun je bij minder licht nog steeds goede foto’s maken. Desondanks praten wij nog steeds over een camera met slechts 4 megapixels en dat zie je terug op bijvoorbeeld de computer.

Sexy telefoon met wat problemen

Voor ongeveer 410 euro is het mogelijk om de HTC One Mini los te kopen als telefoon. Toch een aardig hoog bedrag, maar bij het zien en voelen van de telefoon merk je al snel op dat het kwalitatief hoogstaand is. De aluminium uitvoering ziet er heel strak uit en het kleine formaat met buiging aan de achterkant, zorgt ervoor dat de telefoon heerlijk in de hand ligt. Daarnaast is het één van de weinige telefoons met stereo geluid, dankzij de Boom sound speakers. Het is alleen jammer dat de telefoon zo weinig intern geheugen heeft zonder de mogelijkheid om deze uit te breiden via micro SD. Daarbij valt de camera ook wat tegen door slechts 4 megapixel, en simpelweg een app plaatsen op je hoofdscherm, werkt zo onhandig en frustrerend dat dit zeker een minpunt waard is.
Cijfer: 7

Populair Nieuws