Horizon Zero Dawn The Frozen Wilds Review - Op pad in de bergen

  Aloy is terug en verkent in deze eerste en enige uitbreiding een gloednieuw gebied. Daarnaast komt ze nieuwe en bekende vijanden tegen, terwijl de strijd tegen het mechanische kwaad voortduurt. De Horizon Zero Dawn The Frozen Wilds review geeft je een inzage op wat deze DLC allemaal te bieden heeft.

  Eerder dit jaar wist de Nederlandse ontwikkelaar Guerilla Games menig PlayStation gamer te verrassen met een gloednieuwe role-playing game: Horizon Zero Dawn. De titel schotelt een wereld voor waarin de mens op een primitieve manier leeft, terwijl de landschappen gevuld zijn met oude ruïnes en mysterieuze robotdinosauriërs.

  De hoofdrol in dit spannende verhaal is weggelegd voor Aloy; een outcast van de Nora stam die gaandeweg de game achter de oorsprong van de mechanische beesten en diens makers komt. Nu, een half jaar later, ontvangt de game zijn eerste en enige uitbreiding, getiteld The Frozen Wilds, voor een prijs van 20 euro. Deze Horizon Zero Dawn DLC breidt het avontuur van Aloy uit en biedt tevens nieuwe wapens en skills om mee te stoeien.

  Horizon Zero Dawn The Frozen Wilds review

  Maak kennis met de Banuk

  Je reist in dit nieuwe hoofdstuk namelijk naar een gebied dat voorheen nog onbekend is gebleven. Voorbij de bergen in het noorden ligt namelijk het besneeuwde leefgebied The Cut van de Banuk-stam; een volk dat nog het best kan worden vergeleken met Eskimo’s. Terwijl de rest van de wereld in Horizon Zero Dawn zijn handen vol heeft aan de strijd met de Eclips, vecht de Banuk wanhopig tegen de zogenoemde ‘Demon’ en zijn eigen leger van gemuteerde robotdino’s.

  Het verhaal van The Frozen Wilds staat vrijwel in zijn geheel los van het hoofdplot en kan daarom op elk gewenst moment opgestart worden. Je hoeft dus niet een doorgewinterde speler te zijn die de basisgame al helemaal heeft afgerond, al wordt aangeraden om wel een wat hoger level te hebben alvorens je met de Horizon Zero Dawn DLC aan de slag gaat.

  Dit omdat de beesten die je krijgt voorgeschoteld in de vele gevechten allemaal een redelijk hoog level hebben en voor beginnende spelers dus vrij lastig zijn te verslaan. Een groot deel van de vijanden maken hun rentree, maar The Frozen Wilds DLC voegt ook een aantal nieuwe monsters aan de game toe. Zo krijg je nu de kans om te vechten tegen de Scorcher, een gigantisch hyena-achtig beest dat op allerlei manieren gloeiend hete vlammen jouw kant op spuwt.

  Horizon Zero Dawn The Frozen Wilds review

  Krijg het aan de stok met King Kong

  Een waardige tegenstander, al blijven de Frost- en Fireclaw de tofste nieuwe tegenstanders die de uitbreiding te bieden heeft. Als een soort mechanische King Kong komen deze monsters op je af en proberen ze je het leven zuur te maken. Deze vijanden krijg je niet zomaar een kopje kleiner en doen niet onder voor bijvoorbeeld de Thunderjaws uit het origineel.

  Gelukkig staat Aloy in dit avontuur niet met lege handen en heeft de heldin ook nieuwe wapens in haar arsenaal zitten. Zo zijn de vlammenwerper en ijsspeer nu onderdeel van haar wapenrooster en kan ze eveneens sterke varianten van bestaande wapens aanschaffen in het nieuwe gebied. Daarnaast is er een nieuwe rij met vaardigheden aan de skilltree toegevoegd, al zijn deze niet zo denderend als de meeste bestaande vaardigheden.

  Zo krijg je in de DLC de mogelijkheid om voorwerpen vanaf je rijdier af te pakken of mechanische bondgenoten op te lappen met gevonden grondstoffen. Het is allemaal niet heel spannend en er had op dit punt wat meer ingezeten. Gelukkig biedt de basis uit het origineel reeds genoeg materiaal om mee te stoeien, zodat je hier tijdens dit nieuwe uitstapje niet te lang over zult rouwen.

  Horizon Zero Dawn The Frozen Wilds review

  Vermakelijk en boordevol actie

  Want de zes à zeven uur die je nodig hebt om het verhaal van de DLC tot een goed einde te brengen, zitten barstensvol met prachtige cutscenes, overtuigende verhaalvertelling en solide actiesegmenten. Gevechten worden goed afgewisseld met platformelementen en puzzels, waarbij op dat laatste front ook wat nieuwe elementen worden geïntroduceerd. Qua verhaal haakt The Frozen Wilds bovendien mooi in op het plot van de basisgame, waarbij de nieuwe informatie uit de uitbreiding verdere uitleg biedt over het grote plaatje.

  Wel moet gezegd worden dat het verhaal als losstaand onderdeel van de game een iets minder grote impact zal hebben dan wanneer iemand de DLC meepakt tijdens het doorkruisen van het hoofdverhaal. De voldoening die je aan het einde van de normale game krijgt, mist in deze DLC een beetje. Wellicht doordat je de Banuk-stam en diens stamleden in die paar uur nog niet genoeg hebt leren kennen.

  De emotionele band ontbreekt en daardoor komen gebeurtenissen in The Frozen Wilds wat minder binnen. Het is een van de kleine kritiekpunten die aan de uitbreiding kleven. Zo is het verkennen van het gebied op de rug van je mechanische vriend ook een stuk onhandiger door de vele sneeuw en kleine rotsjes die overal verspreid liggen en zijn de sneeuwstormen soms wellicht iets té intens, waardoor je letterlijk geen hand voor ogen ziet.

  Horizon Zero Dawn The Frozen Wilds review

  Horizon Zero Dawn The Frozen Wilds Review - IJzig avontuur

  Het zijn kleine dingen die de algehele ervaring gelukkig niet weten te verpesten. Horizon Zero Dawn The Frozen Wilds oogt en speelt vanaf de eerste minuut vertrouwd, maar weet genoeg nieuwe elementen te introduceren om het korte nieuwe avontuur boeiend te houden. De nieuwe beesten zijn pittig om tegen te vechten en hebben allemaal hun eigen twist.

  Enkel het plot valt wat tegen vergeleken met het hoofdverhaal, mede doordat je al na ongeveer zeven uur het einde bereikt. Hoewel de DLC dus niet kan tippen aan de originele game, is The Frozen Wilds een uitbreiding die - voor zowel fans van de game alsmede spelers die net instappen - zeker de moeite waard is om mee te pakken. Al is het maar om te kunnen vechten tegen een mechanische King Kong.

  8

  De plus- en minpunten

  • Oogt en speelt vertrouwd
  • Een gloednieuw gebied
  • Nieuwe beesten om tegen te vechten
  • Overtuigende actie en verhaalvertelling
  • Het plot niet zo aangrijpend als het origineel
  • Kleine irritatiepunten

  Horizon: Zero Dawn

  Verkijgbaar vanaf 1 march 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.