Herolike Review - Een Roguelike voor mensen die alles gespeeld hebben

  De trend van moeilijke games is al enige tijd in gang gezet en daar is onlangs een nieuwe telg aan toegevoegd. Herolike is een nieuwe RPG die veel elementen van verschillende games probeert over te nemen en zich eigen wil maken. Of dat ook lukt lees je in deze Herolike review.

  Het spel begint eigenlijk op een enigszins bijzondere wijze. Je bestuurt namelijk niet direct je personage, maar komt eerst in een soort menu waarin je een keuze moet maken tussen een gevechtsoptie, een diplomatieke optie, of een random encounter.

  Kies een strijder

  Wanneer je kiest voor een gevecht wordt je personage gedropt in een bepaald gedeelte van de wereld om met zijn of haar krachten de vijanden te verslaan. De moeilijkheidsgraad van een encounter wordt ook weergegeven en het is dus aan jou om te bepalen of je op dat moment de strijd aan wilt gaan met de monsters.

  Je hebt op het moment van schrijven twee mogelijkheden voor het kiezen van een personage om te gebruiken in de strijd tegen het kwaad, later worden hier nog andere personages aan toegevoegd. Het ene personage gebruikt zijn brute kracht om de tegenstander te verslaan, het andere personage gebruikt magie. Het hangt vaak af van persoonlijke smaak wat voor personage je kiest in een RPG.

  Maar in het geval van Herolike is de keuze in ieder geval redelijk beperkt en als je bedenkt dat de game wel erg lastig is wanneer je met een magiër begint, dan is de keuze nog beperkter. Zeker wanneer je steeds doodgaat en je personage verliest kan dit wel eens frustrerend zijn.

  herolike review

  Wanneer je dood bent, blijf je dood

  Want Herolike heeft permadeath en dat zul je weten ook. Wanneer je sterft raak je het personage waarmee je speelt kwijt en moet je weer van voor af aan beginnen met een nieuw karakter. Een beetje zoals je dat kent uit de Diablo serie op hoog niveau. Maar wel met een twist.

  Er is een ding dat namelijk niet verloren gaat wanneer je personage het loodje legt en dat is het dorp dat je zelf kunt opbouwen. Door quests te volbrengen ontvang je geld en daarmee kun je een winkel voor een wapensmit opbouwen, een winkel met toverdranken bouwen en meer. Eigenlijk alles wat je op je avontuur nodig hebt om het jezelf wat makkelijker te maken, halen uit je eigen dorp.

  herolike review

  Niet heel episch

  Je avontuur is overigens lang niet zo episch als je zou verwachten van een Roguelike RPG als Herolike. De dialoog wordt gevoerd door middel van tekstbalkjes en de personages zien er eigenlijk allemaal hetzelfde uit. Verder heb je zoals aangegeven dus de keuze uit drie verschillende encounters wanneer je aan het avonturieren bent.

  De diplomatieke optie betekent dat je het personage bij een kamp ziet staan waarna er een scenario voor je wordt geschetst. Na het schetsen van dit scenario heb je meestal de keus uit twee of drie opties en afhankelijk van hoe de door jou gekozen optie uitpakt wordt je voor het kiezen beloond.

  herolike review

  Spelen vanuit een keuzemenu

  Wanneer je tijdens je avontuur eens kiest voor diplomatiek heb je niet echt het idee dat jouw keuzes invloed hebben op de rest van de wereld. Alles loopt gewoon door totdat je een volgende keer voor de diplomatieke optie kiest en bijna exact hetzelfde scenario voorgeschoteld krijgt.

  Op dit moment lijken de random encounters nog het leukst. Je weet niet wat je tegenkomt en of je aan de bak moet als krijger of dat je juist jezelf van je politiek correcte kant moet laten zien. De derde optie is het vechten en dat hebben we net al even aangekaart.

  Wat vooral jammer is aan Herolike, is het feit dat de encounters niet real time gebeuren maar dat deze instanced zijn. Steeds opnieuw wordt je na een encounter teruggeplaatst in een keuzemenu waar je de volgende encounter moet uitkiezen.

  herolike review

  Geen lopend avontuur

  Op deze manier heb je niet echt het idee dat je met een lopend avontuur bezig bent, maar eerder dat je steeds een level aan het uitkiezen bent. Een lopend avontuur is toch wel iets wat je in een RPG nodig hebt.

  Iets anders dat je zeker nodig hebt in een toffe RPG, is een goede soundtrack. Dat is iets waar Herolike zeker in levert. Je hebt tijdens het luisteren naar de muziek wel het idee dat je op een groots avontuur bent om de wereld te redden. Het is alleen jammer dat het avontuur zelf daar niet in meedoet.

  herolike review

  Herolike review - Niet de beste

  Uiteindelijk zul je merken dat Herolike gewoon niet de beste in zijn soort is, en dat hoeft ook niet per se. Herolike is een game die bedoeld is voor mensen die andere games uit hetzelfde genre al veelvuldig hebben gespeeld en op zoek zijn naar een nieuwe titel. Want wanneer je nieuw bent in het genre, is het goed om gewoon te kijken naar games die zoveel meer te bieden hebben dan Herolike.

  Heb je dus tijd over voor een nieuwe Roguelike RPG, en heb je series als Diablo en Torchlight al heel vaak gespeeld in permadeath modus, dan is Herolike iets voor jou. Ben je echter nieuw in het genre, dan zijn er tal van betere titels om nu op te pakken.

  6

  De plus- en minpunten

  • Goede soundtrack
  • Gevechten zijn leuk
  • Origineel Permadeath systeem
  • Weinig helden
  • Matige gameplay
  • Niet avontuurlijk genoeg
  • Veel betere opties op de markt

  Herolike

  Verkijgbaar vanaf 19 february 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.