Gotham Seizoen 5 Review - Bruce wordt Batman

  Na vijf seizoenen zit het erop voor Gotham. De achterkant van de Blu-ray opent met de tekst – ja, zo schreeuwerig - ‘DIT IS HET EINDE!’. In deze Gotham seizoen 5 review lees je wat dat einde precies betekent voor Bruce, Jim Gorden en de schurken van Gotham.

  Fox

  Bruce is gegroeid

  Het vorige seizoen opende niet bepaald gladjes. Jeremiah Valeska had namelijk flink huisgehouden. Een hele brug was ontploft en daardoor is het de vraag hoe ’t zal vergaan met Gotham. Als kijker weet je dat Jim en Bruce ‘goed’ zijn, maar het blijft interessant om te zien welke slechteriken met elkaar gaan samenwerken of toch elkaars schedel kapot willen trappen.

  Bovendien zou het zomaar kunnen zijn dat vriend en vijand hand in hand gaan voor een groter doel. Je weet het nooit. Wat meteen opvalt in dit laatste seizoen is hoe groot de hoofdrolspeler is geworden. David Mazouz is niet meer dat kleine jongetje van weleer.

  Sterker nog, de jongeman is inmiddels al weer 19 jaar oud. Voor zijn rol is het goed, want Bruce verandert op het einde in Batman. Niet echt een spoiler, want dat wisten we allemaal. Is het moment tof? Ja, zeker!

  Fox

  Een heuse gedaanteverwisseling

  Maar voor het zover komt na 12 afleveringen, heeft Gotham (en dus ook Bruce) te dealen met heel veel shit. Zo ligt zijn ‘vriendinnetje’ Selina in het ziekenhuis en zit hij in een tweestrijd. Degene die hem opgevoed heeft, Alfred, zegt hem min of meer Selina af te schrijven, terwijl hijzelf denkt Selina als geen ander te kennen.

  Hij wil haar dan ook koste wat het kost helpen. Hiervoor staat hij al snel oog in oog met Poison Ivy. Het enige jammere is dat op het einde van de serie de rol van Selina opeens vertolkt wordt door een andere actrice. De kijker ziet niet Camren Bicondova, maar Lili Simmonds.

  Hoewel Bicondova zelf heeft aangegeven op Twitter dat het haar eigen keuze was, is het voor de kijker onbegrijpelijk. Waarom een serie afsluiten door in de laatste aflevering iemand anders te zien? Te bizar voor woorden. Of krijgen we in de toekomst een Catwoman film of serie met Simmonds? Enkel dat zou het kunnen verklaren.

  Fox

  Genieten van alle bad guys

  Naast Bruce zien we Jim Gordon worstelen. Uiteraard is er weer een spannende driehoeksverhouding tussen hem, Lee en Barbara. Hoewel het nog net geen soap-gehalte krijgt, passen de dialogen en scenes wel in Gotham. Laten we zeggen dat er zoveel actie, bloed en backstab-gedrag is dat we het zoetsappige door de vingers zien.

  De verhouding tussen Penguin en Riddler is ook prachtig. Haten ze elkaar of toch niet? Zonder te veel weg te geven zit er één geniale scene in het seizoen dat laat zien dat er tussen haat en liefde een hele dunne lijn zit. Of moeten we zeggen een wapen? Verder zien we wat mooie momenten met andere personages, zoals Scarecrow.

  Wat Gotham al 5 seizoenen enorm goed maakt, is het overtuigende acteerwerk van vrijwel alle personages. Misschien dat die van de hoofdpersoon, Mazouz, nog wel het minst is. Al ligt dit waarschijnlijk meer aan hoe goed de personages acteren die in de rol zijn gekropen van Gordon, Penguin, Valeska of Riddler. In elk seizoen, ook in dit vijfde deel, zitten geniale stukken. Hoe kan een mens zó acteren?! Petje af voor Gotham en de cast.

  Fox

  Gotham Seizoen 5 Review - Een waardig afscheid

  Veel negatiefs valt er niet te vertellen over seizoen 5, behalve Selina die vervangen is en dat Mazouz misschien niet de sterren van de hemel speelt, zoals andere personen. De 12 afleveringen zijn stuk voor stuk spannend en qua verhaal wordt er duidelijk een brug gelegd met eerdere afleveringen. Als kijker heb je daardoor het idee dat het ook echt af is. Leuk voor hen zijn bovendien de extra’s op de Blu-ray om te bekijken.

  Heb jij ergens iets duisters in je ziel? Dan is Gotham zeker een kijktip voor jou. We vragen je niet om te onthullen of je voor de good guys of de bad guys bent. We vragen je enkel te genieten van deze serie. Seizoen 5 is nu uit en een fijne afronding van een heerlijke serie!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Briljant geacteerd
  • Mooie afsluiting
  • Toffe scenes
  • Opeens een nieuwe Selina
  • Soms een beetje soap-achtig

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.