Saints Row Gat Out of Hell Review - De duivel des duivels maken

  Saints Row is van alle markten thuis, dat is allang bewezen. Aliens, Cyberspace en hele bergen aan onzin is niet vreemd in deze franchise. Nu gaan we met de stand-alone uitbreiding Gat Out of Hell de hel in om daar de boel te ontregelen. Lees hoe en waarom in de Gat Out of Hell Review.

  Saints Row heeft al heel veel gekke dingen gedaan. In het laatste deel was The Boss president van Steelport, maar moest hij de stad redden van aliens. Dit met de nodige ravage zoals gewoonlijk. Doordat deze ravage steeds aangericht werd in de vorige games heeft The Boss de aandacht van niemand minder dan de duivel getrokken.

  Die heeft namelijk het idee dat The Boss een goede partij is voor zijn dochter. Tijdens een feestje op kantoor speelt de groep Saints uit deel vier met een ouijabord. Het begint onschuldig met een grappig bedoelde vraag, maar loopt al snel uit de hand als The Boss opgeslokt wordt door een portaal richting de hel.

  Dan is het tijd voor Johnny Gat, de rechterhand van The Boss om hem te gaan redden uit de krochten van de onderwereld en dat kan alleen door het huwelijk tussen Jezebel en The Boss te stoppen. Gat gaat dus samen met Kinzie, een van de andere Saints, via een ander portaal de hel in.

  Gat Out of Hell Review

  Steelport of de hel? Niet veel verschil

  Wat Kinzie en Gat als eerste opmerken is dat Steelport en de hel verdacht veel van elkaar weg hebben. En dat zul je zelf natuurlijk ook meteen zien. De hel is zeg maar een verpauperde vorm van Steelport. Overal zie je kapotte auto's, verdomde zielen, demonen en nog veel andere dingen die net even anders zijn.

  Iets anders wat je gelijk op zal vallen is dat de game niet echt voorziet in nieuwe grafische pracht. Gat Out of Hell is dan ook gemaakt op dezelfde engine als Saints Row IV. De texturen op de personages zijn alleen wel heel eenvoudig en er is overall niet echt heel veel vooruitgang te zien.

  Gelukkig draait het in Gat Out of Hell niet om de grafische vernieuwing, het is tenslotte een stand-alone uitbreiding op Saints Row IV, waarin je de duivel aan gaat pakken en je maatje (de president ofwel The Boss) terug uit de hel gaat halen. Maar hoe ga je dat nou doen?

  Gat Out of Hell Review

  De duivel uit de tent lokken in Gat Out of Hell

  Het eerst idee wat Gat heeft is om de duivel persoonlijk te benaderen en simpelweg in zijn gezicht te schieten, maar de duivel blijkt een lastig te bereiken persoon. De enige manier om dichtbij hem te komen is door hem flink pissig te maken.

  En hoe maak je de duivel pissig? Precies, door flinke chaos te veroorzaken in zijn land, de hel. Daarvoor moet Gat eerst even met een paar mensen babbelen. De eerste persoon waarmee je gaat praten is Dane Vogel, de baas van Ultor. Hij geeft je de gebroken aureool van Satan, waardoor je vleugels krijgt. Deze zijn bijzonder handig gedurende de game.

  Daarnaast vertelt hij je dat je maar eens vriendjes moet gaan maken in de hel met als doel om Satan uit de tent te lokken. En hij weet natuurlijk precies wie je moet aanspreken om Beelzebub uit de tent te lokken.

  Gat Out of Hell Review

  Vriendjes maken en krachten verzamelen

  Om te beginnen ga je in Gat out of Hell op zoek naar Zwartbaard de piraat. Deze zit met schip en al in de hel, maar hij wordt lastig gevallen door imps die een chaos op zijn schuit veroorzaken. Als je hem van dit probleem af helpt, zal hij aan jouw kant staan en je de Summon kracht geven. Daar kun je dan zelf imps mee oproepen die dan voor je vechten.

  Daarna doe je de lokale discotheek aan, alwaar William Shakespeare als lokale DJ de toon zet. Als je eerst even je moves op de dansvloer laat zien en vervolgens de discotheek onveilig maakt, zal Shakespeare zich ook aan je zijde scharen. Ook van hem krijg je weer een kracht.

  Datzelfde geldt voor Vlad Tempes, ofwel Dracula, en de tweeling Kiki en Viola. Je doet eerst dus iets voor ze en vervolgens staan ze aan jouw kant en krijg je een kracht van ze. In totaal zul je vier krachten krijgen, die handig zijn tegen de verschillende vijanden in de game. Die krachten moet je alleen wel opwaarderen.

  Gat Out of Hell Review

  Genoeg te doen in de hel

  Dat gebeurt door zogeheten Soul Clusters te verzamelen in de Gat Out of Hell. En daarvoor zul je je vleugels zeer zeker nodig hebben. De Soul Clusters, waarmee je je krachten sterker kunt maken, zitten overal en nergens in de hel, maar vooral op hoge plekken zul je deze tegenkomen, waardoor je gestimuleerd wordt om niet met de auto op pad te gaan, maar te vliegen.

  Want ja, je kunt natuurlijk wel een auto jatten, maar dat is niks nieuws in dergelijke games. Daarbij is 90 procent van de auto's in de hel een afgetrapte bak zonder deuren. Of je moet de monstertruck van de duivelse politie afpakken natuurlijk, maar dan heb je al snel iedereen achter je aan zitten met alle gevolgen van dien.

  Natuurlijk helpt het wel als je even flinke chaos schopt in de hel op een willekeurig moment, maar je kunt dit ook doen in een zijmissie. Er zijn namelijk Diversions in Gat Out of Hell beschikbaar die je vliegkunsten op de proef stellen of gewoon een flinke puinhoop laten maken in een monstertruck of een ambulance.

  Ook kun je als een van de gekwelde zielen punten scoren door hem zo vaak mogelijk voor een auto te gooien in Tormented Freud. Kortom, er is zat te doen in Gat Out of Hell, waar de duivel niet zo blij mee zal zijn.

  Gat Out of Hell Review

  Wapens a la Febo uit de muur te trekken

  Wat je in ieder geval moet doen, alvorens je chaos gaat veroorzaken, is jezelf voorzien van wapens. En die kent de game genoeg. Natuurlijk zijn er de normale wapens die we allemaal kennen zoals een handpistool of een machinegeweer, maar er zijn veel toepasselijke wapens voor de setting te vinden.

  Zo is er bijvoorbeeld de Boom Chica, een wapen met geparfumeerde kogels. Als je hiermee schiet, komen de tegenstanders verliefd op je af lopen. Je hebt veel andere wapens, waaronder een geweer dat explosieve kikkers afvuurt en zelfs een luie stoel met twee dikke geweren eraan vast.

  En het mooiste is, als je ze eenmaal hebt, kun je ze a la Febo op de hoek van de straat uit de muur trekken. Ook kun je ze daar van een upgrade voorzien of enkele andere wapens aanschaffen. Zo ben je altijd voorzien van een lekkere snack, euh, een flink arsenaal aan wapens voor onderweg.

  Gat Out of Hell Review

  Erg leuke uitbreiding, maar had mooier kunnen zijn

  Gat Out of Hell biedt je onder aan de streep genoeg uren aan gameplay, naast Saints Row IV: Re-Elected, waar de uitbreiding bij zit. Je kunt de hoofdlijn van het verhaal volgen en er uren zoet mee zijn, maar ook nog eens de vele Diversions die de game biedt zijn leuk om te doen.

  Het spel bevat helaas geen dikke upgrade qua grafische pracht, maar wel dezelfde humor die Saints Row eerder ook al te bieden had en meer. Toepasselijke wapens, een leuke setting en een leuk verhaal staan op je te wachten in de hel. En dat alles maakt deze stand-alone uitbreiding het absoluut waard om te spelen.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Biedt erg veel gameplay
  • Veel te doen in de hel
  • De bekende humor
  • Ziet er grafisch niet netjes uit
  • Niet heel vernieuwend

  Saints Row: Gat Out of Hell

  Verkijgbaar vanaf 23 january 2015

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2023 Alle rechten voorbehouden.