Game & Wario Review

  Wario en zijn vrienden zijn al een aantal keer samengekomen om minigames te spelen. Op andere platformen gebeurde dat onder de naam WarioWare. Die naam wordt nu achterwege gelaten voor deze nieuwe verzameling games. Game & Wario verschijnt exclusief op de Wii U en zou de GamePad optimaal moeten gebruiken. Of dat gelukt is zochten we voor je uit.

  Game & Wario is een verzameling minigames die je zowel in je eentje als met meerdere personen kunt spelen. Opvallend voor een party game als deze is dat de singleplayer games in de meerderheid zijn. Er zijn slechts vier multiplayer minigames tegenover twaalf spellen voor één speler. Met een totaal van zestien games is het aanbod aan de lage kant. Zeker als je kijkt naar grote hoeveelheid content die normaal in een WarioWare titel te vinden is. Het idee zal zijn geweest om met vrienden om de beurt een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Dit wordt echter nooit gesuggereerd, dus lijken we met een singleplayer party game te maken te hebben. Ideaal voor de ultieme forever alone; lekker feesten in je uppie!

  Zestien totaal verschillende games
  De minigames zijn gelukkig ook in je eentje erg leuk om te spelen. Althans, de meeste dan. Het aanbod varieert enorm zodat je een hoop verschillende ervaringen op kunt doen. Sommige games zijn heel uitgebreid en andere zijn juist weer heel simpel in opzet. Wat je doet verschilt in ieder geval altijd. Zo is er bijvoorbeeld een minigame waarbij je pijlen moet schieten vanaf de GamePad om vijanden te stoppen van het stelen van jouw aardbeien. In een andere game bestuur je een taxi en tegelijk een karakter met een bazooka om aliens uit de lucht te schieten.

  Dit is wat de GamePad kan
  De GamePad wordt hierbij steeds op andere manieren gebruikt. Ontwikkelaar en uitgever Nintendo gaf eerder al eens aan dat deze game is ontstaan omdat het bedrijf een demo wilde tonen op de E3 van 2011 om de mogelijkheden van de toen net aangekondigde Wii U te tonen. Er waren zoveel ideeën dat de ontwikkelaar er een volledige retail game van besloot te maken. Toen werd ook pas besloten om Wario en zijn vrienden als karakters te gebruiken. Game & Wario doet dus wat Nintendo Land tijdens de lancering van de Wii U ook al deed. Komt deze game dan niet te laat? Ja, eigenlijk wel, dit had een mooie launchgame geweest.

  Dat neemt niet weg dat de mogelijkheden van de Wii U optimaal benut worden. De gyroscoop, het aanraakscherm, de camera, het wordt allemaal op de een of andere manier gebruikt zonder geforceerd aan te voelen. Het voelt erg natuurlijk om de GamePad bijvoorbeeld als camera te gebruiken in één van de minigames. Je houdt de controller gewoon omhoog, wacht op het juiste moment en klikt. Nergens zul je je storen omdat je gedwongen wordt de opties van de Wii U te gebruiken. Op dat front doet Game & Wario het dus even goed als Nintendo Land.

  Leuk, met uitzonderingen
  Wat ook knap is, is dat vrijwel alle singleplayer minigames gewoon leuk zijn om te spelen. Vaak heb je bij party games dat er maar enkele leuke games zijn terwijl de rest snel vergeten wordt. Bij Game & Wario is er alleen een ritmische piratengame die er als zwart schaap tussen loopt. De rest biedt een leuke ervaring waarbij je steeds je high score zult willen verbeteren. De multiplayer sectie van de game heeft het iets minder getroffen. Van de vier games is er eigenlijk maar één leuk om te spelen: een game waarbij je poppetjes op een scorebord moet afschieten, een soort extreme curling. De andere drie multiplayer games zijn ronduit saai en zelfs een competitief element weet deze games niet interessant te maken. Een keerzijde is dat de multiplayer games allemaal met de GamePad te spelen zijn. Als je met vijf personen wilt spelen dan kan dat dus altijd, je hoeft niet eerst vier extra Wiimotes in huis te halen.

  Biedt weinig nieuws
  We zeggen nu steeds dat de minigames – een groot gedeelte tenminste – leuk is om te spelen, maar zijn ze ook leuk genoeg? Party games lopen een hoog risico om even gespeeld te worden om daarna in een kast te verdwijnen waar ze het levenslicht nooit meer zien. De herspeelbaarheid van games als deze is nou eenmaal niet hoog en met Game & Wario is dat niet anders. Net als Nintendo Land kun je Game & Wario gebruiken om nieuwelingen kennis te laten maken met de Wii U, maar voor de gamer die de console al een poosje in huis heeft staan biedt het spel vrij weinig nieuws. Game & Wario is dan wel voor een gereduceerde prijs in de winkels terechtgekomen, maar dan nog gokken wij dat het plezier met de game van tijdelijke duur is – iets dat zich alleen in de toekomst kan bewijzen.

  Mosterd na de maaltijd
  Met Game & Wario haal je dus een collectie minigames in huis die goed de mogelijkheden van de Wii U tentoonstelt. Ruim een half jaar na de lancering van de Wii U is het spel echter aan de late kant. Gamers die de console net in huis hebben gehaald ter voorbereiding voor de toffe line-up dit najaar kunnen met Game & Wario hun nieuwe aanwinst ideaal verkennen. Voor gamers die inmiddels al gewend zijn aan de unieke kenmerken van de GamePad biedt Game & Wario te weinig nieuws om enthousiast naar de winkel te rennen.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Bijna alleen maar leuke minigames
  • Toont goed de mogelijkheden van de Wii U
  • Klein aanbod minigames
  • Komt een half jaar te laat
  • Biedt niets nieuws meer
  • Weinig multiplayer content voor een party game

  Game & Wario

  Verkijgbaar vanaf 28 june 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.