Fallout 4 Wasteland Workshop DLC Review - Staat niet als een huis

  Steek je handen uit de mouwen, want Wasteland Workshop is gearriveerd. Het tweede add-on pakket va de post-nucleaire RPG shooter, Fallout 4, is vanaf gisteren verkrijgbaar. Wij hebben onze overalls aangetrokken, want we kunnen wel eens heel smerig worden van de Fallout 4 Wasteland Workshop DLC Review.

  Wasteland Workshsop is niet zo maar een toevoeging aan de game, maar eentje die de Commonwealth meer als thuis doet voelen. Deze gehele add-on focust zich dan ook op het perfectioneren van je nederzettingen, waar de bouwvakkers onder ons een kreet van enthousiasme zouden slaan.

  De Wasteland Workshop DLC kent geen nieuwe missies, gebieden en vijanden. Het enige dat de add-on in huis heeft is een aantal nieuwe mogelijkheden op het gebied van settlements verbeteren en uitbreiden. Deze extra opties bieden verrassende mogelijkheden die ons enigszins veiliger doen voelen, maar er tegelijkertijd ook voor zorgen dat we meer op ons hoede moeten zijn.

  Fallout 4 Wasteland Workshop DLC review plantage

  Meer van hetzelfde

  Het bouwen blijft vasthouden aan het bekende patroon. Zo zal je nog steeds eerst de werkbank of een snelknop moeten activeren om toegang te krijgen tot het bouwscherm en alle materialen. Daarnaast gaat het plaatsen van objecten nog steeds niet altijd optimaal. Wasteland Workshop heeft gelukkig wel een icoontje toegevoegd aan de blauwdrukken die nieuw zijn, waardoor het overzicht op de add-on content vergemakkelijkt is.

  De Wasteland Workshop toevoegingen zullen je leven makkelijker maken en komen vooral met de veranderde survival mode tot hun recht. Zo is het nu mogelijk om je eigen gewassen op een grotere schaal te planten en te verzorgen, waardoor je voedselvoorraden zich op zullen stapelen. Ook is het mogelijk een grotere elektriciteitsopwekker in elkaar te zetten, waardoor je zo goed als geen andere bron van kracht meer nodig hebt. Maar naast handige toevoegingen, zoals een portaal die je radiatie doet afnemen, zijn er ook objecten die puur voor de versiering zijn.

  Spotlights in de duisternis

  Wasteland Workshop zorgt voor wat licht in de duisternis. Lichtsnoeren, stijlvolle kamerlampen en klassieke staatlantaarns zorgen ervoor dat je nog beter van je bouwwerken kan genieten. Het is daarbij erg leuk om te zien wat voor verschil een beetje licht kan maken aan de atmosfeer van je nederzetting. Gelukkig, want met de Wasteland Workshop DLC zijn er leuke versieringen bijgekomen.

  Dierenkoppen en borden voor aan de muur, retro bussen om in te wonen en, eindelijk, muren met ramen. Het klinkt en ziet er geinig uit, maar stelt toch wel een klein beetje teleur. Het aantal objecten dat toegevoegd is, is eerlijk gezegd aan de magere kant en biedt meer van hetzelfde. Het is dan wel een van de kleinste Fallout DLC's die ooit uitgebracht is, maar dat betekent niet dat de content, op de arena mogelijkheden na, niet origineel mag zijn.

  Fallout 4 Wasteland Workshop DLC review beest

  Gladiatorengevecht met makke lammeren

  Een nieuwe feature zijn de arenagevechten die je kunt houden en de dieren die je kunt temmen. In plaats van je kant en klare arena's voor te schotelen, krijg je door de Wasteland Workshop DLC alle vrijheid om zelf je gevechtskooien in elkaar te knutselen. Met een kleine collectie aan verschillende valstrikken kan je dieren, maar ook mensen tegen elkaar laten strijden tot de dood erop volgt. Wij, en onze medebewoners van de nederzetting, konden genieten van een bloederige krachtmeting in het post-nucleaire colloseum, mits de AI meewerkte.

  Wasteland Workshop kent op het moment nogal wat problemen met de AI, waardoor er behoorlijk wat moeite en tijd in gaat zitten om de verschillende kampementen met elkaar op de vuist te laten gaan. Het openen van de gevangeniskooien met gruwelijke wezens resulteerde dan ook vaak in een anti-climax. Het vangen van de beesten is tevens een gemiste kans, aangezien je hier ook niet al te veel moeite in hoeft te steken.

  Als een echte jager op de hielen van een prooi zitten, om deze vervolgens te laten zien wie de baas is, klinkt als een vermakelijke bezigheid. Met de Fallout 4 Wasteland Workshop wordt het mutanten vangen helaas nog makkelijker dan aanschaffen van een goudvis bij de dierenwinkel. Zo hoef je letterlijk alleen een kooi neer te zetten, en na een geruime tijd zit er opeens een beest in, wat een domper is na het creëren van je eigen compagnons in de Automatron DLC. Erg et zelf vangen van een Deathclaw had vele malen leuker geweest.

  Fallout 4 Wasteland Workshop DLC review kooi

  Slaat de plank min of meer mis

  Wasteland Workshop biedt zelfs voor 5 euro niet zo veel content, maar wat het biedt is wel geinig en sfeervol. De Fallout 4 spelers die niets liever doen dan hele steden uit de grond pompen zullen zich met de DLC wel kunnen vermaken, maar gamers die zich nooit hebben verdriept in de creatiemogelijkheden zullen door deze add-on ook niet overtuigd worden om het gereedschap wel op te pakken.

  In arena's de mutanten uit de Commonwealth tegen elkaar laten vechten, is een droom die uitkomt. Helaas werkt de AI nogal wat tegen en is er geen kunst aan om de beesten te temmen. Wasteland Workshop is eigenlijk niet veel meer dan een magere uitbreiding van een post-nucleaire bouwsimulator.

  5.5

  De plus- en minpunten

  • Arenagevechten
  • Grappige objecten
  • Magere content
  • Beesten vangen erg lui
  • AI werkt niet goed

  Fallout 4

  Verkijgbaar vanaf 10 november 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.