Republique Review - Excentrieke stealthgame

  Van iOS-titel tot volwaardige consolegame, Republique heeft zeker een aardig verleden achter zich. Nu de game ook voor de PlayStation 4 beschikbaar is, is het de hoogste tijd om de stealthtitel aan de tand te voelen. Lees het oordeel in de Republique review.

  Niemand is perfect, dat is een uitspraak die door velen wel kan worden bevestigd. Iedere persoon heeft wel eens is verkeerds gedaan, of iets gedaan waar ze achteraf niet echt trots op zijn. Zulke imperfecties blijven altijd. Republique schotelt je een wereld voor waarin alles en iedereen in de gaten gehouden wordt, en fouten in het systeem worden meteen aangepakt.

  republique review hope in de bibliotheek

  De ideale wereld van Republique

  Daar kom je vrij snel achter als je als speler in contact komt met Hope, beter bekend als 390-H in de utopische faciliteit waar ze woont: Metamorphosis. Je komt er al snel achter dat ze literatuur heeft gelezen die ze niet had moeten openslaan, en dat is haar duur komen te staan. Om haar aan te pakken is ze ingepland voor een zogenoemde ‘recalibration’, en als speler krijg jij de opdracht om Hope te redden.

  Je wordt meteen in het diepe gegooid, en je weet niet meteen exact waar je je bevindt of wat er aan de hand is in de wereld van Republique. De sfeer van de game is duister, en het is tof dat je zelf moet ontdekken wat er nou allemaal precies speelt in de wereld van Metamorphosis. Republique is een mengeling van Metal Gear Solid, Resident Evil en Watch Dogs.

  Beleef Republique door de lens van de camera

  Als speler ervaar je de gehele game namelijk door de oog van de vele beveiligingscamera’s in de game. Met de linkerpook bestuur je Hope door de vele smalle gangen, terwijl je met de rechterpook de camera bestuurt. Het doet je terugdenken aan de oude Resident Evil games, waar de camera ook in de hoek van een kamer gedrukt zat.

  Naast wat vernuftig camerawerk, kun je ook het netwerk van het complex in je voordeel gebruiken. Deuren zijn te hacken, en door de hele game heen kun je diverse items bekijken voor extra achtergrondinformatie. Het is een leuke manier om de wereld van Republique beter te leren kennen, en geeft je tevens extra inkomsten om weer nieuwe vaardigheden vrij te spelen.

  republique review hope sluipt langs een wachter

  Sluip je een weg door Metamorphosis

  Alle intel die je namelijk verzamelt, kan worden doorverkocht aan een dealer die zich middels computers heeft verstopt in het complex. Kom je zo’n terminal tegen, dan kun je de informatie omzetten in geld en daarmee kunnen upgrades voor je hackingtool gekocht worden. Al deze vaardigheden zitten ingebouwd in de zogenoemde OMNI-tool, die je aan het begin van de game van een anonieme bondgenoot krijgt aangereikt.

  Met al die Watch Dogs achtige taferelen vraag je je vast af, zit Republique dan ook vol met enorm veel schietgeweld en achtervolgingen. Daar komt Metal Gear Solid weer om de hoek kijken, want de game is juist enorm gefocust op het sluipen door Metamorphosis. Met de camera’s kun je te allen tijde op de route vooruit kijken, waardoor je rustig je volgende move kunt plannen.

  Werkt niet altijd helemaal lekker

  Het is dan ook jammer om te zien dat juist dat werken met die camera’s zo stroef werkt in de game. Met de diverse knoppen op de Dualshock controller kun je springen van camera naar camera, maar tussen die overgangen merk je dikwijls een laadpauze. Hierdoor wordt je steeds uit de ervaring getrokken, en dat is natuurlijk erg jammer.

  De gameplay is sowieso niet het sterkste punt van Republique. Naast het stroeve camerawerk, zijn er ook andere mechanieken die niet helemaal lekker uit de verf komen. Zo kun je switchen tussen de zogenoemde OMNI-modus om de omgeving te scannen, en de normale modus waarin je Hope kunt voortbewegen.

  republique review hope wordt ondervraagd

  Kleine imperfecties smetten de ervaring

  In die OMNI-modus vind je een aantal ongemakkelijkheden. Kijk je namelijk via camera A en beweeg je vervolgens Hope, dan springt de game automatisch naar camera B. Hierdoor is het manoeuvreren door de levels soms erg frustrerend, omdat Hope hierdoor soms andere kanten opschiet dan je wil. Hierdoor kan ze bijvoorbeeld opgemerkt worden zonder dat dat de bedoeling was.

  Daarnaast zijn er kleine dingen die irriteren tijdens het spelen. Zo zit de kaart verstopt in een submenu, en moet je die elke keer openen om te zien waar je nou precies heen moet. Verder wordt dat namelijk nergens aangegeven. Het zijn misschien geen immens grote fouten, maar ze zijn zeker het vermelden waard.

  Audiovisueel dik in orde

  Maar daarmee hoeft Republique niet meteen afgestempeld te worden als een slechte game, want de game doet wel degelijk een heleboel goed. Zo is de game geluidstechnisch van hoge kwaliteit. Met voice-overs van Jennifer Hale (Mass Effect) en David Hayter (Metal Gear Solid) ligt het niveau hoog. En dat merk je terug in de game. Karakters komen overtuigend over en zuigen je mee het verhaal in. Niks op aan te merken dus!

  Hetzelfde kan eigenlijk over de grafische pracht en praal van Republique gezegd worden. De game is oorspronkelijk een mobiele game, maar is in zijn geheel opnieuw gemaakt in Unity 5. Grafisch zit de game dus op niveau en spelend op de PlayStation 4 kijk je je ogen uit. Gebieden zijn er mooi uit en hebben genoeg variatie, al zien de gangen in de game er soms wel wat hetzelfde uit.

  republique review hope sluipt langs poortjes

  Republique Review - Eigenzinnig avontuur

  Republique is een stealthgame met een intrigerend verhaal. De in totaal 5 episodes weten je te boeien, al moet je in het begin wel even ontdekken wat voor rol je speelt in het geheel en wie alle karakters zijn. Gameplay voelt fris aan, hetzij met een gebrek hier en daar.

  Toch weet de game grafisch en vooral audio-technisch te overtuigen. De game oogt prima en de voice-over cast weet helemaal te overtuigen. Animaties zien er ook piekfijn uit, en dat maakt Republique een toffe ervaring. De game is door zijn eigenzinnige gameplay misschien niet voor iedereen weggelegd, maar de durfal onder ons moet de game zeker een kans gunnen!

  7

  De plus- en minpunten

  • Tof verhaal
  • Sterke voice-over cast
  • Grafisch prima in orde
  • Schakelen tussen camera's soms klunzig
  • Kleine oneffenheden tijdens het spelen

  Republique

  Verkijgbaar vanaf 25 march 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.