EPOS GSX 300 Sound Card Review - Een boost in audio

Review
maandag, 03 augustus 2020 om 14:30
epos gsx 300 sound cardf1596408177
Een echte gaming setup is natuurlijk niet compleet zonder de juiste gear. Om de audio van jouw gamesessies een mooie boost te geven, heeft EPOS samen met Sennheiser een sound card ontwikkeld die ideaal is voor de beginnende audiofiel. Deze EPOS GSX 300 sound card review vertelt je alles wat je moet weten over dit compacte digitale klankkastje.

Til je audio-ervaring naar het volgende level

De GSX 300, die met een adviesprijs van 79 euro in de winkel ligt, is een mooie instapmodel in de wereld van de externe geluidskaarten. Met zo’n sound card kun je de kwaliteit van de muziek en het in-game geluid gemakkelijk omhoog schroeven en dat zonder storing van spanningen in jouw pc. Daarnaast biedt de GSX 300 een aantal handige softwarefuncties die jouw gamevermogen een mooie boost geven.
Maar voor we de software induiken, is het goed om eerst te kijken wat EPOS en Sennheiser allemaal in het pakket meeleveren. Het kleine kartonnen doosje waarin de GSX300 sound card geleverd wordt, bevat naast de geluidskaart zelf ook een micro USB-kabel om het kastje aan te kunnen sluiten op jouw computer. Lekker simpel dus en dat maakt het aansluiten ook een stuk eenvoudiger. Plug de kabel in de computer en je bent eigenlijk direct klaar om aan de slag te gaan.
epos gsx 300 sound card 3f1596408633

Tweak de sound naar eigen wens

Het grote volumewiel op de GSX 300 licht meteen blauw op en met een draai aan de knop kun je je volume makkelijk harder of zachter zetten, waarbij de Windows 10 audiobalk meteen in beeld verschijnt. Ook de in- en output voor de microfoon en het geluid verschijnen meteen in de lijst op je computer, zonder dat je daarvoor iets hoeft te installeren. Maar wil je de volledige potentie van de GSX 300 benutten, dan is de EPOS Gaming Suite de software die je nodig hebt.
Via dit kleine programmaatje kun je zelf sleutelen aan de instellingen van de GSX 300, waardoor je het geluid helemaal naar eigen wens kunt tweaken. Er zijn een aantal basisprofielen beschikbaar, waaronder movie en game, maar daarnaast heb je de optie om zelf een aantal profielen aan te maken. Je kunt de intensiteit van de verschillende frequenties met een makkelijk grafiekje simpel slepen naar het punt dat jij prettig vindt luisteren, om dat profiel vervolgens op te slaan.
Helaas worden je aanpassingen niet opgeslagen op het kastje zelf, waardoor de software wel te allen tijde op de achtergrond moet draaien. Mocht je dus willen switchen van pc, dan zul je jouw instellingen mee moeten verhuizen. Naast die audioprofielen biedt de GSX 300 ook de mogelijkheid om jouw stereogeluid middels software om te zetten naar een virtual 7.1 signaal. Hierdoor kun je tijdens het gamen nog beter horen waar iemand vandaan komt, zodat je sneller kunt reageren.
epos gsx 300 sound card 2f1596408663

Niet alle poorten even handig geplaatst

Dat soort functies klinken altijd een beetje als een gimmick, maar het geluid dat dit kleine geluidskaartje produceert is alles behalve teleurstellend. Het surround geluid werkt erg goed tijdens een potje Counter Strike of Call of Duty Warzone en ook de standaard stereo output van de GSX 300 klinkt helder en vol dynamiek. Voor de technische audiofanaten is het goed om te weten dat de sound card in stereo-modus een maximale ondersteuning van 96KHz/24-bit-audio heeft en dat die kwaliteit bij surround sound wordt verlaagd naar 48KHz/16-bit.
Daarmee stoten duurdere geluidskaarten de GSX 300 van Epos soms wel van de troon met ondersteuning voor bijvoorbeeld 36-bit audio, maar voor een sound card van 79 euro kun je dat ook niet zo snel verwachten. Bovendien hoort het merendeel van de gamers het verschil tussen audio van zo’n hoge kwaliteit toch niet, waardoor je in de praktijk niks zal missen. Wel moet gezegd worden dat de aansluitingen op het kastje een beetje karig zijn.
Naast de USB-poort op de achterkant is er geen enkele andere manier om een geluidsinput aan de sluiten. Daarnaast zitten de aansluitingen voor de koptelefoon en de microfoon ook aan de achterkant, in plaats van een mooie poort voorop. Als je een keer je koptelefoon elders nodig hebt, kun je deze niet zo gemakkelijk erin en eruit pluggen. Het is misschien een klein dingetje, maar een geluidskaart koop je om je audio-ervaring te verbeteren. Die verbetering zoek je zowel in de audiokwaliteit als de gebruikservaring en bovenstaande punten hadden die ervaring net nog wat beter kunnen maken.
epos gsx 300 sound card 4f1596408688

EPOS GSX 300 Sound Card Review - Aanrader voor de fanatieke gamer

Maar ondanks dat kritiekpuntje heeft EPOS met de GSX 300 zonder twijfel een hele sterke geluidskaart in handen voor de beginnende audiofielen onder ons. Met een mooie sprong omhoog qua geluidskwaliteit, de toevoeging van 7.1 virtual surround sound en een handige volumeknop om alles snel te bedienen geef je jouw setup een mooie upgrade. De bijbehorende software geeft je bovendien de mogelijkheid om lekker zelf te gaan sleutelen voor de perfecte instellingen voor jouw oren.
Het gebrek aan aansluitmogelijkheden en de ietwat ongemakkelijk plaatsing van de wel aanwezige poorten is wat minder, maar weegt niet op tegen de vele plussen. De GSX 300 is niet te duur, ziet er slick uit en biedt je setup tal van nieuwe functies. Iedereen die zijn of haar gaming setup een upgrade wil geven, moet deze nieuwe sound card van EPOS zeker op het lijstje zetten.
Cijfer: 8

Populair Nieuws