Elder Scrolls Online Summerset Review - Een goede vakantiebestemming?

Review
dinsdag, 05 juni 2018 om 11:00
xgn google image
We nemen met weemoed afscheid van Morrowind en haar exotische locaties. We gaan namelijk naar het thuisland van de High Elves, wat het decor vormt voor de volgende uitbreiding van The Elder Scrolls Online. Of die zich kan meten met de indrukwekkende voorganger kun je lezen in onze Elder Scrolls Online Summerset review.
We nemen de boot naar de Summerset Isles op uitnodiging van koningin Ayrenn, de leider van de trotse High Elves en de Aldmeri Dominion. Ayrenn en haar leger is druk verwikkeld in de oorlog tussen de Aldmeri Dominion, Daggerfall Covenant en Ebonheart Pact. Daarom stuurt ze buitenstaanders naar het eiland van de High Elves, want in een visioen heeft ze voorzien dat er een groot gevaar wordt gevormd op het eiland dat de ondergang kan betekenen voor heel Tamriel. Hoog tijd dus om op onderzoek uit te gaan.
Elder Scrolls Online Summerset Review

Racistische puntoren

Maar het persoonlijke decreet van de koningin om alle rassen toe te laten op het eiland valt niet bij elke High Elf in de goede smaak. Het eiland is dan ook al eeuwenlang gesloten geweest voor de in hun ogen inferieure rassen van Tamriel. Alleen ambassadeurs hebben soms het privilege om hun ambt uit te oefenen in de hoofdstad van Summerset, maar daar houdt het dan ook bij op. Dat is ook de reden waarom dit de eerste Elder Scrolls-game is die zich afspeelt op de Summerset Isles sinds The Elder Scrolls: Arena uit 1994.
Ondanks het koele welkom van de High Elves - de Dark Elves kunnen daar overigens ook wat van - en soms zelf tegenwerking binnen bepaalde kringen, zijn we druk op onderzoek naar het mogelijke gevaar op het eiland. Langzaam maar zeker worden er bij elk hoofdstuk van het verhaal meer geheimen prijsgegeven over de samenzweerders en hun duistere doel. Het verhaal in Elder Scrolls Summerset is dan ook zeker eentje dat je geboeid blijft houden en soms zelfs iets te lang laat doorspelen, als je nog even één missie wilt doen voordat je moet stoppen. Of misschien toch nog een missie erna.
Elder Scrolls Online Summerset Review

Gaten dichten met een pratende schedel

Het verhaal introduceert bovendien een mysterieuze organisatie aan de speler, de Psijic Order. Deze orde bestudeert magie en haar geheimen en is al decennia niet meer gezien in de bewoonde wereld, maar het gevaar dat dreigt op Summerset heeft ze laten terugkeren naar het eiland. Het is tevens mogelijk om je bij de orde te voegen en haar kennis te leren in de vorm van nieuwe actieve en passieve vaardigheden, die nuttig zijn voor zo'n beetje elke klasse en specialisatie.
Maar om de Skill Line van de Psijic Order te levelen moet je wel speciale opdrachten en quests voltooien, in tegenstelling tot simpelweg ervaring verzamelen. Zo ben je vooral bezig om door heel Tamriel tijdsgaten te dichten met de hulp van een pratende schedel, die je bovendien voorziet van gortdroog commentaar. Het is flink wat werk, maar de vaardigheden die je ervoor terugkrijgt zijn zeker de moeite waard. Sterker nog, het doet het gebrek aan een nieuwe klasse, die Morrowind wel had in de vorm van de Warden, meteen vergeten.
Elder Scrolls Online Summerset Review

Nieuwe mogelijkheden voor de oudgedienden

De nieuwe vaardigheden van de Psijic Order zijn sterke, nieuwe opties voor bestaande spelers om een zo sterk mogelijke build te maken voor hun karakter, maar daar houdt het niet bij op in The Elder Scrolls Summerset. Veel spelers zijn enthousiast om eindelijk juwelen en accessoires te kunnen maken, de enige onderdelen van een uitrusting waarbij dat nog niet mogelijk was. Nu kunnen spelers hun eigen combinatie aan sets maken om hun karakter zo goed mogelijk uit te rusten.
Wapens, bepantsering en juwelen kunnen namelijk allemaal onderdeel zijn van een set en met elk onderdeel van een enkele set worden de bonussen die je daarvoor krijgt sterker, vaak met een maximum van vijf onderdelen. Dankzij de introductie van Jewelcrafting is het mogelijk om combinaties te maken die daarvoor niet mogelijk waren en veel nieuwe deuren opent voor spelers.
Nieuwe sets zijn bovendien toegevoegd aan de game met The Elder Scrolls Online Summerset, maar om de beste uitrusting te verkrijgen moet je wel je best doen. De ultieme locatie daarvoor is de raid die te vinden is op het eiland, de Cloudrest Trial. Een flinke uitdaging voor de echte veteranen, maar de beloningen liegen er niet om.
Elder Scrolls Online Summerset Review

Size matters

Eén grote selling point voor Elder Scrolls Online Summerset is natuurlijk het eiland zelf en de High Elves mogen met recht trots zijn op hun thuisland. De Summerset Isles zien er werkelijk prachtig uit, met groene vlaktes waar magische wezens over grazen, bossen die rechtstreeks uit een droom geplukt lijken te zijn en stranden met het witste zand wat je ooit hebt gezien. Op de plekken waar de High Elves hun stempel hebben gedrukt staan steden met hoge torens van wit steen. En boven dat alles een feilloze blauwe lucht, waar de griffioenen heersen over het luchtruim.
Er zijn alleen wel twee punten waarop het eiland voor ons tegenvalt. Hoe mooi het eiland ook is, je hebt wel snel het idee dat je alles hebt gezien, want op heel veel punten verschilt de flora van Summerset niet van elkaar. Er zijn een aantal unieke locaties die dan ook meteen opvallen, maar het valt in het niet vergeleken met Vvardenfell waar achter elke paddestoel wel een nieuw soort bizarre locatie schuilgaat en je brein moet verwerken wat het is.
En het is niet alleen het idee dat je snel alles hebt gezien, je hebt ook daadwerkelijk snel alles gezien op het eiland. Want hoewel Summerset qua grootte niet veel verschilt van Vvardenfell ben je wel overal een stuk sneller door de open structuur van het eiland. Soms zit er een kleine berg in de weg, maar over het algemeen ren je zonder problemen van punt A naar punt B. Voor ons gevoel is Vvardenfell veel groter, omdat de enorme Red Mountain in het midden ervoor zorgt dat je echt een reis moet maken om naar de andere kant van het eiland te komen.
Elder Scrolls Online Summerset Review

Elder Scrolls Online Summerset Review - Een verplichte aankoop

Ondanks onze lichte teleurstelling over de Summerset Isles zelf, is de Elder Scrolls Online Summerset bijna een verplichte aankoop voor de bestaande speler en een perfect punt om in te stappen voor nieuwe spelers. Voor 40 euro krijg je een spannende nieuwe verhaallijn, toegang tot de mysterieuze Psijic Order, legio nieuwe mogelijkheden voor veteranen, een nieuwe Trial en dungeons, een boottochtje naar het prachtige eiland en ook nog de Morrowind-uitbreiding als je die nog niet hebt. Dus waar wacht je nog op?
Cijfer: 8.8

Populair Nieuws

Laatste Reacties