Elder Scrolls Online Greymoor Review - De duisterste uitbreiding tot nu toe

Review
woensdag, 03 juni 2020 om 14:00
elder scrolls online greymoor vampire lordf1591094742
Met de uitbreidingen van Elder Scrolls Online hebben we al oog in oog gestaan met Daedra, necromancers en draken, maar nu zijn vampieren aan de beurt in Greymoor. Kan de nieuwste chapter indruk op ons maken of is het een bekoeld avontuurtje in een bekende provincie? Lees het in onze Elder Scrolls Online Greymoor review!
Waar de provincie van Skyrim in Elder Scrolls V wordt verscheurd door een oorlog tussen de Imperials en rebellen, is het ijskoude gebied ten tijde van Elder Scrolls Online letterlijk in tweeën gedeeld. In het oosten heerst Jorunn Skald-King, terwijl het westen geregeerd wordt door High King Svargrim.
Beide koningen kunnen elkaar niet uitstaan en zijn zwaar paranoïde. Precies de reden waarom de waarschuwingen van Lyris Titanborn aan het adres van Svargrim over een serieuze dreiging in zijn koninkrijk aan dovemansoren zijn gericht. Het is aan de speler om samen met de indrukwekkende vrouw een onderzoek te starten naar de mysterieuze gebeurtenissen in het westen van Skyrim.

Onheilspellende samenwerking

Tijdens je onderzoek stuit je al snel op een samenwerking die niet veel goeds voorspelt. De heksen van de Reach, een volk dat Skyrim als haar rechtmatige grondgebied ziet, zijn een samenwerking aangegaan met vampieren en weerwolven. Met hun handen en klauwen ineengeslagen willen ze Skyrim overrompelen en het zal niet lang duren voordat daarna de rest van Tamriel aan de beurt is.
Eén van de manieren waarop de antagonisten dat bewerkstelligen is door middel van vernietigende Harrowstorms. Deze stormen vormen de zogeheten Dolmens in Greymoor, uitdagende public events waar je veel loot mee kan verdienen. Wanneer zo’n Harrowstorm start wordt goed duidelijk gemaakt door een oorverdovende knal, waarna vervolgens de hemel bloedrood kleurt. Het valt niet te missen. Zelfs als je er niet actief aan deelneemt, zal je toch even met open mond naar het onnatuurlijke tafereel staren.
Het serieuze verhaal van Greymoor is qua verhaal één van de beste verhaallijnen die Elder Scrolls Online te bieden heeft, maar soms word je plotseling uit het verhaal getrokken. Door bugs valt soms de audio weg of is de lip sync ineens verdwenen. Het gebeurt niet vaak, maar het is jammer wanneer het op een belangrijk moment voorkomt. Ook is de voice acting van de Nords onbedoeld hilarisch op sommige momenten. Dit komt door het licht Duitse accent dat gebruikt wordt.
eso greymoor skyrimf1579259294

Indrukwekkend grottenstelsel

De uitgebreide main quest voert je langs bekende locaties in Skyrim, die voor de doorgewinterde fan een warm gevoel van binnen zullen geven. Solitude is zeer indrukwekkend met haar stevige muren en enorme brug die gehouwen is uit een berg, terwijl Morthal een echt vikingdorpje is. Ondanks het winterse landschap ziet elk stukje van West Skyrim er net iets anders uit en Zenimax Online Studios heeft duidelijk haar eigen visie aan het gebied toegevoegd.
Het meest indrukwekkende gebied is alleen niet boven de grond te vinden, maar ondergronds. De horde vampieren hebben zich namelijk gevestigd in Blackreach, een enorm grottenstelsel dat vroeger één van de grootste steden was van de Dwemer. Qua grootte is West Skyrim kleiner in vergelijking met Elsweyr of Summerset, maar samen met Blackreach is het nieuwe gebied in Greymoor veruit het grootst. Helemaal in het grottenstelsel zal het lang duren voordat je alle geheimen hebt ontdekt en is het verrassend makkelijk om te verdwalen.
In het duister wachten daarnaast genoeg uitdagende gevechten, met misschien wel de meest interessante Public Dungeon tot nu toe in de vorm van Nchuthnkarst. De grootste uitdaging kan je uiteraard vinden in de gloednieuwe Trial, Kyne’s Aegis. Wij hebben de eindbaas nog niet weten te verslaan, maar het is duidelijk dat Zenimax is geslaagd in haar doel om elke minuut van de Trial moeilijk te maken en niet alleen de bazen.
rsz the elder scrolls online greymoor vampire knightf1585327116

Zelf je tanden in een sappige nek zetten

In de strijd tegen vampieren is het nu ook mogelijk om je eigen tanden als wapens te gebruiken. In Elder Scrolls Online was er al een Vampire Skill Line, maar omdat de bloedzuigers zo’n grote rol spelen in Greymoor heeft ZOS ervoor gekozen om de vaardigheden compleet op de schop te gooien. Het resultaat is indrukwekkend, dankzij interessante en thematisch sterke actieve en passieve vaardigheden.
De mechanics van de Vampire Skill Line draait om jouw eigen levenspunten in te zetten om veel schade aan te richten of om je andere vaardigheden sterker te maken. Daarnaast kan je op den duur sneller sluipen en zelfs onzichtbaar worden door drie seconden of langer te sprinten. De makeover zorgt ervoor dat je je echt als een vampier zal voelen. In Greymoor wordt geen nieuwe klasse of andere Skill Line toegevoegd, zoals de Psijic Order uit Summerset, maar de nieuwe Vampire Skill Line verzacht dat gemis een beetje. Bovendien hoef je de uitbreiding niet te kopen om van de herziene vaardigheden gebruik te kunnen maken.
eso greymoor antiquitiesf1591095093

Schatten zoeken met een magisch oog

Tussen alle gevechten met vampieren, heksen en weerwolven door zal je ongetwijfeld soms even willen ontspannen. In Elder Scrolls Online doen spelers dat normaal door nieuwe wapens, potions of andere voorwerpen te craften of door hun eigen huis in te richten. Met Greymoor komt daar een nieuwe hobby bij kijken: Antiquities.
Na een bezoekje aan de Antiquities Guild in Solitude en een korte les kan je zelf aan de slag als Indiana Jones. Met het nieuwe systeem kan je namelijk op zoek gaan naar schatten die begraven zijn in heel Tamriel. Door de Scrying Stone te gebruiken op een clue kan je de locatie bepalen van een digsite door middel van een minigame. Vervolgens kan je naar het desbetreffende gebied afreizen om daar te proberen heelhuids de schat uit de grond te halen. Je beloning kan variëren van kostbare voorwerpen tot aan pronkstukken die je kan tonen in je huis en zelfs een speciale mount.
Het Antiquities systeem zorgt er bovendien voor dat spelers weer oude provincies bezoeken. Sinds de uitbreidingen zijn sommige gebieden namelijk een beetje ondergesneeuwd, maar door heel Tamriel te vullen met schatten moedigt Zenimax Online Studios de speler aan om overal rond te gaan snuffelen.
eso greymoor ritual sitef1591095283

Elder Scrolls Online Greymoor Review - Sterk en serieus avontuur in Skyrim

Zenimax Online Studios heeft een dappere keuze gemaakt door een geliefde provincie als Skyrim te kiezen voor haar nieuwste uitbreiding. Gelukkig heeft die gok zich uitbetaald, want het verhaal in de ijzige provincie, en het indrukwekkende Blackreach, is één van de beste die de MMO te bieden heeft. Er zijn soms wat kleine bugs en glitches, maar dat mag de pret niet bederven.
Anderzijds is het de vraag voor veel spelers of een nieuwe uitbreiding het waard is zonder een nieuwe klasse of Skill Line. Dat gemis wordt enigszins opgevangen met de interessante makeover van de Vampire Skill Line, maar die is ook beschikbaar voor spelers zonder Greymoor. Toch maakt het nieuwe verhaal, de Harrowstorms, Kyne’s Trial en het Antiquities systeem de aankoop wat ons betreft dubbel en dwars waard.
Cijfer: 8.5

Populair Nieuws

Laatste Reacties