We leven allemaal op de ritme van licht en donker; zon en duisternis. Wie? Wij allemaal! In deze Earth Een Onvergetelijke Dag review lees je hoe dieren te maken hebben met een ritme dat gevormd wordt door de opkomst én ondergang van de zon. Klinkt saai, maar is super spannend!
Echt waar. Ga Earth Een Onvergetelijke Dag kijken, want je wordt van begin tot einde weggeblazen door waanzinnige beelden. De montage in Earth is waanzinnig. Zodra je ziet hoe een pasgeboren zeeleguaan op de hielen wordt gezeten door een groep slangen, stokt je adem in je keel. Alsof je kijkt naar een spannende achtervolging in een goede actiefilm van Steven Spielberg. Moet je wel of niet kijken?! Het schijnt dat slangen niet zo’n goed zicht hebben en dus is het de vraag of jonge leguanen hun zenuwen onder bedwang kunnen houden.
BBC Earth" class="img-responsive" src="https://cdn.xgn.nl/upload/201806/t/earth-een-onvergetelijke-dag-review.jpg" />
Het feit is namelijk dat qua theorie én praktijk zo’n zeeleguaan een groep slangen eruit kan rennen en springen. Maar dan moet hij geen fouten maken. In Earth Een Onvergetelijke Dag is een gevecht tussen David en Goliath lijkt het wel. Wie gaat er winnen? Met subliem camerawerk en een enerverende geschikte soundtrack bij flitsende beelden, weet je als kijker niet wat je ziet. Dat een natuurdocumentaire zó spannend kan zijn!
Nu is niet de gehele documentaire zo spannend dat je af en toe niet meer weet of je wel of niet moet kijken, maar elk moment is wel ontzettend indrukwekkend. Er komen namelijk unieke beelden aan bod. Giraffes vechten bijvoorbeeld met elkaar als het gaat om het territorium van een mannetje. Dus één kan er maar de baas zijn over de vrouwtjes. Meestal is dat met wat simpel geduw van de poten over, maar in Earth Een Onvergetelijke Dag gaat het er hard aan toe. Keihard zelfs.
Wat dat betreft is de natuur soms ook hard. Het heeft twee kanten. Enerzijds prachtig, aan de andere kant niet. Vrijwel iedereen speelt een machtspelletje of moet op zoek naar eten, wat vaak bestaat uit het oppeuzelen van een ander levend dier. Als kijker is het maar net de vraag met welk beest jij dan de meeste affiniteit hebt of je bepaalde beelden juist wél of niet wil zien. Ze zijn in ieder geval prachtig geschoten. En de BBC onderstreept maar weer eens wat voor kwaliteit het weet te bieden.
Het enige wat soms minder is, is het gebrek aan uitleg van bepaalde situaties. Zo wordt er op een gegeven moment ingezoomd op een jong zebraatje dat in het water over moet steken en dat zomaar ten prooi zou kunnen vallen aan andere beesten. Maar er wordt geen uitleg gegeven over de situatie waarom de beesten die kant op moeten. Tevens liggen er meerdere dieren op de loer, maar welke van hen vormt precies een bedreiging voor het jonge zebraatje?
En die uitleg of context mis je als kijker af en toe. De focus wordt heel erg gelegd op die ‘onvergetelijke’ dag van het ene dier, die in veel gevallen uniek of opvallend is. Al kun je daar als kijker zeker van genieten. De mix tussen grotere dieren (bijvoorbeeld panda’s) en de kleinte beestjes (zoals bijen) is bovendien goed gekozen. Voor je het weet is de anderhalf uur voorbij en heb je gekeken naar bizar mooie en af en toe vreemde beelden.
Earth een onvergetelijke dag is dan ook een must voor in je documentairecollectie. Zelfs als je nog nooit een documentaire hebt gezien is dit misschien wel eentje om mee te beginnen, omdat het simpelweg niet onder doet voor een goede actiefilm. Earth Een Onvergetelijke Dag weet je van A tot Z te vermaken en het is nog eens allemaal echt gebeurd, dus je leert soms ook nog eens wat bij!
Meer weten over documentaires? Eerder maakten wij een top 10 beste documentaires op Netflix.
Cijfer: 9