Het heeft een lange tijd geduurd voor Blizzard zich weer aan de consoles waagde. Door de jaren heen zijn er diverse games geweest van de uitgever die de overstap naar de consoles maakten, allen zonder daverend succes. De gameplay van Diablo leent zich echter perfect voor een console, en daarom besloot Blizzard na een lange stroom aan geruchten het spel op de PlayStation 3 en Xbox 360 uit te geven.

Hell breaks loose!

Diablo III begint met een adembenemend filmpje, waarin uit de doeken wordt gedaan wat Deckard Cain jaren lang heeft bestudeerd. Cain is een geleerde, een man die zijn leven heeft gewijd aan het onderzoeken wanneer de legers van het licht en de schaduw elkaar weer zullen treffen en Diablo weer terugkeert. Die tijd is aangebroken. Een felle flits verblind Cain en Leah, Cains nichtje, wanneer zij in het kathedraal het mysterie onderzoeken. De flits blijkt een meteoriet, die niet veel later zal inslaan in het kathedraal, waarna Cain verdwijnt in de diepe krater die de meteoriet achterlaat. Jij ziet dit gebeuren en start je onderzoek in het dorpje Tristram, dat omgeven wordt door de ondoden en ander duister gespuis.

Bestrijd het kwaad

Net als in het origineel krijg je de keuze uit vier verschillende klassen: de krachtige Barbarian, de behendige Demon Hunter, de kalme Monk, de mystieke Witch Doctor of de magische Wizard. Allen met hun eigen krachten, vaardigheden en plus- en minpunten. De vaardigheden kun je, naarmate je verder komt in het spel, vrij spelen. Ze worden krachtiger, veelzijdiger en kunnen totaal verschillend zijn van hun vorige niveau. Het is aan te raden om goed met je vaardigheden te experimenteren. Elke vijand heeft namelijk een zwakte, en jij moet uitzoeken welke aanval het beste werkt. De juiste aanvallen zul je hard nodig hebben in de wereld van Sanctuary. Ze helpen je niet alleen om je door hordes van monster heen te slaan, maar zijn ook je weg naar rijkdom.

Bergen loot

Want ook op de consoleversies van Diablo III is er weer kilo’s aan loot te verzamelen, doch in mindere mate. Vrijwel iedere vijand heeft wel iets van waarde bij zich. De loot kan variëren van een klein beetje geld tot aan legendarische wapens. Verwacht echter geen taferelen zoals op de PC. Blizzard heeft de hoeveelheid loot aangepast. Niet langer zal elke vijand een enorme hoeveelheid wapens bij zich dragen. In plaats daarvan zullen er nu betere items droppen, zodat de hoeveelheid gecompenseerd wordt met de nuttigheid.

Anders dan de PC

Tot dusver is Diablo III weinig anders dan op de PC, maar Blizzard zou Blizzard niet zijn als het ook veranderingen aanbrengt zodat de game ook op de consoles goed speelbaar is. Hoewel de aanpassingen minimaal zijn, zorgen ze wel voor een betere speelervaring. Zo is het op de consoles mogelijk om aanvallen te ontwijken. Dit doe je  door simpelweg de rechter-stick in de gewenste richting te bewegen. Je karakter duikt dan naar die hoek. Verder is het menu interface op de schop genomen. Hoewel het in het begin wat gewenning nodig heeft, zul je na een tijdje moeiteloos door het menu manoeuvreren. Maar de belangrijkste nieuwe toevoeging is ongetwijfeld de nieuwe multiplayer modus.

Op de bank

Want Diablo III draait grotendeels om de multiplayer. Samen met vrienden de strijd aangaan tegen het kwaad is dan ook op de console versie mogelijk. Beter nog zelfs, want waar je op de PC vier computers nodig hebt en vier exemplaren, heb je op de console maar één exemplaar nodig en slechts een scherm. Samenwerken is net als op de PC-versie het sleutelwoord. Maar waar je op de PC nog vrij rond kan dartelen, dien je op de console op een scherm bij elkaar te blijven. Je zult dus goed samen moeten werken, want zomaar wegrennen voor je vijanden zit er niet in.

Het leukste hieraan is dat je niet langer met vrienden op Skype of TeamSpeak hoeft te zitten om te communiceren. Samen met een flesje bier en een pizza op de bank is immers een stuk gezelliger dan met z’n allen via het internet spelen. Dus zorg dat je zaterdag de bank geclaimed hebt, de pizzaboer op de hoek hebt ingelicht en de kratten bier koud staan. Mocht het overigens voorkomen dat een van je vrienden vertraagd is, dan kan hij/zij op ieder gewenst moment inspringen.

Knoppen en triggers

Een ander punt waarop de consoleversie van de PC-versie verschilt is de manier van sturen. Waar je op de PC voornamelijk met de muis loopt en aanvallen uitvoert met de cijfer-toetsen, zo doe je dat op de consoles met de sticks, knoppen en trekkers. Een groot verschil is het niet en het mag gezegd worden dat Blizzard de besturing goed vertaald heeft naar de consoles. Zeker door de eerder genoemde toevoeging van het ontwijken van aanvallen zul je de muis niet missen.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Maar zoals het bovenstaande kopje al aanduidt, nadelen zitten er helaas ook aan Diablo III. Naast het genoemde ‘op-één-scherm-vechten’ is het ook erg vervelend dat je niet overal toegang hebt tot jouw specifieke personage. Even bij een andere vriend op de bank verder spelen zit er dus niet in. Verder spelen eigenlijk alle personages wel lekker wat betreft de besturing, op de Witch Doctor na. Door de vreemde variatie aan zijn speciale vaardigheden, speelt hij net wat minder soepel dan de rest.

Dit is de co-op game voor de consoles

Het is duidelijk dat Blizzard er goed aan heeft gedaan om Diablo III naar de consoles te porten. Met drie vrienden op de bank op een verloren zaterdagavond kerkers afstruinen opzoek naar loot was nog nooit zo verslavend. Wij durven dan ook te zeggen dat Diablo III dé co-op game is op de consoles. In je eentje is de game echter ook erg vermakelijk, dus laat je zeker niet tegenhouden als je ook maar een beetje interesse hebt. Diablo III is gewoon nog steeds de bom!