In de eerste twee seizoenen van Dicte kregen we te zien hoe hoofdpersoon Dicte misdaad bestreed en er was daarnaast altijd een hoop aandacht voor haar liefdesleven. Je hoort het wel vaker: mensen die succesvol zijn op het werk, maar minder geslaagd in de liefde (denk bijvoorbeeld aan Bridget Jones!).

dicte seizoen 3 review

Een wel heel vrolijke opening

Ze was gescheiden van Torsten, die inmiddels in seizoen twee met haar beste vriendin ging, maar kreeg op de werkvloer een oogje op Bo Skytte (Dar Salim). Alleen was hij nog niet volledig losgeweekt van zijn ex-vrouw. Toch was de liefde sterk en na wat ups en downs besloten de twee voor elkaar te gaan. Seizoen 3 haakt hier op in.

Qua crime staan de verhalen in Dicte per seizoen los, wat in essentie zou betekenen dat je bij elk willekeurig seizoen in kan haken. Maar qua onderlinge relaties is dat niet handig. Seizoen 3 opent met een huwelijk, namelijk die van Bo en Dicte. Voor de fan is dit scenario een tikkeltje ongeloofwaardig, omdat het seizoen wel héél happy begint. Het is allemaal iets te vrolijk.

Sowieso is het gek om een misdaadserie met een vrolijk bruiloft te beginnen, maar ten tweede is het meer ongeloofwaardig omdat Bo en Dicte altijd wel hun issues hadden. Dus waarom zou je dan meteen openen met zo'n grote happening? Later wordt het duidelijk dat de makers geprobeerd hebben een contrast aan te brengen tussen geluk en ellende.

dicte seizoen 3 review

Een contrast tussen geluk en ellende

Want wat blijkt? Al kort nadat de twee tortelduifjes met elkaar getrouwd zijn, gaat Bo voor een klus naar Libanon en wordt daar ontvoerd.Vanaf dat moment wil Dicte maar één ding: haar kersverse echtgenoot levend bij haar terugkrijgen. En dat is knap lastig als er om een miljoen gevraagd wordt.

Het is tof om te zien hoe Dicte inhaakt op de actualiteit. Hoe vaak gebeurt het inderdaad niet dat een journalist voor een reportage naar Libanon, Syrie of een ander land trekt en dan ontvoerd wordt door de rebellen? Het maakt Dicte seizoen 3 fris en het is net weer even anders dan andere crimeseries waarin 'gewoon' een seriemoordenaar te werk gaat. Spannend uiteraard, maar geheel anders.

En ondanks het ietwat vreemde begin van de serie zijn de afleveringen die volgen ijzersterk. Het is spannend om te zien hoe Bo probeert om te gaan met de situatie. Hij is niet alleen ontvoerd, maar zit met nog iemand opgesloten. Hoe gaan zij zich uit die situatie redden? Ontsnappen of braaf wachten?

dicte seizoen 3 review

Meer diepgang en minder humor

Het is in ieder geval duidelijk dat de makers bewust de keuze hebben gemaakt om karakters meer diepgang te geven. Want Bo heeft meer screentijd dan ooit tevoren, terwijl Dicte's ex, haar beste vriendin en haar dochter beduidend minder aandacht krijgen. En nog altijd zijn er zo nu en dan wat kleine romances tussen mensen, al zijn het er wel veel minder dan in de eerste twee seizoenen.

Het zorgt ervoor dat de rode draad van het verhaal juist geloofwaardiger wordt en de serie je minder een soap-gevoel geeft dan de eerdere twee seizoenen. Al brengt dat ook meteen een kleine kanttekening met zich mee. Want waar is de humor? Een Scandinavische serie als The Bridge weet voortreffelijk spanning en humor met elkaar te verweven.

En door alle relaties van Dicte en andere personages in de eerdere twee seizoenen waren de situaties soms zo absurd dat er ook een stukje hilariteit ontstond. Zoals bijvoorbeeld met het leven van John Wagner (Lars Brygmann). Zijn verhaal lijkt wel uitgeschreven in seizoen 3, want hij focust zich enkel op zijn werk en dat alles op een bloedserieuze saaie manier. Dat is jammer, want hij kon zo onnozel reageren op relaties met vrouwen en andere dingen.

dicte seizoen 3 review

Dicte Seizoen 3 Review - Zeker de moeite waard!

Maar helaas. Dus houd er rekening mee dat Dicte seizoen 3 een serieuzer pad bewandelt. Toch is dat niet heel erg, want de actie en alles wat er gebeurt is erg vermakelijk om naar te kijken. Hoe Bo en de rest van de cast omgaat met alle hectiek en problematiek is verslavend om naar te kijken. Elke aflevering wil je weer door met de volgende en dat is een goed teken.

Op een gegeven moment vergeet je daardoor bijna dat sommige plotwendingen niet helemaal geloofwaardig zijn. Waarschijnlijk omdat in essentie het verhaal juist wel staat als een huis. Als je seizoen 1 en 2 al tof vond, dan zul je zeker ook genieten van seizoen 3. En dan wordt het duidelijk dat het verhaal van Dicte nog lang niet ten einde is. Benieuwd wanneer we meer van deze Deense hit gaan zien!