Dark Souls II werd enorm goed ontvangen (ook door ons), maar toen de PC-versie verscheen bleek wel dat consolegamers een mindere versie van de game hadden gespeeld. De graphics waren minder scherp en vooral de framerate zakte op bepaalde stukken onder een acceptabel niveau.

Scholar of the First Sin review

Haarscherpe graphics

Dat zijn de eerste dingen die je op zal vallen als je Scholar of the First Sin opstart op een PlayStation 4 of Xbox One: de graphics zijn haarscherp (vooral op jouw personage) en met een framerate van 60FPS heeft de wereld van Dark Souls II er nog nooit zo vloeiend uitgezien.

Ook hebben de lichteffecten een flinke upgrade gekregen, zodat je nu echt een toorts zult moeten gebruiken om donkere gebieden te doorkruisen. Dit element kwam bepaald niet uit de verf in het origineel en het is tof om te zien wat de ontwikkelaars in gedachten hadden bij deze gebieden die nu ineens een totaal andere dimensie krijgen.

Op ons gemakje speelden we door de tutorial van de game, die we inmiddels uit ons hoofd kenden en ontvlamden we de Bonfire in Majula, het stadje waar je steeds naar terug zult keren, ook in Scholar of the First Sin.

Scholar of the First Sin review

Onverwachts nijlpaard

Vanaf daar liepen we nietsvermoedend naar het bos toe, waar we ineens de grond ingebeukt werden door een reusachtig nijlpaard die er in de originele Dark Souls II nooit stond. Wat blijkt: From Software zou From Software niet zijn als ze spelers niet op een onaangename manier zouden verrassen.

De vele monsters die je bevecht tijdens je avontuur hebben namelijk wat andere locaties gekregen. Hierdoor zullen spelers die vertrouwd zijn met Dark Souls II snel hun neus stoten als ze iets te moedig door een gebied wandelen. Op een slimme manier worden bekende omgevingen ineens anders en zul je nieuwe tactieken moeten bedenken om er zonder kleerscheuren vanaf te komen.

Na een paar uur spelen kwam al snel de vergelijking met de Master Quest van Zelda: Ocarina of Time in onze gedachten. Ook daar is het in wezen dezelfde game, maar hebben vijanden en voorwerpen een ander plekje in de wereld gekregen.

Scholar of the First Sin review

Scholar of the First Sin: Master Quest?

Naast de opgepoetste graphics en kleine nieuwe tweaks aan de gameplay is alle DLC die destijds voor Dark Souls II verscheen ook toegevoegd aan Scholar of the First Sin. Alle drie deze extra hoofdstukken zijn stuk voor stuk fantastisch (ze kregen van ons een 8.5, 9.0 en 9,3) en voegen flink wat gameplay toe aan Dark Souls II, waar je sowieso al uren mee bezig bent.

Dat je waar voor je geld krijgt als je Scholar of the First Sin in huis haalt staat dus wel vast. Nieuwkomers kunnen deze titel dus zonder te twijfelen in huis halen, in dat geval geldt de recensie van vorig jaar over het origineel schreven nog steeds. Bovendien is het enige minpunt aangepakt: de haperende framerate.

De hamvraag is alleen of gamers die Dark Souls II al uitgespeeld hebben opnieuw Drangleic in moeten trekken om Scholar of the Frist Sin te gaan ontdekken. Het is immers nog niet zo lang geleden dat Dark Souls II uitkwam, en opnieuw 50 euro (voor de consoleversies) uitgeven voor deze relatief kleine aanpassingen is het voor jou wellicht niet waard.

Scholar of the First Sin review

Genoeg te doen voor hardcore fans

Ondergetekende is een enorm grote fan van de Souls-serie en stond dus al te trappelen om opnieuw te beginnen toen bekend werd dat er meer Lore toegevoegd is aan de game: beschrijvingen van items waardoor je stukje bij beetje het verhaal van de game ontcijfert.

Als je jaarlijks de Souls-games minstens een keer doorspeelt, is dit dus een prima manier om na het uitspelen van Bloodborne weer aan de slag te gaan met een andere game uit de keuken van From Software.

De kleine veranderingen zorgen er in ieder geval voor dat je weer gespannen een nieuw gebied binnenloop, omdat je wederom niet weet wat je kunt verwachten: precies wat een Dark Souls-game zo goed maakt.

Scholar of the First Sin review

Scholar of the First Sin review: definitieve Dark Souls II ervaring

Dark Souls II: Scholar of the First Sin is de definitieve versie van Dark Souls II en een verplichte aanschaf voor iedere gamer die nog nooit met DSII aan de slag is gegaan. Doorgewinterde Souls-gamers zullen bij zichzelf na moeten gaan of het je geld waard is om deze upgrade in huis te halen, maar wij vermaken ons nog steeds uitstekend met deze uitdagende en mysterieuze game.