Cobain Montage of Heck Review (Blu-Ray) - Waardevolle documentaire over Nirvana's zanger

Review
donderdag, 18 juni 2015 om 10:00
xgn google image
Cobain Montage of Heck draait nog in de bioscoop, maar is ook al te koop. Hebben we nog niet genoeg gezien van Kurt Cobain? Brett Morgen vond van niet en schotelt ons Cobain Montage of Heck voor. Of dit een goed idee was, lees je in deze Cobain Montage of Heck Review.
Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met de naam ‘Kurt Cobain’, de zanger van de band Nirvana. Een jongen die op zijn 27e zelfmoord pleegde en eigenlijk nooit echt gelukkig was. Zijn ouders scheidden nog toen hij een kind was, iets wat in die tijd ongebruikelijk was en sindsdien was het foute boel met Cobain.
De documentaire Cobain Montage of Heck neemt de kijker mee naar Cobains verleden tot aan het moment dat hij succes boekte met Nirvana. Er is al veel geschreven en gemaakt over Cobain, maar Montage of Heck weet zeker iets toe te voegen aan al het bestaande materiaal.
cobain montage of heck review

Interessante afwisseling

Regisseur Brett Morgen gebruikt namelijk in zijn documentaire een interessante mix aan bronnen: interviews met familie (vader, moeder etc.), vrienden, een ex-band lid en archieven van kunst en muziek. We zien allemaal notities van Cobain en heel interessant is een deel animatie wat Morgen toe heeft gevoegd aan de documentaire.
Montate of Heck toont hoe Cobain min of meer onhandelbaar werd in zijn kindertijd en zielsongelukkig was nadat zijn ouders uit elkaar waren. Gelukkig kon hij zijn emoties kwijt in muziek, al was dit niet voldoende. Hij kwam in zijn tienerjaren voor het eerst in aanraking met drugs. Een gebeurtenis die Morgen vertelt via animatiebeelden.
Cobain montage of heck review

Meeslepende animatie

Een tekenachtig karakter Cobain vertelt in de ik-vorm zijn belevingen. Zo zegt hij bijvoorbeeld dat hij de persoon die drugs leverde eigenlijk helemaal niet mocht, maar hij toch de drugs nodig had. Als kijker is het bijna alsof je een videogame aan het spelen bent. De ervaring van de animatie staat gelijk aan de beelden van Telltale games.
En Telltale games weten een verhaal altijd goed tot leven te brengen. Het is fris en nieuw wat Morgen neerzet en het werkt. Vanaf het begin zit je meteen in de documentaire en leef je met Cobain mee. Niet dat het goed te praten valt dat hij uit het leven is gestapt, maar je begrijpt meer wat hij door heeft moeten maken in zijn kindertijd. Hij had het simpelweg niet makkelijk.
cobain montage of heck review

Beeldmateriaal

Interessant zijn de interviews met zijn ouders en bijvoorbeeld zijn stiefmoeder die eerlijk opbiecht wellicht te weinig naar hem omgekeken te hebben in zijn kindertijd. Dapper dat iemand dat op camera durft te zeggen. Clickbait? Wellicht. Maar vrijwel niemand zal empathie kunnen opbrengen voor zo’n opmerking wanneer het gaat om een kind.
Veelvuldig komt ex-bandlid Krist Novoselic ook in beeld. Vreemd is alleen waarom Dave Grohl niet meegenomen is in de montage. Want zijn rol voor het succes van Nirvana is minstens zo groot. Wel zien we hem terug in oude beelden en interviews die Morgan gebruikt heeft, maar er is geen apart interview van nu. Een gemiste kans, want de Nirvana fan wil dit zien.
Wel mooi is om te zien hoe Cobain leefde. We zien veel videomateriaal bijvoorbeeld van zijn relatie met Courtney Love en ook van hun dochtertje. In diverse videoclips lijkt Cobain gelukkig met haar, hij zegt het ook zelfs op een gegeven moment. Maar beiden gebruikten drugs en waren lang niet altijd stabiel, ook niet op die beelden.
Cobain Montage of Heck review

Leer Cobain kennen

En zo leren we Cobain kennen: als een clown die zijn littekens wist te maskeren met een glimlach. Want ondanks dat hij best wel veel lacht en veel heeft opgetreden met Nirvana en daar enorm succesvol mee was, was hij niet gelukkig. Niet voor niets pleegde de muzikant zelfmoord.
De vraag is wat je wel of niet precies uit de docu voor lief kan aannemen, maar qua materialen die gebruikt zijn is de docu zeker een frisse toevoeging op het Cobain aanbod dat reeds bestaat. En een ding doet hij goed: in zekere zin leeft hij nog altijd voort.
Cijfer: 8