SNES games voor Nintendo Switch Online zijn welkom, maar is het genoeg?

  In Nintendo’s recentste Direct-presentatie werd een vermoeden dat al enige tijd bestond bevestigd. Vrij snel na de presentatie kwamen er namelijk SNES games naar Nintendo Switch Online. Voor velen een toevoeging waar ze al een lange tijd op hoopten, maar wordt de online dienst er werkelijk beter op?

  De waarde van je Online abonnement wordt vergroot

  Laten we voorop stellen dat Nintendo Switch Online niet duur is. Met een prijskaartje van 20 euro voor een heel jaar online spelen is de Switch veruit de console waarop online gamen het goedkoopst is. Het privilege om online te spelen, plus gratis toegang tot een behoorlijk aantal NES games was op de Switch al een mooie deal vergeleken met vergelijkbare abonnementen voor Xbox One en PlayStation 4.

  De toevoeging van SNES games maakt de prijs alleen nog maar mooier. Eerlijk is eerlijk: veel van de gratis NES games waren een vermakelijke afleiding, maar niet echt iets om veel tijd in te steken. Met de Super Nintendo is dat anders. Er zijn behoorlijk wat games aanwezig die wat tijd in beslag kunnen nemen. Nintendo zou er makkelijk mee weg kunnen komen om voor veel van de SNES games op Nintendo Switch Online extra geld te vragen, maar in plaats daarvan blijft het bij de prijs die je toch al betaalde.

  Je krijgt dus meer waar voor je geld, dat is mooi. De vraag is alleen, ‘is dit waarvoor we betalen’? Dat is jammer genoeg een ander verhaal.

  Verbetert de Online Service zelf?

  Dat de SNES games op Nintendo Switch Online de ‘waar voor je geld’-factor vergroten is eigenlijk maar ten dele waar. De dienst waar je concreet voor betaalt is namelijk Nintendo Switch Online, niet oudere games via Switch Online. Kun je met dat gegeven in het achterhoofd nog steeds beweren dat de waarde van de dienst vergroot wordt door de toevoeging van SNES games? De online-ervaring zelf wordt namelijk niet verbeterd.

  Dat zou niet zo’n punt zijn als de online-ervaring perfect was, maar dat is hij niet. Voice chat werkt met een onhandige constructie waarbij je een telefoon nodig hebt. De verbinding zelf is ook lang niet altijd fantastisch. Ja, SNES games zijn een leuke extra, maar is het niet belangrijker dat de gebruiker van Switch Online een vlekkeloze online ervaring heeft? Dat is uiteindelijk waar hij of zij elke maand geld voor neerlegt...

  Is SNES alles wat er is?

  We zijn ontzettend blij dat we geen oude systemen als Wii’s of Wii U’s meer hoeven aan te sluiten om klassiekers als A Link to the Past en Super Metroid te spelen. Helaas hebben we daar ook even een kleine kanttekening bij: het heeft vrij lang geduurd voor het zover was. In de Nintendo Direct werd zelfs hardop gezegd dat Switch Online een jaar oud is. Wij konden het niet laten om dat in gedachten door te trekken naar: ‘het retro-aanbod op Switch is een jaar lang beperkt gebleven tot NES’.

  Laten we er even vanuit gaan dat Nintendo de intentie heeft om de overige retro-systemen op dezelfde manier naar Switch te brengen en dat in hetzelfde tempo te doen. Op die manier kan het nog jaren duren voordat we dezelfde systemen vertegenwoordigd zien op Switch die we ook al hadden op de vorige generatie. Als we alle Gameboys apart rekenen zou het vanaf nu nog vier jaar duren voor we de Gameboys en de Nintendo 64 op Switch kunnen spelen.

  Natuurlijk hopen we dat het vanaf nu sneller gaat, maar we hebben absoluut geen indicatie dat die hoop gegrond is. Ja, we zijn blij met de SNES games op Nintendo Switch Online, maar van ons mogen de andere oude systemen nu wel wat sneller toegevoegd worden. Het begint al langzaam maar zeker moeilijk te worden om een GameCube of Wii aan te sluiten op een moderne TV, dus hoe sneller we daar een oplossing voor hebben des te beter.

  De startselectie SNES games voor Nintendo Switch Online is fantastisch

  Het is nog niet zo lang geleden dat we schreven over de games die we graag zouden zien als er SNES games naar Nintendo Switch online zouden komen. Dat was een voorzichtig lijstje waarin we onze hoop op topgames in bedwang probeerden te houden in de wetenschap dat Nintendo vaak tegen de stroming in zwemt.

  We zijn dan ook aangenaam verrast met de startselectie van SNES games op de Switch. Zelda, Mario en Metroid waren enigszins voorspelbaar, maar het was een waar genoegen om te zien dat ook games als Yoshi’s Island en Star Fox vanaf dag één van de partij waren. Er is zelfs een volwaardige RPG in de vorm van Breath of Fire, dus wie weet op wat voor games van formaat we nog kunnen rekenen in de toekomst.

  Link ontdekt de geheime tunnel naar Hyrule Castle

  Is de toevoeging van SNES games genoeg?

  ‘Genoeg waarvoor?’ is eigenlijk de vraag die je je moet stellen. Zijn SNES games genoeg om Nintendo Switch Online te verbeteren? Nee, daar doen ze letterlijk niks voor. Zijn ze genoeg om de Switch retro-vriendelijk te maken? Niet als het hier voorlopig bij blijft. Maar het is zeker genoeg om een Switch eigenaar die ook eens iets ouds wil spelen even bezig te houden.

  Als je een Switch Online abonnement hebt en je hebt nog niks gedaan met de Super Nintendo games, doe jezelf dan een plezier en kies er gewoon één uit om eens te proberen! Ben je wel al bezig geweest met een SNES game? Dan horen we natuurlijk graag welke. Laat in de reacties weten welke klassieker je voor het eerst probeert of waarmee je juist al een paar nostalgische avonden mee hebt beleefd.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.