Astro A40 TR Headset en Mixamp Pro Review - Perfecte combinatie voor een pro?

Review
donderdag, 11 juli 2019 om 11:32
xgn google image
Astro is een bekende naam op het gebied van gaming headsets, die zich voornamelijk specialiseert in het hogere segment, zoals de Astro A40. Het bedrijf brengt daarvan nu alweer haar vierde generatie uit en wij hebben hem onder de loep genomen. Of het de hoge kwaliteit behoudt, kun je lezen in onze Astro A40 TR Headset en Mixamp Pro review.
De Astro A40 TR is niet zomaar een gaming headset, maar gaat volgens de fabrikant het beste gepaard met de Mixamp: een kastje met meerdere knoppen, aansluitingen en draaiwielen om de belangrijkste functies binnen handbereik te hebben. Maar daarover later meer, eerst richten we onze blik op de headset zelf.

Een stevige en comfortabele koptelefoon

De koptelefoon is gemaakt van een combinatie van plastic en aluminium, en hoewel de cups lichtelijk kunnen bewegen om de perfecte positie op je hoofd te vinden, voelt het aan als een sterke constructie. We hebben het niet getest, maar het zal ons niks verbazen als je de Astro A40 TR meerdere keren op de grond kan laten vallen zonder dat er ook maar iets kapot gaat.
Dat stevige gevoel komt ook naar voren wanneer je de headset op je hoofd zet. Hij perst je hoofd niet samen, maar je hebt tegelijkertijd ook niet het gevoel dat de koptelefoon bij een intense gaming-sessie van je hoofd zal vliegen.
Een ideale klemkracht dus die ook nog eens meehelpt met het comfort van de A40. Dankzij de oorkussens van velours en het kussentje dat in de boog zit, zal je geen pijn ondervinden, zelfs niet na een aantal uur achter elkaar. Sterker nog, we zijn soms vergeten dat we aan een kabel waren bevestigd terwijl we even iets te drinken wilden pakken.
Astro A40 TR Headset en Mixamp Pro Review

Scala aan functies binnen handbereik

Het kastje, de Astro Mixamp Pro, is van eenzelfde hoge kwaliteit. Hij is vrij zwaar, zodat je het kastje niet makkelijk wegtrekt en de afwerking is zeer strak. Ook de twee grote draaiwielen voelen stevig aan en zullen niet draaien bij elke lichte beweging, je moet ze bewust zelf draaien voordat er beweging in komt. Door middel van een kabel kan je de Mixamp Pro aansluiten op een PC of een PS4 of Xbox One - afhankelijk van welke versie je hebt - en dan begint de lol pas echt.
De functie van de Mixamp is het binnen handbereik hebben van een aantal functies, zoals een grote volumeknop aan de linkerkant. Een tweede draaiwiel is er om de focus van het geluid te verleggen van in-game-geluiden naar stemmen van andere spelers. Ideaal als je bijvoorbeeld een bombastische game aan het spelen bent, maar niet de belangrijke communicatie van je teamgenoten wil missen, zoals in Battlefield V.
De Mixamp bevat daarnaast ook knoppen om te wisselen tussen Dolby Surround en passthrough en ook vier geluidsprofielen. Deze veranderen het geluid van een grote focus op de bass tot aan een toernooiprofiel die weer de aandacht legt op voetstappen en juist de lage tonen eruit filtert. Op de PC kan je de vier profielen bovendien aanpassen in de Astro Command Center software.
Astro A40 TR Headset en Mixamp Pro Review

Een tegenvallend geluid

Al die opties voor het geluid hebben ons lekker gemaakt om eens goed te luisteren naar de Astro A40 TR headset, maar om eerlijk te zijn waren we er niet door weggeblazen. Het maakt niet uit in hoeverre we de profielen aanpassen, het geluid dat de koptelefoon produceert klinkt als één grote massa.
Details zijn amper te onderscheiden, als er alleen stemmen zijn lijkt het geluid te galmen in de oorschelpen en imaging en soundstage zijn er bijna niet - zelfs met Dolby Surround aan. De bass is daarentegen wel goed en heeft een sterke punch, maar voor een koptelefoon die zich juist neerzet als headset voor professionele gamers is de bass het minst belangrijke aan het geluid. Je wil daarbij juist veel details hebben in de midrange en hoge tonen.
En dat is een grote zonde voor de Astro A40 TR, want we hebben het hier niet over een simpele, goedkope gaming headset. De combinatie van headset en Mixamp heeft een prijskaartje van 279 euro en daarmee zit het in het vaarwater van audio-giganten als Sennheiser, AKG en Beyerdynamic. Die bedrijven bieden koptelefoons aan die een veel hogere audiokwaliteit bieden voor een lagere prijs en in sommige gevallen ook een stuk beter zijn voor games. De soundstage die de open koptelefoons van AKG bijvoorbeeld hebben is ongeëvenaard en maakt het lokaliseren van vijanden in een game als Counter-Strike een eitje.
Astro A40 TR Headset en Mixamp Pro Review

Duidelijke communicatie met teamgenoten

Gelukkig is de andere kant van het geluid, de microfoon, wel iets waar Astro trots op mag zijn. We hebben gevraagd aan andere mensen in ons team en op Discord hoe goed we waren te verstaan en daar hebben we geen klachten over gehad. De microfoon pakt het stemgeluid goed op, terwijl het omgevingsgeluiden, zoals de muis en een luid mechanisch toetsenbord, er bijna helemaal uitfiltert.
Bovendien zit de microfoon ook nooit in de weg of zorgt het voor ongemakkelijke momenten. Zo kan je de microfoon 360 graden bewegen om hem omhoog te brengen als je hem niet gebruikt. En wanneer je even een conversatie moet houden in het echte leven, dan zit er een mute-knop aan de kabel. Als je even helemaal geen zin hebt in een microfoon aan de zijkant van je headset, dan kan je hem in een handomdraai eruit halen en ergens ander neerleggen.
Astro A40 TR Headset en Mixamp Pro Review

Astro A40 Headset en Mixamp Pro Review - Schiet zichzelf in de voet

De Astro A40 headset en Mixamp Pro hebben alles in huis om de perfecte combinatie te zijn voor professionele gamers, mits het geluid maar op orde was. Voor de rest doet Astro vrijwel alles goed: de bouwkwaliteit is dik in orde, de headset is comfortabel, het kastje heeft veel functies en opties en de microfoon is top. Maar met een prijskaartje van 279 euro moet de audio gewoon van hoge kwaliteit zijn, anders kun je net zo goed een goede koptelefoon halen van een gerenommeerd audiobedrijf en een Modmic. Astro weet wat het moet doen om de vijfde generatie perfect te krijgen.
Cijfer: 7