Alpha Protocol Review

Review
zondag, 20 juni 2010 om 18:00
xgn google image
Obsidian Entertainment heeft erg veel werk gestoken in haar nieuwste project, Alpha Protocol. Nu is de game dan eindelijk klaar en ligt deze in de schappen. Maar is de game wel echt af?
Je eerste missie
Het verhaal van Alpha Protocol begint zoals ieder fatsoenlijk actieverhaal; met een flinke knal. Een passagiersvliegtuig wordt namelijk uit de lucht gehaald met een wapen, wat eigenlijk niet in verkeerde handen had mogen vallen. Natuurlijk levert dit een enorme rommel op, maar hier ben jij niet bij. Jij, Michael Thorton, wordt namelijk op een bed in een legerbasis wakker, waar je via een PDA die je in de kamer vindt hoort dat je er vandoor moet.
Je besluit dit te doen en onderweg heb je natuurlijk de nodige tegenstand van de bewakers van de faciliteit. Je vindt dan ook al snel een pistool met daarin verdovingspijltjes en leert ook al snel hoe je de beveiliging van bijvoorbeeld deuren en alarmen moet omzeilen. Uiteindelijk kom je in een ruimte terecht waar je erachter komt dat jij de kersverse geheim agent van Alpha Protocol bent en ook al op missie mag. Dus op het ene moment probeer je nog weg te komen uit de basis en op het andere moment heb je er ineens een baan.
Je gaat namelijk na een training, waar je met de diverse wapens en gadgets aan de slag kunt, op onderzoeksmissie in, jawel, het Midden-Oosten, en wel vlakbij de plek van de crash uit de intro. Vanaf hier begint het verhaal van Alpha Protocol zich te ontrafelen.
Alpha Protocol Screenshot 132440 Alpha Protocol Screenshot 97358 Alpha Protocol Screenshot 61901
Alpha of bèta?
Nu klinkt dit alles heel spectaculair, maar het tegendeel is waar. Je merkt namelijk meteen al dat het spel grafisch niet is wat je er tegenwoordig van mag verwachten. Je personage rent (want lopen is er niet bij) erg houterig en als je gebukt van bijvoorbeeld een trap af gaat, komen de eerste bugs al de hoek om. Deze bugs zijn ook met regelmaat aanwezig, want je wordt door muren heen gezien, kunt ineens geen dekking zoeken of simpelweg niet vanuit dekking schieten. Niet om over naar huis te schrijven dus.
Daarnaast is de AI van de tegenstanders niet echt op en top te noemen. Ze lopen veelal een duidelijk voorgeprogrammeerde route en als je ontdekt wordt, zullen ze over het algemeen net zo lang op hun plek blijven staan en schieten en granaten naar je gooien tot je ze zelf maar het zwijgen oplegt. Het maakt hier verder niet uit of je intussen een kamer of twee verkent, een blokje om loopt of even naar het toilet gaat. Ook de omgeving op zich ziet er niet heel erg spectaculair uit. Deze is niet echt lelijk te noemen, maar het doet wel wat verouderd aan.
Geluidstechnisch laat de game ook wat steken vallen. De stemmen passen soms echt niet bij de personages en de voice-acting doet een beetje gevoelloos aan op sommige momenten. Door al deze punten voelt Alpha Protocol aan alsof het nog niet af is en je een bèta versie in huis hebt gehaald. Maar toch heeft de game ook een aantal erg sterke punten.
Alpha Protocol Screenshot 57400 Alpha Protocol Screenshot 53109 Alpha Protocol Screenshot 142924
Niet alleen maar negatief
De soundtrack van de game is namelijk wel sterk te noemen. Het is een lekker actievol deuntje waar nodig, en niet de hele tijd hetzelfde gejengel aan je hoofd. Daarnaast is de besturing van Alpha Protocol erg makkelijk onder de knie te krijgen, omdat deze in veel games al gebruikt wordt. De rechter trigger is bijvoorbeeld om te schieten, terwijl je met de linker trigger richt. Dit maakt het spel net wat makkelijker te spelen. Ook biedt de game je de mogelijkheid om het verhaal te beïnvloeden en daar komen ook meteen de role-playing elementen voorbij.
Je zult namelijk merken dat je erg veel aan het praten bent met mensen in je omgeving. Hierbij moeten ook de nodige keuzes gemaakt worden waarbij je steeds een andere reactie geeft. Zo kun je in het begin professioneel, nonchalant of zelfs sarcastisch reageren, maar later in het spel ook kiezen hoe je informatie bij iemand loskrijgt. Iedere keuze maakt je populairder of juist meer gehaat bij mensen, levert ervaringpunten op, of zorgt ervoor dat je ervaringpunten inlevert. De ervaringpunten maken je sterker op verschillende gebieden, die je zelf in kunt delen, zoals het omgaan met wapens of juist het rondsluipen.
Je hebt dus verschillende specialiteiten en daar horen natuurlijk, zoals het hoort, een berg aan wapens en outfits bij. Dit ontbreekt dan ook zeker niet in de game, want je kunt je wapens aanpassen met accessoires, en kunt kleding vrijspelen of kopen.
Alpha Protocol Screenshot 140479 Alpha Protocol Screenshot 138513 Alpha Protocol Screenshot 65314
Vrienden of vijanden maken, maar wel alleen
De keuzes die je in het verhaal maakt hebben niet alleen effect op dat moment. Het gaat een stuk dieper dan dat. Je maakt er namelijk vrienden en vijanden mee en zorgt er zelfs voor dat er bepaalde mensen blijven leven of juist sterven. Dit is natuurlijk een erg aangename en goed doordachte toevoeging aan het verhaal op zich.
Als je vrienden maakt, zullen zij je in het spel voorzien van sterkere wapens of gadgets, maar ook van belangrijke informatie over de tegenstander. Een erg handig stukje informatie wat je zult krijgen is bijvoorbeeld die over de zwakke plekken van je tegenstanders. Je kunt ook de personages die je bent tegengekomen in de gaten houden. Je komt dan meer te weten over hen, en sommige personages hebben een veel dieper verhaal en grotere rol in de game dan je zou verwachten.
Jouw keuzes zijn dus van groot belang in Alpha Protocol. Ze kunnen het verhaal beïnvloeden, en er zijn dan ook tal van einden te ontdekken. Dit motiveert wat om het spel nogmaals te spelen. Ook de volgorde waarin je de missies doet kun je deels zelf bepalen, en hebben zo weer invloed op het verhaal.
Jammer genoeg moet je al deze keuzes wel alleen maken, want het spel is maar voor één speler gemaakt. Nu is dit natuurlijk niet een heel groot nadeel, daar het tegenwoordig eerder schaars is aan singleplayer games dan aan multiplayer games, maar het is altijd een welkome toevoeging om samen te kunnen spelen.
Tegenvaller
Hoewel Alpha Protocol zeker potentie had, mist het aan afwerking. Er is gewoon te weinig aandacht aan de details besteed. Zo loopt je personage erg houterig en is de AI erg matig te noemen. Ook zul je met grote regelmaat vervelende bugs tegen het lijf lopen. De verhaallijn is wel erg goed uitgewerkt en ook heb je de mogelijkheid om het verhaal op tal van punten te beïnvloeden met je keuzes. Al met al is Alpha Protocol een tegenvallende titel geworden, die je met wat overweging uit de budgetbak zou kunnen plukken.
Cijfer: 5