Alone in Berlin Review (DVD) - Een kaartje voor de führer

Review
zaterdag, 02 september 2017 om 17:18
xgn google image
Films over de Tweede Wereldoorlog zijn er in alle vormen en maten. Meestal belichten de films de oorlog op zich, maar het is niet vaak dat er een film verschijnt specifiek over de burgers in die tijd. Alone in Berlin belicht precies dat stuk van de oorlog. Lees hoe dit uitpakt in deze Alone in Berlin review!
In, op een waargebeurd verhaal (uit een roman van Hans Fallada) gebaseerde film, Alone in Berlin gaan we naar het grimmige Berlijn van 1940. Het Duitse echtpaar Otto en Anna Quangel krijgt een vreselijk bericht over hun zoon. Hij streed voor het Duitse leger aan het front en is tijdens de strijd gesneuveld. De wereld van Otto en Anna stort ineen en het echtpaar verliest alle vertrouwen in het naziregime en de führer.
Alone in Berlin Review

Verzet via de post

Ze besluiten zich tegen de nazi’s te keren en starten een protestactie. Ze doen dit op een aparte manier, namelijk middels ansichtkaarten die ze door heel Berlijn verspreiden. Op deze manier willen ze de waarheid over de oorlog vertellen en iedereen over het verlies van hun zoon en de ware oorzaak erachter informeren.
Ze doen dit anoniem, want als ze gesnapt zouden worden tijdens een dergelijke verzetsactie is het over met de pret en zouden ze geëxecuteerd worden. Vervelend genoeg worden nagenoeg alle afgeleverde kaarten met anti-Hitler teksten door angstige bewoners aan de Gestapo overhandigd. Hun actie werpt dus maar weinig vruchten af.
Het is ook geen grootschalige actie die het koppel opzet. Maar de actie is wel groot genoeg om hun punt duidelijk te maken en de Gestapo te irriteren. Bovendien is iedere ziel die het echtpaar ermee wel weet te bereiken pure winst.
Alone in Berlin Review

Niet altijd even geloofwaardig

Alone in Berlin volgt dus de kleinschalige verzetsactie tegen de grauwe oorlogsachtergrond, niets meer of minder dan dat. Verwacht in Alone in Berlin dan ook geen grote verzetsacties of spektakel, want dat is er simpelweg niet. De film, en ook het boek (Jeder stirbt für sich allein) van Fallada, maakt ons iets duidelijker hoe de Duitse burgers onder de oorlog geleden hebben. Iets duidelijker dus, want de boodschap die de film over moet brengen komt lang niet altijd duidelijk naar voren.
Het verhaal wordt klein verteld wat in dit geval erg goed past, maar het kent daarbij een aantal ongeloofwaardige elementen. Zo duikt er al snel na de eerste postkaarten van de Quangels een Gestapo-officier genaamd Escherich (Daniel Brühl) op die jacht gaat maken op de mysterieuze dader. Dit is nog logisch gezien de kaarten massaal bij de Gestapo ingeleverd worden, maar de klopjacht die daarna ontstaat is niet geloofwaardig en wordt uiteindelijk behoorlijk voorspelbaar.
Brühl weet overigens een bijzonder sterke rol neer te zetten. Hij is dan wel een Gestapo-officier die meedogenloos waren, maar zelfs hij kampt met onzekerheid en angst. Iets wat erg goed naar voren komt. De hoofdrollen van Otto en Anna Quangel, respectievelijk gespeeld door Brendan Gleeson (Braveheart, In the Heart of the Sea) en Emma Thompson (Love Actually), worden prima neergezet als je kijkt naar acteerprestaties alleen.
Alone in Berlin Review

Acteerwerk draagt de film

Maar ook hier rammelt er het een en ander wat betreft geloofwaardigheid. Het zijn namelijk beide ontzettend bekende Engelse acteurs die nu ineens met een Duits accent praten. Dit voelt al een beetje vreemd voor kijkers die bekend met de twee zijn, maar het is voor zover nog een logische keuze van regisseur Vincent Perez. Om dan de verstuurde kaarten geheel in het Duits voorbij te laten komen, maakt het plaatje weer ongeloofwaardig.
De anderhalf uur durende film schommelt dus nogal wat betreft de geloofwaardigheid en als kijker zal je vaker dan eens vraagtekens hebben bij de film. Gelukkig weet het acteerwerk van voornamelijk de drie genoemde acteurs de film te redden. Ze weten zo nu en dan zelfs een gevoelige snaar te raken en je eventjes emotioneel mee te nemen in de film.
Helaas kent de DVD van Alone in Berlin geen extra features. Beelden uit die tijd of kaartjes die daadwerkelijk verzonden zijn zou niet misstaan hebben naast de film. Zeker ook omdat het echt een verhaal is voor mensen die de Tweede Wereldoorlog en al zijn aspecten interessant vinden.
Alone in Berlin Review

Alone in Berlin Review - Klein, maar aangrijpend

Ondanks alle missers is Alone in Berlin een aangrijpende film op zijn sterke momenten. Juist door het ijzersterke acteerwerk van de hoofdrolspelers. Het verhaal is klein gehouden en omvat bewust een klein deel van de oorlog, namelijk de verzetsactie van de Quangels en de gevolgen daarvan.
Helaas hoort bij die gevolgen die in beeld gebracht worden een aantal ongeloofwaardige elementen. Aan het einde van de film wordt het verhaal daarbij behoorlijk voorspelbaar. Ondanks dat dit afdoet aan het verhaal is Alone in Berlin toch absoluut een film om over naar huis te schrijven!
Cijfer: 7