Acquitted Seizoen 1 (Blu-Ray) Review - Noors drama dat niet verslapt

  Acquitted is een tiendelige Noors drama waarin wonden uit het verleden weer open worden gemaakt. Ooit was er een moord, maar wie is de dader? Wat wij er van vinden lees je in de Acquitted review.

  Maak kennis met Aksel, een zakenman met goede looks en een goed gevulde portemonnee. Hij heeft het helemaal gemaakt in Maleisië. Daar heeft hij carrière gemaakt en lijkt een gelukkige familieman met vrouw en een kind.

  Maar schijnt bedriegt. Het blijkt dat Aksel 20 jaar geleden gevlucht is uit Noorwegen. Er is een moord gepleegd en vrijwel alle mensen uit het dorp verdenken Aksel. Het gaat namelijk om zijn vriendin, van destijds.

  Acquitted review twee vrouwen en een man

  Tijd voor een reünie

  Als op een dag Helene Hansteen, de moeder van de dochter die vermoord is, met haar bedrijf failliet dreigt te gaan, belt haar man met Aksel. Kan hij misschien hulp bieden? Aksel besluit om in ieder geval een kijkje te nemen in zijn oude dorp en vertrekt met het eerste het beste vliegtuig.

  In Maleisië laat hij vrouw en kind achter, vol met vragen. Zij zijn gelukkig met Aksel. Al beseft vrouwlief maar al te goed dat hij nooit wat heeft losgelaten over zijn familie en verleden. Dit komt al gauw ter sprake aan het begin van de film als ze zegt dat ze alleen elk jaar een kaart sturen met kerst, maar ze verder niets weet.

  Schijn bedriegt

  Duidelijk is dus dat Aksel nooit iets verteld heeft. En dus neemt hij zijn geheim mee, mee naar Noorwegen. Maar wat is dat geheim eigenlijk? Want ondanks dat heel het dorp denkt dat hij de moord gepleegd heeft, zou het wel heel simpel zijn als dat ook écht zo was. Nee, natuurlijk niet. Katarina is door heel iemand anders vermoord.

  Knap is dat dit tot de allerlaatste aflevering verhuld blijft. Natuurlijk hoort een goede detective serie ook dat te doen. Al is Acquitted helemaal niet een detective serie. Het is vooral drama die meer doet dan enkel een moordzaak centraal stellen.

  Acquitted review man en vrouw praten

  De pijnlijke gevolgen onder ogen zien

  We zien wat het doet met iemand die verkeerd veroordeeld is. Wat voor nasleep dit met zich meedraagt. Niet alleen voor hem, maar ook hoe nabestaanden daar onder lijden. Want toen Aksel in Maleisie zat, bleven moeder en broer achter. Hun huis werd continu beklad en zij werden jarenlang door de stront gehaald.

  Ergens zet Acquitted dus een hele realistische kijk neer. Dit soort dingen gebeuren echt. En als Aksels zoon naar Noorwegen komt, zien we hoe hij uitgespuugd wordt. De jongen weet niet eens af van het verleden van zijn vader, is een onschuldige tiener en tocht krijgt hij de term 'moordenaars zoon' naar zijn hoofd geworpen. Het is pijnlijk.

  Vechten voor de waarheid

  En toch kan een mens zo smerig zo, zo gemeen, zo ondoortastend, zo veroordelend. Iets wat we eerder zagen in het heftige Jagten, een Scandinavische film. Het is niet niets om mensen onterecht te verdenken van iets. Maar wat als een heel dorp dat doet. Dan is het kennelijk maar moeilijk om anders te denken.

  Acquitted laat zien hoe Aksel vecht. Hij wil laten zien wat hij waard is en hoe hij vooral niet onschuldig is daarbij krijgt hij de hulp van een vroegere jeugdvriendin, wat de situatie niet makkelijker maakt omda thij opnieuw gevoelens voor haar krijgt. Kan hij de druk aan om niet vreemd te gaan terwijl zijn vrouw in Maleise zit?

  Acquitted review mannen maken ruzie

  Acquitted review - Een erg sterk geheel

  Mooi is om t zien hoe gaandeweg mensen tóch langzaam veranderen. Niet iedereen denkt na 20 jaar dat Aksel de moordenaar is. Sommige mensen draaien bij, behalve de moeder van Katrina. Die heeft een blinde haat ontwikkeld voor haar ex-schoonzoon. Iets wat op het einde een tikkeltje onrealistisch wordt. Aan de andere kant: die harde tantes heb je altijd wel.

  De kracht van Aqcuitted is die diepere dramatische laag. Want minder goed weet het te overtuigen in de zoektocht naar de moordenaar. Ergens tussen aflevering 5 en 10 komen er opeens willekeurig mensen in beeld waarvan je al snel denkt: Ja hoor (not). Te geforceerd. Gelukkig weet de rest van het verhaal te boeien op die momenten, waardoor Acquitted uiteindelijk nergens verslapt. Daarmee is de serie zeker de moeite waard om eens te checken!

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Onderhoudende serie
  • Realistisch
  • Biedt stof tot nadenken
  • De moordenaar tussen afl 5 en 10 is vergezocht

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.