A Dog’s Purpose begint als een lieve luchtige familiefilm met een voice-over van Bailey. Bailey is een hond. Kortom, je kijkt naar een scherm waarin je het hoofdverhaal meekrijgt door de ogen van een hond en dat is best leuk. Bailey is de hond van Ethan en als kijker krijg je mee hoe de twee van jongs af aan een band opbouwen. Bailey zien we dus als pup en Ethan als kleine jongen.

Lekker snuffelen

Daarbij wordt Ethan vertolkt door KJ Apa (beter bekend nu door Riverdale) en de hond wordt ingesproken door komiek Josh Gad. De twee samen zijn uiterst schattig en opereren als vrienden voor het leven. Bailey mag mee op avontuur met zijn baasje en krijgt alles mee, ook wanneer Ethan groter wordt.

Als de hond de kijker vertelt dat hij een apart geurtje ruikt, weten we meteen dat Ethans hormonen op volle toeren werken. En Bailey mag snuffelen aan de romance van Ethan. Schattig toch?

Apa speelt overtuigend als is het niet bijzonder lastig om gewoon een jonge jongen te spelen die opgroeit. Overigens is er een jongere versie van Ethan én een oudere. Want we krijgen zowat een heel leven te zien. En daar is de originele invalshoek, want honden worden niet zo oud als mensen.

Net als Ethan op het punt staat om student te worden, gaat Bailey dood. Zijn laatste dagen zijn geteld. Een bijzonder droevig moment, maar voor de film betekent dat niet het einde.

A Dog's Purpose Review afbeelding 1

Stervende honden

Het doodgaan van hond Bailey is eerder het begin van iets nieuws. Want daarna keert Bailey steeds terug in nieuwe levens én ook andere vormen. Jawel, het is steeds dezelfde stem die we horen, maar dan in een nieuw lichaam. Natuurlijk levert dit af en toe grappige situaties op, dus denk niet dat A Dog’s Purpose vooral een tranentrekker is omdat de hond geregeld doodgaat.

Juist de nieuwe situaties zijn verfrissend. Al zijn ze nooit zo bijzonder als het eerste leven van Bailey met zijn baasje Ethan. Dat knaagt niet alleen aan de kijker, maar ook aan de hond zelf. Want in welk leven hij ook zit, hij denkt toch altijd aan hoe het vroeger was bij zijn baasje Ethan. Hoe dat verder uitpakt, gaan we natuurlijk niet verklappen maar A Dog’s Purpose heeft een bijzondere wending; eentje die in de categorie hartverwarmend is.

Wat de film wat beter had mogen doen is het inzetten van wat sterke dialogen. Oude rot in het vak Dennis Quaid speelt de oudere versie van Ethan en het is jammer om te zien hoe hij in een paar gesprekken alle clichés op tafel serveert. Er gebeurt precies wat je verwacht en dat is zonde. Juist hier was ruimte geweest om wat dieper in te gaan op karakterontwikkeling. Maar dat gebeurt niet.

A Dog's Purpose Review afbeelding 2

A Dog’s Purpose Review - Prima vermaak

Daarmee is A Dog’s Purpose een oppervlakkige film als het gaat om alle mensen de in film zitten, maar de film zelf is stiekem wel erg leuk door Bailey en diens missie. Zal hij de zin van zijn leven begrijpen? De onderliggende boodschap is daarbij ook leuk en al met al is A Dog’s Purpose prima kijkvoer voor het hele gezin!