Wolfenstein 2 Preview - Nazi's neermaaien in The New Colossus

  Het is alweer drie jaar geleden dat we afscheid hebben genomen van speciaal soldaat B.J. Blazkowicz in Wolfenstein The New Order. In oktober kunnen we gelukkig verder met de sequel The New Colossus. Wij gingen er al mee aan de slag en die ervaringen kun je lezen in onze Wolfenstein 2 preview.

  Het openingslevel van Wolfenstein 2 The New Colossus speelt zich vijf maanden af na het einde van The New Order. Om te zeggen dat B.J. Blazkowicz er niet zonder kleerscheuren is afgekomen is een understatement, want de vechtersbaas is al die tijd in een diepe coma gehouden na zijn gevecht met Deathshead. Maar nu de nazi’s de geheime locatie van B.J. en zijn kameraden hebben gevonden, is het tijd om te doen wat hij het beste doet.

  Wolfenstein II Preview

  Dood en verderf zaaien in een rolstoel

  Althans, het beste wat hij doet terwijl hij in een rolstoel zit, want iemand die net uit een coma komt is niet bepaald in optima forma. In het schip hobbel je met de rolstoel over drempeltjes en andere obstakels, wat zorgt voor een bizarre ervaring. Dat verandert echter niks aan het neermaaien van Duitse soldaten door middel van machinegeweren en andere vuurwapens, wat in de Wolfenstein 2 preview nog even goed aanvoelt als in zijn voorgangers.

  Kogels komen aan als mokerhamers, granaatscherven scheuren lichamen uiteen en radioactieve valstrikken aan boord van het schip veranderen vijanden - en jijzelf als je er per ongeluk doorheen rijdt - in een rode appelmoes. Ontwikkelaar MachineGames heeft de gruwelijke taferelen nog een tikkeltje omhoog geschroefd en dat komt goed naar voren dankzij de Doom Engine. Het zorgt er niet alleen voor dat de game er geweldig uitziet, het speelt ook nog eens soepel en direct.

  Aan het einde van het openingslevel komen we erachter dat B.J. wordt opgejaagd door Obergruppenführer Irene Engel. In The New Order heeft B.J. niet alleen haar gezicht verminkt, hij is ook verantwoordelijk voor de dood van haar geliefde. Ze zal er dus alles aan doen om een einde te maken aan het leven van de ‘terrorist’ B.J. Blazkowicz.

  Wolfenstein II Preview

  Geen enkel huisje is heilig

  Het volgende level dat we spelen bij de Wolfenstein 2 preview speelt zich af rond het middelstuk van de game, waar de Duitsers ondertussen de Verenigde Staten hebben overgenomen. B.J. is met een kernbom gestuurd naar Roswell, om vanuit daar te reizen naar het nabijgelegen Area 52 en daar af te rekenen met het Duitse oppercommando.

  Voordat je een ondergrondse trein pakt, loop je door het Roswell van de jaren ‘60, met alleen iets andere vlaggen, feestdagen en volkslied. Ku Klux Klan-leden lopen in uniform vrij over straat, terwijl ze luchtige praatjes maken met Duitse officieren. Kinderen worden aangemoedigd om aan hun Duits te werken en kersverse ouders zijn aan het nadenken welke Arische naam past bij hun pasgeboren kindje. Wolfenstein 2 The New Colossus houdt geen rekening met heilige huisjes en politiek correctheid, want naast racisme komen ook veelvuldig thema’s als fatshaming en genetische zuivering voor.

  Wolfenstein II Preview

  Arsenaal van een klein leger

  Gelukkig kan B.J. hier weer lopen dankzij een exoskelet en op volle snelheid de strijd aangaan met de nazi’s. Maar goed ook, want eenmaal aangekomen bij Area 52 na een onstuimig treinritje, blijkt de basis stampvol te zitten met soldaten. Het wapenarsenaal dat we bij ons dragen is ook wat uitgebreid, met een zwaar machinegeweer, een simpel pistool en een allesvernietigende automatische shotgun. En niet te vergeten een hakbijl om letterlijk en figuurlijk korte metten te maken met vijanden.

  Ondanks het schietgerei van een klein leger, is het aan te raden om in Wolfenstein 2 The New Colossus voorzichtig te werk te gaan. Commandanten in een gebied kunnen in een oogwenk het alarm aanzetten, waarna niet alleen nieuwe troepen tevoorschijn komen, maar ook nazi-robots uit hun slaap ontwaken. Om meteen de aanval in te zetten resulteert vaak in de dood, terwijl eerst sluipend te werk gaan om belangrijke vijanden uit te schakelen betere uitkomsten oplevert. En een nazi stilletjes uitschakelen met een hakbijl is één van de meest bevredigende momenten die je kan beleven in een game.

  Wolfenstein II Preview

  Wolfenstein 2 Preview - Overtuigt op alle fronten

  Wolfenstein 2 The New Colossus bouwt voort op de historie en gameplay die is ingezet door zijn voorgangers en perfectioneert het tot in de puntjes. Dankzij de Doom Engine is het schietwerk fenomenaal en hebben kogels impact met hoofdletter i, terwijl ontwikkelaar MachineGames ook niet terugschuwt om zware thema’s te gebruiken. Personages zijn daarnaast even over-the-top als de gameplay en passen perfect thuis in de wereld van Wolfenstein. Wij kunnen niet wachten om 27 oktober Amerika te redden van de nazi’s.

  Wolfenstein 2: The New Colossus

  Verkijgbaar vanaf 27 october 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.