Witcher 3 op de Switch (gespeeld op gamescom 2019)

  Wat nou als de allerbeste game aller tijden nooit beschikbaar was op jouw platform? Dát moet Nintendo gedacht hebben. In oktober komt er verandering in: dan verschijnt The Witcher 3 met alle downloadbare content op de Switch. Op gamescom speelden we de fenomenale game met veel liefde nog een keer.

  Voor de afspraak begon riep iemand “Zooooo The Witcher 3 op Switch schijnt echt lelijk te zijn! Nog lelijker dan je zou verwachten!” Voor een doorgewinterde Witcher-fan doet dat pijn. Hoe zien die prachtige omgevingen er dan uit van Novigrad en Skellige? Sprookjesachtig en goed gedetailleerd waren ze op PC en consoles. Zou de game op de Switch pijn aan je ogen gaan doen? Nou, om eerlijk te zijn valt dat allemaal reuze mee. Gelukkig maar!

  Lelijk?

  Op gamescom speelden we The Witcher 3 een kwartiertje en het zag er een stuk minder horror-achtig slecht uit dan verwacht. De game draait op 540p-resolutie (en 720p met Dock). Dat kan natuurlijk nooit op tegen zijn grote broer, maar eerlijk is eerlijk en dat is dat we een beetje verwend zijn tegenwoordig door alle technologische ontwikkelingen. Stel nou dat je geen PC of consoles hebt en wel benieuwd bent naar The Witcher 3 (straks kent iedereen het helemaal door de Netflix-serie), dan is het toch fantastisch dat zelfs Switch-eigenaren ermee aan de slag kunnen?

  .

  Een compleet pakket

  Als je door de graphics heen kunt kijken is hier een goede move gemaakt. Voor slechts een paar tientjes hebben mensen straks een dijk van een game op de Switch, want niet alleen wordt de hoofdgame geleverd, die al goed is voor zo’n 70+ uur. Ook zitten daar beide DLC's bij, dus Hearts of Stone en Blood & Wine.

  Mensen die niet bekend zijn met de game (HOE DAN?!!) onderschatten wellicht de waarde hiervan en denken aan twee simpele DLC’tjes. Feit is dat deze DLC's bizar groot zijn. De eerste duurt zo’n tien uur, terwijl de tweede zo’n 20 a 25 uur in beslag neemt. Het is bijna een game op zichzelf. Kortom, een monster van een pakket wordt in oktober gelanceerd voor de Switch!

  Na een kwartier kunnen we bovendien zeggen dat alles erin zit wat erin moet zitten. De volgende vraag werd ons gesteld “Zie je veranderingen”? Los van het grafische element, niets. Dus ons antwoord was dan ook “Nee, wat valt er te zien dan dat anders is?” Daarop antwoordde de Nintendo-medewerker vol trots “Precies! Er is niet anders. Alles zit erin.” Haha, dat was best geniaal. The Witcher 3 is een zeer uitgebreide role-playing game en heeft tal val opties. Al die opties van eerder zitten erin. Dat betekent dat je jezelf alleen al tientallen uren kunt verliezen in de manier waarop je hoofdrolspeler Geralt van Rivia mee gaat nemen in je avontuur.

  Ga je straks voor close combat of toch meer voor magie? Hoe meer missies je haalt en vijanden je rijgt aan je zwaard, hoe meer ervaringspunten (XP) je verdient. Al deze punten kunnen ingezet worden om je personage in levels omhoog te brengen. Het is belangrijk voor een speelstijl te kiezen die bij je past. Meteen moet gezegd worden dat in handheld-positie de game prima speelt. Wat gevechten met een zwaard verliepen moeiteloos en de Switch ligt fijn in de hand. Daar valt niets op aan te merken.

  .

  Lange of korte sessies?

  Het enige wat je af kunt vragen is in hoeverre de Witcher 3 echt een handige game is om onderweg te gaan spelen. Wat betreft ons is de game niet geschikt voor korte ritjes met het OV of een vlucht naar Engeland. Het kán wel, maar welke missie je ook speelt in The Witcher 3, alles is vrij omvangrijk waardoor je wel even bezig bent. Het spel is anders dan Assassin’s Creed Odyssey waarbij missies korter duren en je per missie wel even kunt spelen om vervolgens op te slaan en wat anders kunt gaan doen. The Witcher 3 heeft vrij veel opslagpunten, maar toch duren missies lang. En het is niet fijn om dan een missie niet te kunnen afronden.

  Met Geralt op avontuur!

  Dat is dus iets om rekening mee te houden. Los daarvan is de eerste indruk goed. Wat heb je liever als Witcher-fan? Dat meer of minder gamers met de serie in aanraking komen? Meer toch? Precies! Al raden we het spel op de Switch niet aan mensen aan die het spel al hebben liggen op de PC of console, gezien de kwaliteit daarop wel beter is (en de game nu nog een stuk minder kost). Maar voor de rest is het een goede zet en zijn we nu al blij voor Switch-eigenaren die straks al die (te) gekke avonturen van Geralt mee mogen maken.

  De game is al te pre-orderen voor 55 euro en komt 15 oktober uit.

  The Witcher 3: Wild Hunt - Complete Edition

  Verkijgbaar vanaf 15 october 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.