Vampyr Preview - Bloed drinken in grimmig Londen

  Dankzij Penny Dreadful zitten we weer helemaal in de sfeer van een grimmig Londen. Gelukkig zitten we na het laatste seizoen van de serie niet helemaal zonder die locatie, want ontwikkelaar Dontnod komt met Vampyr, dat zich afspeelt in Londen aan het begin van de 20ste eeuw. Wij gingen bij ze langs op de E3 voor een Vampyr Preview.

  Bij de Vampyr Preview maken we al snel kennis met de protagonist van de game, Jonathan Reid, die zoals de titel suggesteert niet alleen een vampier is, maar ook een volleerd dokter. Hij heeft gevochten in de Eerste Wereldoorlog voor het Britse leger, maar komt tijdens de oorlog erachter dat hij niet geheel menselijk is. Bij terugkomst in Londen is het echter geen warm welkom en een fijne omgeving in Vampyr, want de stad wordt geteisterd door de Spaanse Griep en de lijken stapelen zich op. Jonathan zweert om de Spaanse Griep uit Londen te verdrijven.

  Vampyr Preview

  Innerlijke strijd wordt duidelijk bij de Vampyr Preview

  De Vampyr Preview die we te zien krijgen, begint vlak na de terugkeer van Jonathan naar Londen. Hij is een man die flink met zichzelf in de knoop zit, want als dokter probeert hij iedereen te redden en de ziekte te genezen, maar ondertussen schreeuwt zijn lichaam om bloed en moet hij de lokroep van zijn vampierkant weerstaan. Bloed voedt Jonathan namelijk niet alleen, het maakt hem ook veel sterker dan een normaal persoon.

  Ontwikkelaar Dontnod - die we kennen van Life is Strange - heeft dit op interessante wijze verwerkt in de game, want het is aan de speler hoe hij omgaat met de complexe situatie van Jonathan. Dontnod wilde bij de Vampyr Preview ook duidelijk maken dat Jonathan in principe geen goede of foute keuze kan maken, maar de consequenties van zijn keuzes liggen wel ver uit elkaar. Als voorbeeld kregen we een bezoekje aan de wijk Whitechapel in de Vampyr Preview.

  Vampyr Preview

  Nadenken voordat je toeslaat

  Het wordt al snel duidelijk dat er één hoofdkandidaat is om als avondmaal te dienen, namelijk de plaatselijke crimineel, die druk bezig is met de hardwerkenden van Whitechapel af te persen. Tijdens een onschuldig gesprek met de beste man, komen we er echter achter dat hij wel een zoon heeft die ernstig ziek is, maar de crimineel weigert de hulp van Jonathan. En daarbij ook een mooie locatie om stilletjes het bloed van de man op te slurpen, een vampier kan immers alleen binnenkomen in een huis als hij formeel uitgenodigd is.

  Door de ontwikkelaar bij de Vampyr Preview wordt dan maar besloten om de man te volgen naar een rustig steegje, om daar met hem af te rekenen, hoewel we dan wel de kans hebben om gezien te worden door voorbijgangers of gepakt te worden door de politie. Na een Bloody Mary achterover te hebben getikt, zijn natuurlijk niet gelijk te gevolgen te zien van jouw acties, maar als Jonathan bijvoorbeeld niet had gesproken met de crimineel, dan was je nooit achter het bestaan van zijn zoon gekomen. Nu heb je de kans om, als dokter zijnde, het jongetje te genezen, maar hij zal daarna wel verdwijnen in een weeshuis.

  Het is ook van belang om niet al te gulzig te zijn als het gaat om de onschuldige inwoners van Londen, want de ontwikkelaar liet ons ook nog even zien wat voor gevolgen het heeft als je teveel kracht wilt vergaren. Als de bouwstenen van de samenleving langzaam doodgaan door jouw acties, dan zullen uiteindelijk andere vampieren, die niet zo terughoudend en intelligent als Jonathan zijn, de wijk overnemen en het district omtoveren tot een voorproefje van de Hel. Ondanks dat Jonathan zelf een vampier is, staat hij niet per se aan de kant van de vampieren, al kan je daar uiteindelijk wel voor kiezen.

  Vampyr Preview

  Knokken met vampieren en jagers

  Er is in Londen ook een organisatie aanwezig die het helemaal niks uitmaakt of je wel of niet bij de vampieren hoort, wat hen betreft zijn alle vampieren handlangers van de duivel en moeten ze stuk voor stuk worden afgemaakt. Deze Vampire Hunters zijn erachter gekomen dat de Spaanse Griep niet op natuurlijke wijze naar Londen is gekomen, maar dat de vampieren een rol in de opkomst van de ziekte spelen. Jonathan kan profiteren van hun onderzoek om sneller een remedie te vinden tegen de ziekte, maar moet wel oppassen om niet gepakt te worden door de gespecialiseerde jagers. Hoeveel jagers er omkomen tijdens jouw nachtelijke avonturen maakt overigens niet uit, want ze vormen geen onderdeel van de samenleving in Londen.

  Als de aanwezigheid van Jonathan eenmaal bekend is bij de Vampire Hunters, dan zijn de rapen ook gelijk gaar. De jagers zullen niet schuwen om speciale middelen te gebruiken, zoals zilveren kogels, heilig water en simpelweg vuur, dat ook erg effectief blijkt te zijn tegen vampieren. Gelukkig is Jonathan niet een hulpeloze vampier, want door zijn training in het leger kan hij goed met wapens omgaan en met precisie een kogel in het hoofd van een vampier laten verdwijnen.

  Eerder in deze Vampyr Preview lieten we al weten dat Jonathan sterker kan worden door het drinken van bloed en dat is ook zeker het geval. Niet alleen kan hij het bloed drinken van jagers om in gevechten zijn levensbalk bij te vullen, maar Jonathan heeft ook speciale krachten tot zijn beschikking, zoals zichzelf teleporteren of tijdelijk onsterfelijk worden. Deze krachten kosten niet alleen mana, maar ook levenspunten, dus van tijd tot tijd je tanden zetten in de nek van een tegenstander is van levensbelang. Tegen andere vampieren moet Jonathan weer zijn behendigheid met melee wapens tonen, want normale kogels zullen niet veel uitrichten.

  Vampyr Preview

  Sfeervol Londen trekt onze aandacht in Vampyr Preview

  Vampyr speelt zich af in een enorm sfeervol tijdperk en laat dat goed naar voren komen bij de Vampyr Preview. De wereld is duister, het is overduidelijk dat de inwoners van Londen bij bosjes doodgaan en de aanwezigheid van vampieren en jagers helpen ook niet bepaald mee aan het voortbestaan van de stad. De innerlijke strijd van Jonathan Reid lijkt ons bovendien heel interessant en wij zijn benieuwd in hoeverre spelers daar invloed op hebben. Daarvoor moeten we nog wel eventjes wachten, want pas in 2017 kunnen we met Vampyr aan de slag op de PC, Xbox One en PlayStation 4.

  Vampyr

  Verkijgbaar vanaf 5 june 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.