The Order 1886 Preview - De geschiedenis, maar dan net even anders

  Het jaar is 1886 en de Industriële Revolutie is in volle gang. Met behulp van nieuwe technologie ontwikkelt de mensheid een arsenaal aan nieuwe wapens, wapens waarmee je in The Order 1886 eindelijk de eeuwenoude vijand, half breeds, de baas kunt zijn.

  The Order 1886 speelt zich af in Londen. Nu is dit niet het oude Londen dat wij kennen uit de geschiedenisboekjes die je op de middelbare school uit je hoofd moest leren; het spel speelt zich namelijk af in een alternatieve geschiedenis. In deze wereld bestaat een oude gemeenschap van ridders, die de wereld veilig moet houden. Het gevaar schuilt in monsters die een combinatie zijn van beest en mens, half breeds genaamd.

  Rond de 7e of 8e eeuw nam een kleine groep mensen dierlijke trekken aan. De meeste mensen waren bang voor deze half breeds en zo ontstond er een oorlog. Hoewel de mensheid zwaar in de meerderheid was, hadden de half breeds beestachtige krachten waardoor ze in tijden van conflict het overwicht hadden.The Order 1886 preview - halfbreed

  Half breeds in 1886

  Eeuwen later vindt de mensheid nieuwe hoop in de vorm van Koning Arthur en de Ridders van de ronde tafel. Koning Arthur en zijn ridders bevechten de half breeds, maar zien snel in dat het gevecht er een is die ze niet kunnen winnen. Maar dan ontdekken de Ridders een mystieke vloeistof genaamd Black Water, wat er voor zorgt dat hun levensduur significant wordt verlengd en wat hen buitengewone geneeskrachten geeft. Toch blijven de half breeds de gevechten winnen, tot de Industriële Revolutie het tij keert.

  Dat brengt ons in het jaar 1886. De oorlog tegen de half breeds nog steeds gaande, maar de mensen hebben bijna geheel het overwicht. Maar dan vormt zich een nieuwe dreiging voor de stad: de lagere klasse die in opstand komen tegen de rijken. De gemeenschap van ridders staat de rijken en de adel bij.

  The Order 1886 preview - een uitzicht

  De personages uit The Order 1886

  Het spel draait om vier hoofdpersonen uit dezelfde groep. Iedere ridder in deze groep heeft naast hun familienaam een tweede naam: een vernoeming naar een van de originele ridders.

  • Sebastian Malory: de oudste ridder in de groep. Hij draagt de naam van Sir Percival en is een van de beste ridders in de geschiedenis van de gemeenschap.
  • Grayson: draagt de naam van Sir Galahad. Hij heeft al eeuwen ervaring in het vechten tegen de vijanden van de gemeenschap.
  • Isabeau D'Argyll: een van de jongere ridders. Zij draagt de naam van Lady Igraine.
  • Marquis de Lafayette: een Franse legerofficier die in zowel de Franse als Amerikaanse revolutie gevochten heeft. Hij is de jongste uit de groep. Marquis heeft nog niet de titel van ridder behaald.

  Onrecht

  In de korte speelbare demo van The Order 1886 begin je in hoofdstuk 3, genaamd ‘Onrecht’, of in het Engels: 'Inequalities'. Een deel van de speelbare demo is in de video hierboven te bekijken.

  Gelijk word je in een gevechtszone gegooid, dus je hebt geen tijd om alles even goed tot je te laten komen. Je vecht tegen de rebellen, die vervolgens een ridder neerschieten, waarna je met je groep deze ridder naar een veilige plek moet brengen, maar helaas redt dit hem niet: hij overlijdt alsnog. Je gaat verder met je groep, al vechtend tegen verschillende rebellen die hier en daar opduiken. De demo eindigt met een knaller: een rebel schiet een wolk thermiet op jouw groep af, en zet deze in lichterlaaie.

  In de demo vallen een paar dingen op. Ten eerste hoe mooi het vormgegeven is. Op het gebied van graphics is The Order 1886 erg goed. Zo zijn de overgangen tussen filmpjes en gameplay niet eens merkbaar; ze lopen zo in elkaar over.

  Ook is goed nagedacht over hoe Londen er in die tijd uit zou zien: overal zie je gebouwen in Victoriaanse stijl, die natuurlijk aan het eind van de negentiende eeuw heel Engeland in zijn greep had. Je merkt tijdens het spelen ook dat de Industriële Revolutie bezig is: de stad is ondergedompeld in een dikke laag smog, waardoor het soms moeilijk is om ver te kijken. Deze dikke laag smog zorgt wel voor een bepaalde sfeer. De stad wordt er gelijk al mysterieuzer van, omdat je niet weet wat je te wachten staat.

  The Order 1886 preview - smog

  Verfrissende nieuwe wapens

  Wat ook opvalt in de demo, is het wapen de Thermite Gun. In plaats van het ‘gewone’ schieten, komt The Order 1886 met iets nieuws: dit wapen vuurt thermiet, een metaalpoeder dat extreem heet brandt, op de vijand af. In eerste instantie gebeurt er niet veel, maar wanneer je hierna een flare in de wolk thermiet schiet, vliegt alles in brand. Dit brengt wat nieuws, want meestal heb je gewoon een pistool of rifle waarmee je ‘slechts’ kogels afschiet.

  Veel andere wapens waren er niet te zien in de demo, behalve een pistool, dat je moest gebruiken bij het in veiligheid brengen van de gewonde ridder. In een vorige The Order 1886 preview, waarin de Whitechapel-demo werd gespeeld, waren meer wapens te zien.

  The Order 1886 preview - Thermite rifle

  The Order 1886 preview - zo als de geschiedenis, maar dan even anders

  Het spel is dus niet helemaal waarheidsgetrouw: de technologische ontwikkelingen gaan hun tijd ver vooruit, en het bevat de aanwezigheid van bovennatuurlijke krachten en wezens. Maar op alle andere gebieden doet The Order 1886 wel goed aan de geschiedenis: de ontwikkelingen uit het desbetreffende tijdperk zijn mooi weergegeven, door bijvoorbeeld de Victoriaanse bouwstijl en de smoglaag.

  The Order 1886 wordt ontwikkeld door Ready At Dawn en komt op 20 februari 2015 uit voor de PlayStation 4.

  The Order: 1886

  Verkijgbaar vanaf 20 february 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.