De top 11 beste films voor december 2014

  De laatste maand van het jaar is aangebroken, wat betekent dat Sinterklaas, Kerstmis en Oudjaarsdag in noodvaart langs ons heen gaan. December is tevens de maand waarin mensen het meeste geld uitgeven aan deze feestdagen. Toch komen er deze maand meerdere films uit in de bioscoop, die het kijken meer dan waard zijn, daarom een top 11 beste films voor december 2014.

  Om te beginnen worden wij in december dit jaar verwend met twee grote blockbuster films, waarin grote legers het met elkaar uitvechten. Aan het hoofd van deze twee films staan twee gelijkmatig grote regisseurs. Peter Jackson staat aan het roer van The Hobbit Battle of the Five Armies en Ridley Scott is verantwoordelijk voor Exodus Gods and Kings.

  Voor Jackson is het de zesde film in het Lord of the Rings-universum, waardoor The Hobbit Battle of the Five Armies niet alleen een trilogie afsluit, maar ook een hele leefwereld voor Jackson. Het gevoel wat daarbij hoort, heeft acteur/zanger Billy Boyd (bekend van zijn rol als Pippin in de Lord of the Rings trilogie) samengevat in het lied The Last Goodbye. Dit lied is de theme song van The Hobbit Battle of the Five Armies en in de muziekvideo kun je de gehele emotionele reis meebeleven.

  The Hobbit Battle of the Five Armies Dwergen

  The Hobbit Battle of the Five Armies - 10 december

  The Hobbit Battle of the Five Armies sluit het verhaal af van Bilbo Baggins (Martin Freeman), Thorin Oakenshield (Richard Armitage) en de groep van dwergen. Met de verovering van hun thuisland wisten de dwergen de draak Smaug (Benedict Cumberbatch) weg te jagen. Hierdoor hebben zij alleen wel een dodelijk gevaar losgelaten op de wereld, wat meteen zijn gevolgen heeft. In alle kwaad richt Smaug zijn woede tot de verdedigingsloze mannen, vrouwen en kinderen van Lake-town met chaos als gevolg.

  Thorin is alleen zo geobsedeerd door zijn teruggewonnen schat, dat hij zijn vriendschap en eer daarvoor opoffert. Bilbo probeert ondertussen Thorin tot reden te brengen, wat uiteindelijk leidt tot het maken van een wanhopige en gevaarlijke keuze. Tegelijkertijd liggen er grotere gevaren op de loer, die door niemand worden gezien behalve door Gandalf (Ian McKellen). De grote vijand Sauron stuurt namelijk legioenen aan orcs richting de Lonely Mountain.

  Terwijl de duisternis dichterbij komt, moeten de dwergen, elven en mensen een belangrijke beslissing maken: verenigen of vernietigd worden. Bilbo strijdt mee en vecht voor zijn leven en die van zijn vrienden in de Battle of the Five Armies, waar de toekomst van Middle-earth wordt bepaald.

  Exodus Gods and Kings - 18 december

  Het verhaal van Exodus Gods and Kings wordt door 20th Century Fox heel bondig beschreven. Zo gaat het over het verhaal van een man, die het lef kan opbrengen om de macht van een geheel rijk aan te vechten. Aan de hand van artistieke visuele effecten en 3D-immersie, geeft Ridley Scott nieuw leven aan het verhaal van Moses (Christian Bale) als hij opstaat om te vechten tegen Egyptische farao Rhamses (Joel Edgerton). Samen met 600.000 slaven maakt Moses een gigantische reis om zowel uit Egypte te vluchten als aan de verschrikkelijke cyclus van dodelijke plagen.

  Het verhaal van Exodus Gods and Kings is geschreven door Oscar-winnaar Steve Zaillian, die eerder met Scott heeft gewerkt aan Hannibal en American Gangster. Daarbij is Exodus goed te vergelijken met Gladiator, aangezien het gehele verhaal uiteindelijk neerkomt op een broer tegen broer gevecht tussen Moses en zijn geadopteerde broer Rhamses. Op de achtergrond is er overigens nog wel een groter verhaallijn met oorlogsvoering, plagen en natuurrampen.

  Als je niet zo van veldslagen houdt, dan heeft december ook twee films te bieden die leuk zijn voor het hele gezin. Zo zijn Skipper, Kowalski, Junior en Rico terug voor een nieuwe missie in hun solofilm de Penguins of Madagascar, na eerder al te spelen in drie Madagascar-films en een eigen tv-serie. De tweede film is Annie, een gemoderniseerde variant van de originele film en musical. Dit keer is de hoofdrol namelijk weggelegd voor een meisje met tevens veel haar, maar dan wel bruin en niet rood.

  Penguins of Madagascar - 3 december

  Superhelden worden niet geboren, superhelden worden uitgebroeid! De bekende pinguïns van Madagascar gaan op een nieuwe missie binnen het globale spionagenetwerk. Alleen komen Skipper (Tom McGrath), Kowalski (Chris Miller), Rico (Conrad Vernon) en Private (Christopher Knights) in aanraking met de chique undercover organisatie, The North Wind.

  Aan kop van deze organisatie staat de husky Agent Classified (Benedict Cumberbatch), die samen met zeehond Short Fuse (Ken Jeong), sneeuwuil Eva (Annet Mahendru) en sneeuwbeer Corporal (Peter Strormare) een team vormt. De twee teams moeten nu samenwerken om de superschurk Dr. Octavius Brine (John Malkovich) tegen te houden in het vernietigen van de wereld.

  Annie - 17 december

  Annie (Quvenzhané Wallis) is een jong en blij pleegkind, die tevens sterk genoeg is om door de straten van New York te lopen. Als baby is Annie door haar ouders achtergelaten met de belofte dat zij ooit voor haar terug zouden komen, maar tot die tijd is het een "hard knock life" bij haar pleegmoeder Miss Hannigan (Cameron Diaz). Dit is tot alles veranderd door de realistische zakenman en kandidaat voor burgemeester van New York Will Stacks (Jamie Foxx.

  Op advies van Stacks zijn briljante vicepresident Grace (Rose Byrne) en zijn slimme campagneadviseur Guy (Bobby Cannavale) wordt een campagne beweging opgezet, waarbij Annie in huis wordt genomen. Voor deze campagne speelt Stacks de beschermengel van Annie, maar door haar zelfverzekerde persoonlijkheid met een positieve gedachtegang op het leven, lijkt het eerder op dat Annie de beschermengel is van Stacks.

  December is tevens de maand waar stelletjes tegen elkaar aan kunnen kruipen voor wat warmte en tevens voor een romantische komedie in de bioscoop. Op Nederlands vakgebied draait Gooische Vrouwen 2 vanaf begin december in de bioscoop, die over de kou gesproken, zich afspeelt op de besneeuwde bergen van Oostenrijk.

  Sneeuw speelt ook tevens een hoofdrol in Two Night Stand, want een sneeuwstorm maakt van een one-night-stand iets groters. Als laatste is er nog de film Love, Rosie waar de hoofdkarakters sinds vijfjarige leeftijd bevriend zijn. Een friendzone staat te wachten voor het duo, of ligt dat toch anders?

  Gooische Vrouwen 2 - 4 december

  De Gooische Vrouwen zijn als sinds 2009 niet meer op de televisie te zien, toch leven de dames uit Blaricum nog steeds een druk leven. Zo heeft Claire een reis gemaakt door Burkina Faso en bij terugkomst herkennen haar vriendinnen haar amper.

  Cheryl vraagt een echtscheiding aan als blijkt dat Martin haar voor de zoveelste keer heeft bedrogen. Anouk dreigt door een gemis aan liefde een eetprobleem te ontwikkelen, terwijl Roelien juist ingaat op een huwelijksaanzoek van Evert. Uiteindelijk komen de vier dames door een noodlottig en bizar ongeval terecht op de besneeuwde bergtoppen van Oostenrijk.

  Two Night Stand - 11 december

  Megan (Analeigh Tipton) heeft het huis niet verlaten na het kapotgaan van haar verloving en speelt met het idee om te gaan internet daten. Na een toevallige ontmoeting met haar ex (Josh Salatin) en zijn nieuwe vriendin (Kellyn Lindsay), en aangemoedigd door haar kamergenoot Faiza (Jessica Szohr) en haar vriend Cedric (Scott Mescudi, aka Kid Cudi), spreekt zij af met Alec (Miles Teller), een leuke en grappige jongen die zij online heeft ontmoet. Uiteindelijk komt Megan in het appartement van Alec terecht voor haar allereerste one-night-stand.

  Na een onromantische morgen, probeert Megan zo discreet mogelijk weg te glippen, om vervolgens erachter gekomen dat de stad is ondergesneeuwd. Doordat Megan niet in staat is het gebouw te verlaten, keert zij weer terug naar het appartement van Alec, waar ze gedwongen een extra dag en nacht moet verblijven. Na genoeg plagen en kibbelen, besluiten de twee elkaar erotieke IQ's te beoordelen. Hierdoor ontstaat een unieke kans voor een hands-on leerervaring, die leidt tot een volwassen sneeuwdag.

  Love, Rosie - 18 december

  Love, Rosie is gebaseerd op het boek Where Rainbows End van Cecilia Ahern en vertelt het verhaal van een Britse romantische komedie die de ultieme vraag stelt: Krijgen wij maar één kans op ware liefde? Het verhaal draait om Rosie (Lily Collins) en Alex (Sam Claflin) die beste vrienden zijn sinds hun vijfde. Als het echter aankomt op liefde, leven en het maken van de juiste beslissingen, dan zijn deze twee mensen hun grootste vijand.

  Op achttienjarige leeftijd wordt een keuze gemaakt wat leidt tot een gemiste kans, waardoor het leven Rosie en Alex in verschillende richtingen stuurt. Maar toch weet tijd, ruimte en verschillende continenten de bond tussen de twee toch niet te breken. Weten ze elkaar opnieuw te vinden of is het echt te laat?

  Geluk en ongeluk gaan hand in hand, en in dit geval praten wij over arrogant rijk en een ALS-patiënt. De eerste film The Riot Club gaat over een groep rijke Britten die samen een club hebben gevormd, en eigenlijk niet meer weten waar de grenzen liggen als je heel veel geld hebt. De tweede film You're Not You is enigszins te vergelijken met de Franse film Les Intouchables; een klassieke pianiste krijgt de diagnose van ALS en heeft hulp nodig bij haar dagelijkse bezigheden. Daarom neemt ze een meisje aan die haar behandeld als mens en niet als een gehandicapte.

  The Riot Club - 4 december

  Alistair (Sam Claflin) en Miles (Max Irons) hebben beide aristocratische connecties en starten hun eerste jaar op Oxford University, maar toch zijn ze heel verschillend van elkaar. Miles is nuchter en blij om een vriendin van een lagere achtergrond te hebben, Lauren (Holliday Grainger). Alistair is daarentegen een snob met aspiraties om zijn oom op te volgen als Tory MP (parlementslid). Toch hebben beide heren een bond, omdat ze beide lid worden van the Riot Club, een lang bestaande elite drinkclub met een hedonistische gedachtegang en het geloof dat geld alles kan kopen.

  The Riot Club komt door hun reputatie nergens meer binnen in Oxford, en daarom houden ze hun jaarlijkse diner in een aparte ruimte bij een pub op het platteland. Maar ook daar wordt hun lawaaierige gedrag niet op prijs gesteld door bezoekers, maar met wat geld komen ze de eigenaar Chris tegemoet. De groep blijft echt doordrinken en slikken steeds meer drugs, waarna ze de kamer kapot maken. Als Chris langskomt om bezwaar te maken, slaat Alistair hem neer, en op dat moment is er geen weg terug.

  You're Not You - 18 december

  Kate (Hilary Swank) is een klassiek geschoolde pianiste die als diagnose de ziekte van ALS heeft. Bec (Emmy Rossum) is een brutale student en een toekomstige rockzangeres, die ternauwernood haar chaotische affaires, zowel romantisch als anders, uit elkaar kan houden. Toch krijgt Bec de baan als assistent van Kate, terwijl het huwelijk van Kate met Evan (Josh Duhamel) ten einde loopt.

  Tussen Kate en Bec ontstaat een onconventionele, confronterende en eerlijke band die aan beide vrouwen steen geeft. De uiterst precieze en moedwillige Kate begint af te geven op de spontane en drukke Bec en andersom. Beide vrouwen komen hierdoor achter hun teleurstellingen in het leven, terwijl tegelijkertijd een nieuw gebied wordt onderzocht en ideeën ontstaan over wie zij precies willen worden.

  Mocht je in december op zoek zijn naar een meer artistieke film, dan staan er in dat geval twee mooie films voor je klaar die je meenemen naar andere tijden. In Mr. Turner reizen wij naar de late 1700 en vroege 1800 om het leven van de excentrieke Britse schilder J.M.W. Turner mee te maken. In The Salvation gaan wij naar 1870 in Amerika. Op dat moment komt een grote groep Deense kolonisten aan die meteen voor problemen zorgen in deze Deense westernfilm.

  Mr. Turner - 11 december

  In Mr. Turner staat de grote en excentrieke Britse Schilder J.M.W. Turner (Timothy Spall) centraal. Een man die behoorlijk last heeft van de dood van zijn vader, die geliefd wordt door zijn huishoudster die hij zelf voor lief neemt en af en toe seksueel misbruikt. Verder vormt Turner een hechte relatie met een huisbaas aan zee, waar hij uiteindelijk incognito mee samenwoont in Chelsea tot zijn sterfdag.

  In de tussentijd is Turner aan het reizen, schilderen, verblijft op het platteland met aristocraten, bezoekt bordelen en is tevens een populair en anarchistisch lid van de Royal Academy of Arts. Aan de andere kant heeft Turner zich ook vastgebonden aan de mast van een schip, om zo een sneeuwstorm te kunnen schilderen. Maar bovenop alles is Turner een schilder die zowel wordt geliefd als gehaat door het publiek en de vorsten.

  The Salvation - 18 december

  The Salvation is een geselecteerde film van het Cannes festival en heeft een heel korte synopsis. Zo speelt het verhaal zich af in Amerika van 1870, waar de Deense kolonist Jon (Mads Mikkelsen) wraak neemt op de moordenaars van zijn familie. Deze actie leidt alleen tot woede bij de leider Delarue (Jeffrey Dean Morgan) van een beruchte gang. Vervolgens verraden de laffe dorpsgenoten Jon, waardoor hij alleen staat in het verslaan van de outlaws.

  The Salvation is een Deense film van regisseur Kristian Levering met Mads Mikkelsen in de hoofdrol die je kunt kennen van Casino Royale en Hannibal. Mikkelsen speelt naast Amerikaanse films nog steeds in Deense films, maar in The Salvation kun je hem zowel Deens als Engels horen praten. Voor Eva Green is tevens een speciale rol weggelegd in The Salvation. Zij is namelijk haar tong verloren, waardoor ze niet kan praten.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.