Captain Toad Treasure Tracker Review - Kort maar krachtig

  Mario, Link, Donkey Kong, het zijn altijd dezelfde personages die nieuwe games krijgen. Toad staat al sinds jaar en dag langs de zijlijn toe te kijken. Af en toe mag hij meespelen met de grote jongens, maar nog nooit kreeg hij de hoofdrol. In Captain Toad Treasure Tracker kan Toad eindelijk zijn eigen avontuur beleven.

  Captain Toad kwam voor het eerst in beeld in Super Mario 3D World die vorig jaar op de Wii U uitkwam. Tussen de normale levels door kon je minigames spelen die hetzelfde concept hebben als de levels in Captain Toad Treasure Tracker. In totaal waren er zes zulke levels. Fans vroegen om meer, en meer hebben ze gekregen.

  Captain Toad Treasure Tracker bevat meer dan 70 van deze levels. In het eerste level gaat het al fout voor de dappere Toad. Een van zijn sterren wordt gejat door een reusachtige vogel en tot overmaat van ramp neemt hij Toadette ook mee. Dat kan natuurlijk niet en dus rent Toad er achteraan om zijn meisje te redden.

  captain toad treasure tracker review oppassen voor vijanden

  Compacte levels

  Om Toadette te bevrijden moet Toad een hele hoop doolhofachtige levels doorlopen. Deze levels zijn heel compact gebouwd op een klein vierkant. Je zult dus niet zoals in de Mario games lange afstanden rennen van links naar rechts. Gelukkig is er erg veel mogelijk in een beperkte ruimte.

  Het is Nintendo gelukt om leuke puzzels te creëren, ondanks de gebreken van Captain Toad. Toad is een echte avonturier en draagt daarom altijd een rugzak en zaklamp bij zich. Hierdoor is hij echter te zwaar belast om te kunnen springen, en rennen zit er ook niet in. Met die beperkte bewegingsvrijheid moet je puzzels daarom op een andere manier oplossen dan in bijvoorbeeld Super Mario Galaxy.

  Ieder level bevat drie diamanten en een gouden ster. De ster bereiken is genoeg om een level te voltooien, maar dit geeft helemaal geen voldoening als je tussentijds niet je best doet om de diamanten te verzamelen. Om alles te kunnen verzamelen zul je goed gebruik moeten maken van de camera, die je om het level heen kunt draaien.

  Als je een diamant kunt zien is het nog een hele taak om daar te komen. Of ja, in sommige gevallen dan. Een groot aantal van de edelstenen loop je simpelweg langs tijdens je tocht naar de ster. Aangezien Toad een beperkte bewegingsvrijheid heeft, is het niet altijd mogelijk om drie moeilijk vindbare plekken te verzinnen, zo blijkt.

  captain toad treasure tracker review - level

  Creativiteit in overvloed

  Gelukkig heb je niet veel tijd om je daar aan te storen. Je zult namelijk vooral genieten van de diversiteit in de levels. Met zoveel levels verwacht je misschien dat je hier en daar hetzelfde moet doen, maar ieder obstakel in Captain Toad Treasure Tracker is uniek.

  Er is bijvoorbeeld een level waarbij je met een tijdelijke pikhouweel zo snel mogelijk een gat moet graven om alle diamanten te kunnen verzamelen en er zijn levels waarbij je vanuit een mijnwagentje knoprapen moet gooien naar alles wat voorbij komt. In een ander level word je naar de bovenkant van een flipperkast geschoten en terwijl je naar beneden glijdt, moet je alles zien te verzamelen. De creativiteit houdt niet op!

  Een level duurt maximaal een paar minuten, en dat gecombineerd met de grote variëteit zorgt ervoor dat het heel verleidelijk is om Captain Toad Treasure Tracker voor een lange tijd te blijven spelen. Toch is het aan te raden om in korte sessies te spelen waarbij je slechts een aantal levels doorloopt.

  Lekker chillen in captain toad treasure tracker review

  Kort, maar voor herhaling vatbaar

  De reden daarvoor is vrij simpel: Na een paar uur heb je alles wel gezien. Ruim 70 levels klinkt als een enorme lading speelplezier, maar als je na een paar minuten er weer klaar mee bent valt de totale speeltijd tegen. Na drie á vier uur ben je door alle levels heen.

  Captain Toad Treasure Tracker doet er gelukkig alles aan om die speeltijd zover mogelijk op te rekken. In eerste instantie is het al knap als je alle diamanten weet te verzamelen die er zijn. Ieder level heeft echter ook nog een speciale missie die je kunt voltooien. Dit kan het vinden van een verstopte gouden paddenstoel zijn, het behalen van een bepaald aantal muntjes of het voltooien van een level zonder gespot te worden door de vijanden.

  Heb je alles voltooid en verzameld, dan speel je ook nog eens een tijdmodus vrij. Binnen een erg krappe tijd moet je met Toad (of Toadette zodra je haar bevrijd hebt) als een malle door het level heen om op tijd bij de ster te komen. Dat is in sommige gevallen nog een hele uitdaging, want met vijanden op je pad en dynamische platformen loop je niet zomaar naar die ster toe.

  Toadette in captain toad treasure tracker

  Een reden om vrolijk te worden

  Visueel heeft Captain Toad Treasure Tracker twee kanten. De eerste kant zijn de levels zelf. Deze zijn qua graphics gebaseerd op Super Mario 3D World. Het ziet er dus allemaal heerlijk kleurrijk en aangenaam uit, zelfs in de wat duistere levels.

  Aan de andere kant hangt ieder level in een lege ruimte met een wazige achtergrond. Er is totaal geen samenhang tussen de levels. Het zijn losse blokjes die verder niet thuis lijken te horen in de het Mario-universum. Het is toch wel jammer dat Captain Toad Treasure Tracker overkomt als een game die een tweederangs positie heeft.

  Dat wordt voor een groot deel goed gemaakt met de soundtrack. De vrolijke muziekjes en geluidseffecten zijn het toefje op de taart. Toad en Toadette zijn een gezellig koppel en de muziekkeuze maakt dat nog eens extra duidelijk.

  captain toad treasure tracker review - in een mijnkarretje

  Captain Toad Treasure Tracker is kort maar krachtig

  Captain Toad Treasure Tracker is een puzzelgame die ontzettend leuk is om tussendoor te spelen. De levels zijn perfect te omschrijven met de leus: Kort maar krachtig. Binnen een paar minuten ben je klaar, maar ieder level zit vol met zoveel creativiteit dat het altijd genieten is.

  Door de beperkte beweging van Toad en Toadette is helaas niet altijd mogelijk om de puzzels echt uitdagend te maken. In dat geval is er altijd nog een extra missie of een race tegen de klok om het spannend te maken. Toad en Toadette doen het erg goed in hun eerste game, die ook nog eens voor een budgetprijs in de winkels komt te liggen.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Levels barsten van de creativiteit
  • Genoeg redenen om vaker te spelen
  • Toffe soundtrack
  • Kleine levels waar je snel doorheen bent
  • Wel erg makkelijk voor een puzzelgame

  Captain Toad: Treasure Tracker

  Verkijgbaar vanaf 2 january 2015

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.