Street Fighter X Tekken Preview

  Twee grote franchises gaan het tegen elkaar opnemen. Twee belangrijke, populaire fighting franchises. Het gaat natuurlijk om Street Fighter en Tekken, toch wel de allerbekendste franchises die wij in de game industrie kennen. En ja, waarom niet een game uitbrengen die zowel de Street Fighter als de Tekken fan blij maakt? Inderdaad, die vraag kwam ook bij Capcom op. En zo geschiedde: Street Fighter X Tekken.

  De vroege code die wij van Capcom in ontvangst hebben mogen nemen, moet ons een goede indruk van de fighting game geven. Wordt het inderdaad een soort supergame? Wordt het net zo legendarisch als Them Crooked Vultures, de band die bestaat uit een leden van Foo Fighters, Led Zeppelin en Queens of the Stone Age? Die vraag kan wellicht nu al beantwoord worden.

  Een mysterieus object
  Je zult misschien denken dat een fighting game als deze puur om het vechten zal draaien, maar er is opvallend genoeg ook een verhaal. Jazeker, er is een conflict gaande tussen het universum van Tekken en die van Street Fighter. Een mysterieus object is op de Aarde geland en gek genoeg geeft dit object meer kracht aan mensen die in de buurt van dat object een conflict uitvechten. Onderzoekers hebben geen flauw idee hoe dat komt of wat voor object het eigenlijk precies is. In ieder geval zullen vechters uit de twee universums er alles aan doen om zoveel mogelijk kracht uit het voorwerp te halen. Maar ja, is het wel goed? Gaandeweg zul je meer en meer te weten komen over dit interessant verschijnsel.

  Bekende vechters als Ryu, Heihachi, Law, Jin, Hugo, Ken en nog vele andere personages zullen hun opwachting maken in Street Fighter X Tekken. In totaal 38 (en wat meer voor de PlayStation 3 en Vita) vechters zullen tot je beschikking zijn. Het is een lekker groot aantal, ook fijn gezien het feit dat ieder personage zijn eigen kenmerken en krachten heeft.

  Interessant vechtsysteem
  Het spel gaat uit van een Street Fighter 6-button system, wat betekent dat de besturing hetzelfde zal zijn als in de Street Fighter franchise. Dat betekent echter niet dat er geen gameplay-elementen uit Tekken in het spel voorkomen. Zo kunnen personages uit Tekken nog altijd hun eigen combo’s uitvoeren, op dezelfde manier als het Tekken 4-button system.

  Zodra het vechten begint, krijg je de kans om je Cross Gauge op te vullen. Dit balkje is opgedeeld in drie secties die bij elke fase een speciale combo ontgrendelen. Uiteraard betekent een vol balkje een vernietigende combo. Dat werkt overigens best goed. Het is ook niet zo moeilijk om deze combo’s uit te voeren, wat aan de andere kant best jammer is aangezien de voldoening van het uitvoeren van zo’n speciale aanval niet bijzonder groot zal zijn.

  Met z’n tweetjes
  In Street Fighter X Tekken is er sprake van een duo wedstrijd. Dat betekent dat je de wedstrijd ingaat met twee personages, die samen - of niet - een gevecht moeten zien te winnen. In tegenstelling tot enkele andere games van Capcom win je hier al een ronde zodra je één vechter hebt uitgeschakeld. Dat betekent dus niet dat je het hele team verslagen moet hebben – iets wat zeker positief zal bevallen aangezien het in dat geval wel eens te lang zou kunnen duren.

  Uiteraard zul je dankzij het feit dat je met z’n tweetjes bent, verwachten dat je enkele exclusieve toffe combo’s hebt. Denk aan de Cross Rush, waarbij het mogelijk is om een combo met z’n tweeën uit te voeren. De één lanceert de tegenstander, en na het snel wisselen van personage kan je teamgenoot de combo afmaken. Vooral in multiplayer zal dit ongetwijfeld leuk zijn.

  Nog meer nieuwe dingen!
  Het houdt niet op met nieuwe elementen in het spel. Zo is er ook een zogenaamd Gem System, waardoor het mogelijk is om tot drie ‘gems’ bij je te hebben. Deze gems geven je extra kracht. De ene geeft je een bonus op het gebied van aanvallen, de ander op het gebied van snelheid, ga zo maar door. Een andere nieuwe feature in Street Fighter X Tekken is de Pandora modus. Die is heel erg tof. Zodra je tegenstander onder de 25% gezondheid komt, krijg je de mogelijkheid om deze modus te activeren. Wat volgt is dat je personage veel sterker wordt en een ongelimiteerde Cross Gauge krijgt. Er is echter één risico: als je faalt om je tegenstander te verslaan, verlies je. Kijk, dat is een gedurfde en toffe regel.

  Grappige stijl
  Op het gebied van multiplayer en online was er helaas nog niks beschikbaar, maar in de recensie zul je uiteraard daarover meer te weten komen. Wat de code wel liet zien zijn de graphics. Joh! Enfin, het is grappig om te zien dat Street Fighter X Tekken een andere stijl heeft dan Street Fighter, maar wel zijn kern houdt. Hiermee wordt bedoeld dat je merkt dat het inderdaad een Street Fighter game is, maar je ziet ook dat het toch iets totaal anders is. Het fijne is ook nog dat de graphics dik in orde zijn, en dat de personages leuk weergegeven worden.

  Aanrader?
  Eigenlijk weet je wel hoe het zal eindigen met Street Fighter X Tekken, vanwege het feit dat de twee franchises al zoveel jaren op hoog niveau meedraaien. Daarom is de verwachting dat ook bij deze game het niet anders zal zijn. Het spel maakt indruk, weet de gameplay goed te balanceren en er zijn genoeg toffe features om te ontdekken. Eén sterk punt van de gameplay is die Pandora modus, die het vechten een stuk spannender zal maken.

  Street Fighter X Tekken

  Verkijgbaar vanaf 9 march 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.