March of War Preview - Digitale wereldoorlog

Preview
donderdag, 26 september 2013 om 18:00
xgn google image
Wij weten niet beter dat Nederland aan de Noordzee ligt, maar zo vanzelfsprekend is dat helemaal niet. Wat als Amerika ook graag een plekje aan diezelfde zee had willen hebben, of als Afrika vanuit het niets Europa was binnengevallen. In March of War maak jij deze beslissingen, samen met honderden andere spelers.
Op het eerste gezicht lijkt March of War misschien op de zoveelste strategiegame, maar vergis je niet. Zelf omschrijft ontwikkelaar ISOTX het als een episodic free-to-play turn-based strategy online game. Een hele mond vol, dat eigenlijk wil zeggen dat alles wat je doet, invloed heeft op de wereldkaart waar ook andere spelers hun strategische gevechten op aan het spelen zijn.
Oorlogsolifanten
Aan het begin van de game sluit je je aan bij één van de zes beschikbare facties. Iedere factie heeft zo zijn eigen sterke en zwakke punten en bijbehorende units, zo verpletteren de African Warlords hun tegenstanders het liefst met gigantische oorlogsolifanten en maakt The Soviet Union gebruik van grote metalen tanks om flink wat schade aan te richten. De stereotypes die hiermee worden uitvergroot deden ons bij vlagen denken aan de Red Alert games, waarin je met Russische beren de oorlogsdolfijnen van Amerika te lijf gaat.
Europa in Rusland
Omdat je de game met allerlei andere spelers tegelijk speelt, is de wereldkaart van March of War constant in beweging. Hoewel ISOTX aan het begin alle landen gewoon netjes op de relealistische plaatsen heeft gezet, kan het best dat volgende week alle Europese landen overgenomen zijn door Afrika, terwijl de Europese legers in Rusland terrein aan het winnen zijn. Dit maakt het niet alleen enorm verslavend om steeds weer een kijkje te nemen naar deze interactieve wereldkaart, het zorgt er ook voor dat je echt het gevoel hebt dat jouw overwinningen en nederlagen ertoe doen.
Omstebeurt
Hoewel deze wereldkaart erg interessant is om te bekijken, is alle actie te vinden tijdens de slagvelden. Als je besluit een strijd aan te gaan, zoomt de game in op een gebied, waarin je jouw units één voor één de goede kant opstuurt. De gevechten zijn turn-based, wat dus wil zeggen dat jij eerst een bepaald aantal acties uitvoert (zoals het verplaatsen van en aanvallen met je units), en dat daarna de ander aan de beurt is. Tijdens de game verzamel je Gold en Research, waar je nieuwe units voor kunt kopen. Om dit proces te versnellen kun je diamanten kopen in de ingame winkel, maar ISOTX benadrukt dat dit absoluut niet nodig is om van de volledige game te kunnen genieten. De microtransacties zijn dus vooral gericht op de gamer die niet lang wil wachten.
Afleveringen
Om de spanning nog wat verder op te voeren, verschijnt er iedere maand een nieuwe Episode, waarin de ontwikkelaar een belangrijke verandering doorvoert in de gamewereld. Vergeet niet dat alle gamers vervolgens bepalen wat er met de content gebeurt, zij beslissen immers over waar de landen verspreid liggen op de wereldkaart. Via de Vote 4 War optie kun je nu bijvoorbeeld kiezen hoe de volgende uitbreiding, genaamd African Sunrise, eruit gaat zien. Je krijgt in de uitbreiding bijvoorbeeld de keuze uit skins en nieuwe wapens.
PC en iPad
Omdat de game ook op iPad en Android verschijnt, maar wel een directe link met je PC-game houdt, kun je blijven spelen. Als jij dus in een veldslag verwikkeld bent op je computer, zou je met je iPad verder kunnen spelen als je even beneden gaat zitten. Neem dus vooral eens een kijkje op de site van de game en sluit je aan bij een van de facties. Die oorlogsolifanten hebben een leider nodig.