Maneater Preview: Een open wereld haaien RPG!

  Heb jij altijd al gedroomd om een haai te zijn? Dan hebben we goed nieuws voor je. In mei komt Maneater uit. De nieuwe game van Tripwire waar je in een open wereld rondzwemt als een stierhaai. Wij mochten het eerste uur van de game uitproberen.

  Liefhebbers van de game Jaws Unleashed (de open wereld haaiengame op de PS2, Xbox en PC) weten waarschijnlijk allang van deze game af. Na 14 jaar komt er eindelijk een soortgelijke game uit, maar dan voor de nieuwe generatie en kan je in HD mensen gaan opeten, terreur veroorzaken bij stranden en de oceaan gaan verkennen. Zal deze game beter zijn dan de Jaws game uit 2006?

  De kracht van een haai

  De game introduceert je gelijk aan de antagonist van het verhaal: Scaly Pete. Deze angstaanjagende gozer heeft maar één doel voor ogen: Om elke haai in de oceaan pijn te doen. De game vertelt het verhaal aan de hand van een reality-televisieprogramma genaamd Shark Hunters vs Maneaters en zo hoor je dat hij op zoek naar je is.

  Voordat je zelf als haai Scaly Pete ontmoet, moet je wel de tutorials gaan doen. Je leert hoe je moet bijten, hoe je prooi met je staart moet slaan, hoe je uit het water kan springen als een elegant dolfijntje en hoe het voelt om een echte krachtige haai te zijn. De besturing is in het algemeen super fijn; je voelt je als een vis in het water.

  Er is wel één minpuntje. Zodra je bij het oppervlak zwemt, moet je een knop indrukken om weer terug onder water te duiken. Dat was bij Jaws Unleashed niet het geval en deze optie is in het algemeen vrij frustrerend. Zo ga je bijvoorbeeld gevechten aan met andere zeewezens en zwem je tegen het wateroppervlak aan waardoor je tijdens het gevecht dat ene knopje moet gaan indrukken. Het zou fijner zijn als je weer onder water kan duiken door je joystick naar beneden te richten.

  De bruutheid van Scaly Pete

  Na de tutorials gedaan te hebben komt het echte werk. Scaly Pete komt je afschieten en dat doet hij met succes. Hij snijdt moederhaai levend open en raad eens wat daar in zit? Juist, een babyhaaitje dat jij gaat besturen. Na zijn hand er af te bijten (wat ook zijn verdiende loon is) kom je terecht in een moerasachtig gebied waarin je groter moet worden om door het volgende gebied heen te komen.

  Je bent nu in de open-wereld gekomen van de game en het ziet er grafisch mooi uit. De omgevingen zijn stuk voor stuk mooi gemaakt en er is veel variatie, maar er is ook nog genoeg te doen. Zo heb je veel side missies en opdrachten die je uit kan voeren. Dan moet je een bepaald diersoort veel opeten, moet je mensen gaan afmaken bij het strand en heb je vele mini bosses en baasgevechten. De baasgevechten speel je vrij door veel chaos te veroorzaken en beesten op te eten. Daarnaast zijn er ook zat collectables te verkrijgen waarmee jij je haai kan upgraden.

  De bepantsering van alligators

  Hoe kan jij je haai upgraden vraag jij je misschien af. Dat kan door collectables te vinden die verspreid liggen door de wereld, maar ook door bepaalde vijanden of beesten op te eten waardoor je evolutiepunten of voedingsstoffen krijgt, maar ook je haai levels omhoog laat gaan. Zodra je genoeg punten hebt om je haai te upgraden of ouder te laten worden, kan je fast travelen of zwemmen naar de meest dichtstbijzijnde grot.

  In die grot kan je evoluties kopen. In de demo die wij hadden gespeeld waren er niet veel beschikbaar, maar je kon wel je sonar uitbreiden en je haai van een baby naar een tiener evolueren. Zo wordt het design van de haai die je speelt anders en ben je groter, sterker, maar ook gevaarlijker dan eerst. Daardoor kun je nog meer soorten prooi afslachten. Ga alleen niet op de alligators af, want die zijn eng.

  De eentonigheid van bijten

  Helaas bevat deze game één heel groot minpunt waar hard aan gewerkt zal moeten worden en dat is de manier van je prooi afslachten. Veel van de animaties voelen hetzelfde aan en dat is eentonig. In Jaws Unleashed kon je prooi vastpakken en doormidden scheuren, je kon ledematen kiezen van mensen om eraf te scheuren en je kon als een sluwe haai iemand van beneden vastgrijpen zoals in de eerste scène van de Jaws film en die door het water heen sleuren.

  Bij deze game is dat helaas niet het geval en het maakt het vermoorden van je prooi gauw saai. Wat een groot impact heeft op de uiteindelijke gameplay en hoe goed het spel is. Daarnaast waren er ook een paar bugs. Zo nam je iemand onderwater mee en verdronk dat persoon gelijk in plaats van dat hij naar de boven zwom en reageerden mensen bijna niet op je aanwezigheid als je aan de oppervlak zwom.

  Maneater Preview – Een ShaRkPG waar nog aan gewerkt moet worden

  Maneater is een game met een mooie, open wereld waar genoeg in te doen en in te beleven is. Het progressiesysteem van het spel zorgt er daarnaast voor dat je verder wil blijven spelen en het verhaal wordt op een leuke manier verteld, maar door de eentonigheid van de combat en het vermoorden van je prooi zorgen er voor dat deze game tot nu toe niet beter is dan Jaws Unleashed van 2006, maar misschien komt daar nog verandering in.

  Maneater

  Verkijgbaar vanaf 22 may 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.