Mandragora preview: indiepareltje in the making? (gamescom 2022)

Preview
zaterdag, 03 september 2022 om 13:00
mandragora 0222 exitf1661992931
Nee, dit is geen artikel over de gillende plant uit Harry Potter en de Geheime Kamer. Deze Mandragora preview gaat over de gelijknamige indiegame van het Hongaarse Primal Game Studio, waarin de wereld naar de knoppen dreigt te gaan door Entropy en jij dat mag voorkomen.
Mandragora is zo’n game die bij veel mensen onder de radar vliegt. Volgens de ontwikkelaar een project dat ‘lastig in een bepaalde hoek te duwen is’, als we het persbericht mogen geloven. Als wij dan toch een poging wagen: het lijkt een Metroidvania side scroller met een vleugje RPG te worden.
Na de ingetogen onthulling in februari hebben we eigenlijk niets meer over de indiegame gehoord of gezien. Die eerste trailer liet kort zien wat voor soort gevaar de hoofdpersoon te wachten staat. Met aan het eind iets van een gillend plantje. Doet het toch weer aan die ene film denken…

Op pad in een verloren wereld

Metroidvania is verre van dood. Al helemaal in combinatie met fantasy en side scrolling. Hollow Knight, Dead Cells, Ori and the Will of the Wisps; stuk voor stuk schoolvoorbeelden van waarom het concept zo geliefd is onder indiegames. Mandragora is daarin geen uitzondering.
Wat laatstgenoemde game wél opvallend maakt, is de kleurrijke en fraai in 2.5D vormgegeven wereld, genaamd Faelduum. De schilderachtige backdrop geeft een artistiek laagje aan de algehele ervaring. Het oog wil ook wat en dat krijgt het dan ook zeker in dit geval.
Toch is het allemaal niet zo’n gezellige boel. De mensheid gaat gebukt onder de dreiging van monsters, in een wereld die langzaam ten onder gaat aan de effecten van Entropy. Wat dat precies inhoudt, kunnen we je helaas niet vertellen. Behalve dat het volk jou hard nodig heeft.
Saillant detail: deze toch wel grimmige wereld wordt tot leven gebracht dankzij de muziek van Christos Antoniou, componist en death metal fanaat. Ingetogen lijkt het qua soundtrack in ieder geval niet te worden dus. We zijn erg benieuwd!
mandragora 0222 beast fightf1661992979

Traditionele fantasy RPG insteek

De setting is in ieder geval een heldere drijfveer om jou, de held van het verhaal, op pad te sturen. Gewapend met een zwaard ben jij de uitverkorene om het kwaad een kopje kleiner te maken. Je zult daarbij allerlei menselijke vijanden tegen het lijf lopen zoals halbediers en assassins, maar ook weerzinwekkende monsters typerend voor Oost-Europese fantasy - striga’s en thralls bijvoorbeeld. Uiteraard mogen ook traditionele boss fights niet ontbreken.
Tijdens je reis zul je artisans, oftewel ambachtslieden, tegenkomen die zich bij jouw caravan zullen aansluiten. Via hen krijg je toegang tot nieuwe upgrades en crafting mogelijkheden voor je wapens, armor en potions. Dit klinkt leuk en aardig, maar hoe diep dit systeem gaat heeft Primal Game nog niet duidelijk gemaakt. Een belangrijk aspect als het gaat om ‘hoe RPG’ een RPG daadwerkelijk is, dus iets om in de gaten te houden.
mandragora 0222 innf1661993152

Vrijheid in speelstijl?

Een ander typisch element inherent aan dit genre is het customizen van je personage. Mandragora laat je vrij in de aanpak die jij prefereert door onderscheid in verschillende classes. Zo is er de Vanguard voor rauwe kracht, de Spellbinder voor wie met spreuken wil vechten, de Heretic voor een combinatie van melee en vuur, en tot slot de Larcenist als sluwe rogue.
Je bent niet gebonden aan een enkele class. Met het ontwikkelen van je vaardigheden is een combinatie van classes ook mogelijk. Mocht het allemaal zo gevarieerd zijn als het van tevoren lijkt, dan komt deze keuzevrijheid de herspeelbaarheid in ieder geval ten goede.
mandragora 0222 rooftopf1661993203
Mandragora lijkt op het eerste gezicht over alle ingrediënten te beschikken voor een solide Metroidvania side scroller met een fantasiesetting. Of het uiteindelijk ook in dezelfde adem genoemd mag worden als het groeiende aantal pareltjes dat in hetzelfde hoekje past, is afwachten maar zeker niet onmogelijk. Verrassingen zijn in dit genre nooit uitgesloten.
Een precieze datum voor de Mandragora release is er vooralsnog helaas niet. De indiegame zal ergens in 2023 verschijnen voor de PlayStation 5, Xbox Series en PC. Zoek je in de tussentijd iets anders? Wij raden je aan deze 3 toffe indiegames in de gaten te houden!