Hellsweeper VR preview: wat kun je verwachten? (gamescom 2022)

Preview
zondag, 04 september 2022 om 11:00
hellsweepervr screenshot 3f1661992802
Virtual Reality is here to stay. Als er één gamestudio is bij wie dit credo past, is het wel Vertigo Games. Kijk maar naar hun groeiende portfolio aan VR-games, waarvan wij ons tijdens gamescom 2022 mochten wagen aan Hellsweeper VR.

What the Hellsweeper, knokken in de onderwereld?

Altijd al willen weten hoe het is om door de ogen van iemand in de hel te kunnen kijken? Probeer dan Hellsweeper VR eens, je krijgt een aardige indruk van hoe gezellig het er kan zijn. Ben je niet bang om zombies of andere duivelse wezens af te maken, dan kun je best lol beleven met deze overvloed aan chaos.
Dat is mits je overweg kunt met de controls. Sowieso is het even wennen als je doorgaans voor een tv of monitor gamet en je je met een bril op ineens letterlijk in de wereld waant. Dat daar vervolgens twee aparte VR controllers bijkomen ter vervanging van een reguliere controller of muis en keyboard, maakt het er niet makkelijker op. Afijn, een gevalletje oefening baart kunst, toch?
Hellsweeper laat je op allerlei manieren afrekenen met monsters. Als een soort Doom Slayer trek je ondoden uit elkaar en gebruik je hun ledematen als knuppel, slinger je ze de lucht in en fik je ze af tot een hoopje as. De game draait volledig om het vechten en voelt als een duivelse speeltuin voor sadisten.
Wel een speeltuin waar je zelf niet zomaar ongeschonden doorheen gaat komen. Het tempo is hoog voor een VR-game en het aantal vijanden net zo. Gelukkig hoef je er in de uiteindelijke game niet alleen voor te staan, maar kun je met een vriend in multiplayer co-op samenwerken.
hellsweepervr screenshot 1f1661992642

Voor welke vechtstijl kies jij?

Om er een persoonlijk feestje van te maken, biedt de game je tal van wapensets aan. De Hellsweeper VR hands-on sessie tijdens gamescom bood vier opties, met variatie tussen langeafstandswapens en melee. Ben jij iemand die de demonen liever op afstand houdt, ga dan voor pijl en boog of magie. Wie graag ‘up close’ vecht, kan beter two handed bijlen gebruiken. Een middenweg met pistool en zwaard kan ook.

Gaandeweg speel je voor elke speelstijl meer vrij. Traits voor elk wapentype, customization en meer, gaan in eerste instantie verborgen achter skill trees. Je zal dus verschillende stijlen moeten uitproberen om er meer mee te kunnen doen. Elke vechtstijl speelt natuurlijk volgens heel andere bewegingen met je armen. Hoe dat in zijn werk gaat, is in het algemeen hartstikke logisch. Iedereen weet wel hoe je een pijl en boog gebruikt of met een pistool moet schieten, in-game althans.
De rol van magiër behoeft misschien wat meer uitleg. Hoewel de bewegingen die je dient te maken voor spreuken relatief simpel zijn, is precisie key. Omhoog zwaaien betekent een vuurbal in de ene hand, een ijsbal in de andere. Zoals je vroeger met softbal tijdens gym hebt geleerd, zo gooi je nu ook met onderwaartse beweging de ballen richting de vijand. Je hoeft niet bang te zijn om te hard te gooien, want er is best wat kracht nodig om vijanden die een eindje verderop staan te raken.

Combineer je deze, dan krijg je een sterkere bal om af te vuren. Ook is het mogelijk om je handen bijvoorbeeld als een vlammenwerper in te zetten, door een duwbeweging te maken bij het loslaten nadat je de spreuk hebt opgeroepen. Of het nu ligt aan de motoriek van ondergetekende, of aan dat het misschien nog niet optimaal werkt; we kregen dit zelf helaas niet voor elkaar.
hellsweepervr screenshot 2f1661992726

Hellsweeper VR release later dit jaar

Hoewel de VR-ervaring in het vierde kwartaal van dit jaar zou moeten uitkomen, lijkt er nog wel wat aan te moeten gebeuren. De besturing is nog wat clumsy en chaotisch, met name de impact van melee wapens ontbreekt wanneer je op een monster inhakt. Minder smooth gameplay is typerend voor virtual reality, maar er valt op dit vlak nog een kleine slag te slaan.
Het vechten met een bril op je neus is natuurlijk heel andere koek dan wanneer je een ‘normale’ fighting game speelt. Dat kan zowel een potentieel voordeel als een pijnpunt zijn. Welke kant Hellsweeper VR straks op gaat, merken we zodra de game beschikbaar komt voor de Meta Quest (voorheen Oculus Quest) en SteamVR, voltooid is.