Heavy Rain Preview

  Heavy Rain moet ons straks compleet nieuwe gameplay brengen waarin we de zogenaamde Origami Killer moeten vinden. Is Heavy Rain echt wel zo vernieuwend, of valt het toch een beetje tegen?

  Detective Scot Shelby
  Zoals je vorig jaar op XGN hebt kunnen lezen speel je in Heavy Rain met een viertal personages. In het stuk dat wij speelden kun je alvast met twee van die karakters aan de slag. Je zult in de game zelf overigens met ieder karakter moeten spelen, en het is niet zo dat je vooraf een keuze kunt maken met welk mannetje je de missie wilt spelen. Het spel is ook niet echt opgebouwd in levels, maar bestaat uit verschillende scènes zoals we dat uit films kennen.

  De eerste scène die we tegenkomen is die in de Achterbuurt. Je speelt hier als privé detective Scott Shelby en je bent ingehuurd om de moord op Johny op te lossen. Johny is een jongetje die is vermoord door de Origami Killer. Om de moord op te lossen gaat Scott naar de moeder van Johny, Lauren, want zij heeft volgens Scott nog niet het hele verhaal verteld.

  In een gesprek vind je al snel het één en ander uit, en wordt je een stuk wijzer. Op het moment dat je weer weg gaat en net de kamer uitloopt komt er geschreeuw uit de kamer. Na jou is namelijk een andere man binnengelopen en die valt Lauren aan. Uiteraard laat jij dit niet gebeuren en er ontstaat een gevecht. Tijdens dit gevecht is pas voor het eerst goed te merken hoe de besturing van Heavy Rain in zijn werk gaat.

  Heavy Rain Screenshot 127055 Heavy Rain Screenshot 127036 Heavy Rain Screenshot 127044

  Knoppen drukken voor interactie
  In tegenstelling tot de meeste games die we kennen, is Heavy Rain een actie gestuurd spel. Iedere knop die je drukt zorgt voor een actie op het scherm en als het niet goed lukt zal er net iets anders gebeuren. En je kunt alleen maar op de knoppen drukken wanneer het spel dit toelaat. In het gevecht in de eerste scène moet je dus niet simpelweg heel vaak dezelfde knop indrukken, maar verschillende acties uitvoeren wanneer het spel dat aangeeft.

  In het gevecht is alleen niets aangebracht als een keuzen en je zult echt de daadwerkelijke knop moeten drukken omdat er per keer maar één knop is. Omdat de besturing best lastig is op zijn tijd, zul je niet altijd de juiste knop indrukken en dus ook zeker klappen ontvangen. De moeilijkheid komt het spel in dit geval alleen maar tegemoet omdat je op deze manier meer realisme krijgt. Bij andere acties kun je wel keuzes maken tussen verschillende mogelijkheden, om zo jouw eigen verhaal in te richten.

  Heavy Rain is dan ook op voorhand al niet geschikt voor de gamers die een snelle actiegame in huis willen halen. Heavy Rain heeft namelijk veel meer raakvlakken met bijvoorbeeld C.S.I. en andere onderzoeksgames. Zo zul je bijvoorbeeld gebieden moeten onderzoeken of mensen ondervragen. Natuurlijk is er wel meer, maar het speelt heel anders dan de standaard action adventure titel.

  Grafisch is het spel net als de meeste andere PlayStation exclusives ook echt top. De omgevingen zijn mooi uitgewerkt en op hier en daar wat kleine foutjes na ziet alles er heel netjes uit. Op de filmpjes is overigens helemaal niets aan te merken want deze lijken soms net echt.

  {mig:CnLJN48sGoUf}

  Laat maar komen!
  Ondertussen zijn wij er wel uit dat Heavy Rain een topgame gaat worden. Uiteraard hebben we nu pas in totaal vier scènes gespeeld en komt er nog veel meer, dus het echte spel zal zich nog moeten bewijzen. De besturing loopt fijn en de grafische aspecten zijn mooi. Daarbij komt een zeer goede gameplay en een spannend verhaal. Wij kunnen dus niet wachten totdat het flink gaat regenen, zodat we in de warme huiskamer uitgebreidt met Heavy Rain aan de slag kunnen.

  Heavy Rain

  Verkijgbaar vanaf 26 february 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.