FIFA 19 Preview - Weer een stukje beter

  De bal is rond, het is elf tegen elf en het vers gemaaide gras is groener dan ooit. De tweeëntwintig spelers staan, net zoals wij, te trappelen om het digitale veld te betreden in de nieuwe FIFA. In deze FIFA 19 preview lees je onze ervaring met de game en het grootste verschil met zijn voorganger.

  Er zijn een paar dingen zeker in het leven: belastingen, de Duitsers winnen altijd in de laatste minuut en ieder jaar ligt er een nieuwe FIFA in de schappen. Ook in 2018 schotelt EA ons weer een nieuw voetbalspel voor, dat vanaf 28 september beschikbaar zal zijn voor de PlayStation 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, PlayStation 3 en Xbox 360.

  FIFA 19 Preview

  Petje af

  "Er is helemaal niks veranderd lijkt het wel." Dat was één van de vele gefluisterde zinnen die na een snelle blik door het Parc des Princes galmde toen er een grote groep gegadigde FIFA spelers het stadion binnenliep. In een kamer naast de hoofdingang stonden namelijk talloze schermen met daarop de nieuwe game: FIFA 19.

  Gelukkig bleef het niet bij een snelle blik en konden we snel aan de slag met het nieuwe spel, waarin we toch ons petje moeten afzetten voor hoe alles eruit zag. Nee, als je FIFA 18 en 19 naast elkaar zet, zul je geen baanbrekende veranderingen tegenkomen op grafisch gebied, maar toch ziet FIFA 19 er net als zijn voorganger superscherp uit in 4K en is ook de belichting erg mooi.

  Deze belichting kwam vooral tot zijn recht in de Champions League wedstrijden. Met een ietwat donkere gloed over het spel, de volledig gelicenseerde scoreborden en de legendarische tune kwam het kampioenenbal echt tot leven. Zo zorgt EA voor nog meer sfeer in het voetbalspel.

  FIFA 19 Preview

  Reactievermogen

  Op grafisch gebied is er dus nauwelijks iets veranderd, maar op het gebied van gameplay is het toch even wennen. Zo moet je in FIFA 19 een beroep doen op je reactievermogen. Dit vanwege het nieuwe getimede afmaken, een nieuwe manier om de bal tegen de touwen te schieten.

  Dit werkt als volgt: wanneer jij op schieten drukt en vervolgens vlak voordat de speler de bal raakt nog een keer op schieten drukt, dan is de kans veel groter dat de keeper de bal uit zijn net moet vissen. Sterker nog, het leek wel alsof elke bal die goed getimed was erin vloog. Zo schoten wij met Cavani vanuit onmogelijke hoeken raak, puur omdat de schoten goed getimed waren. De balans moet daar dus nog zeker in gevonden gaan worden.

  Nu is dit systeem van getimed schieten makkelijk om te leren en moeilijk om te perfectioneren. Althans, dat zijn de woorden van EA. Na talloze potjes hadden wij het namelijk nog niet helemaal onder de knie en werden meerdere 1-op-1 kansen belabberd ingeschoten door een slechte timing.

  Neymar

  Al deze schoten, goed of niet, zien er net weer een stukje anders uit dan in het voorgaande deel. EA heeft namelijk verschillende nieuwe bewegingen en animaties toegevoegd die er een stukje beter en realistischer uitzien. Het passen, het dribbelen, het schieten, het aannemen, het afschermen. Allemaal gaat het weer een beetje anders.

  De speler waarbij dat vooral opviel was Neymar. Wanneer we besloten om de bal te passen naar de flamboyante buitenspeler van Paris Saint Germain leek het echt alsof de Braziliaan aan de bal was. De trucjes, de bewegingen, alsof we naar een echte wedstrijd van de voetballer aan het kijken waren.

  FIFA 19 Preview

  Tactisch meesterbrein

  Aan jou de taak om het optimale rendement uit spelers als Neymar te halen. Dit doe je natuurlijk door op het veld met hem te schitteren, maar ook daarbuiten kun je een belangrijke rol spelen in hoe een speler zich manifesteert tijdens een wedstrijd.

  De tactieken zijn namelijk helemaal op de schop gegaan. Het oude systeem uit FIFA 18 is weggegooid en voor FIFA 19 is er een heel nieuw systeem opgebouwd. Een systeem dat, voor zover wij hebben kunnen meten, beter werkt dan het oude.

  Vooraf en tijdens een wedstrijd kun je voor een aantal tactieken kiezen. Balbezit, rustig opbouwen, lange bal, hoge druk, noem maar op. Als je kiest voor balbezit, dan zie je dat je spelers meer de vrije ruimte zoeken waar de bal rustig naar toe gespeeld kan worden. Ga je voor hoge druk? Dan zie je daadwerkelijk dat je verdediging veel hoger staat en dat er een grotere kans is op het vallen van gaten achterin. Een zeer welkome toevoeging in FIFA, waarmee het spel nog realistischer wordt.

  FIFA 19 Preview

  Oude valkuil

  Ondanks alle nieuwe fijne toevoegingen zijn er toch een aantal hekelpuntjes te vinden in de nieuwe FIFA. Nog steeds zie je dat verdedigers af en toe geen flauw benul hebben waar ze moeten lopen, of druk zetten op een manier die een F-pupil van de plaatselijke voetbalclub nog zou afkeuren.

  Ook buitenspelers zien het spelletje nog niet helemaal lekker. Wanneer de bal makkelijk de diepte ingestuurd kan worden, besluiten de vleugelspelers zich liever vast te houden aan de zijlijn. Een gevalletje liever lui dan moe.

  Ook keepers zijn nog niet optimaal. Ballen die in de handen gepakt konden worden rolde zo langs de voeten van de doelverdediger en hoge ballen werden volledig verkeerd ingeschat. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel voor de Canadese ontwikkelaar.

  FIFA 19 Preview laat goede indruk achter

  Vanaf 28 september is FIFA 19 verkrijgbaar en tot die tijd is het nog hard werken voor EA om de puntjes op de i te zetten. Vooralsnog is de eerste indruk een goede en kunnen wij niet wachten op wat het spel naast de gameplay nog meer in petto heeft!

  FIFA 19

  Verkijgbaar vanaf 28 september 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.