FIFA 18 Switch release onder loep - [Gespeeld tijdens E3 2017]

  Een balletje trappen terwijl je onderweg bent, klinkt te mooi om waar te zijn, nietwaar? Door de Switch is het dit jaar mogelijk om FIFA 18 altijd en overal te spelen. Lees er alles over in dit FIFA 18 Switch release artikel

  Het is altijd een eeuwige strijd; Ronaldo of Messi? Qua FIFA had de Portugees in ieder geval een enorme achterstand, want hij stond nog nooit op de voorkant van de footie. Tot nu. Zodra FIFA 18 in de winkels ligt op 29 september, is het Ronaldo die de cover siert. En daarmee dus ook op de Switch versie die we getest hebben op E3.

  Geen verhaalmodus in Switch versie

  Hoe is de Switch versie? Dat is natuurlijk de grote hamvraag. Zoals jullie al hebben kunnen lezen bevat de Nintendo versie nagenoeg alle zelfde opties als bijvoorbeeld Xbox One en PlayStation 4 behalve Journey. Een rare keuze, gezien dat dé vernieuwing was uit 2017. En hoezo zou een gamer die reist onderweg geen Journey willen spelen? Enfin, je zult het dus zonder moeten doen.

  Tijdens E3 heeft ondergetekende een co-op potje, offline, gespeeld. In de demoversie waren nog niet veel teams speelbaar, maar gelukkig wel Chelsea en Real Madrid. Natuurlijk, de club van Ronaldo. Die moest wel in de Switch demo versie zitten. De Switch versie is gespeeld met twee Joycons.

  Spelen met Joy-Con werkt voor geen meter

  Voor onderweg zou het natuurlijk hartstikke tof moeten zijn, lekker FIFA samen spelen. Maar helaas wijst de realiteit iets anders uit. De Joycons zijn veel te klein om lekker in de hand te liggen en daar fanatiek FIFA op spelen is absoluut geen goed idee. Je krijgt veel te snel kramp in je hand en het bestuurt echt niet prettig. Zeker als je al jaren een FIFA game speelt op een Xbox of PlayStation, dan werkt het absoluut niet lekker.

  Hoewel je de optie zoals altijd hebt om in te stellen met wat voor soort besturing je speelt, klassiek, met twee knoppen of arcade, zijn de Joycons te klein om lekker in de hand te liggen. Nu zijn die Joycons altijd klein, maar een FIFA game wil je in opperste concentratie spelen, gezien het een voetbalgame is die best wel diep kan gaan. Een balletje passen is niet zo'n probleem. Maar goed balcontrole houden, inclusief een trucje maken dat is een ander verhaal. Waar zit überhaupt de optie om met één druk om de knop je van aanvallend naar super aanvallend te gaan?

  Om nog te zwijgen over passen die niet aankomen bij je tegenstander. Geregeld overkwam het ondergetekende dat de bal niet aankwam bij een medespeler zoals dat wel op een console versie zou gaan. Alsof het er verdacht veel van heeft dat de Switch versie minder speelt dan de 'normale' versie. Nu is dit slechts een gevoel en niet gebaseerd op feiten. Immers heeft EA zelf enkel gezegd dat alle opties in de Switch versie zitten, behalve Journey. Maar toch moet het vermeld worden.

  Sowieso dat die verhalende nieuwe optie maar gewoon buiten beschouwing gelaten wordt is vreemd. Is de Switch versie dan enkel bedoeld om de nadruk te leggen op het samen spelen? Dat lijkt er enigszins wel op. Dat is vreemd, gezien de Switch versie qua singleplayer een stuk prettiger bedient dan de co-op met Joycons. Natuurlijk weten we dat er andere controllers op de Switch aangesloten kunnen worden, maar die waren nu niet voor handen en dus is het belangrijk om aan te geven hoe de eerste indruk van de Switch versie nu is.

  Niet alles is zo slecht

  Toch is het niet zo dat de FIFA 18 Switch versie alleen maar negatieve kanten telt, zeker niet. Want eerlijk is eerlijk: qua graphics ziet het er verrassend goed uit allemaal op zo'n klein schermpje. En de Switch bewijst daarmee zeker veel meer in zijn mars te hebben dan enkel die 'kiddie' vrolijke Nintendo games. En stiekem is het best leuk dat je nu altijd en overal met je vrienden een potje voetbal kunt spelen. Ons advies is alleen wel: doe dat met andere controllers dan die Joycons en ga niet per se uit van de beste kwaliteit of diepgang.

  De Switch versie lijkt perfect voor mensen die amper thuis zijn. Onlangs was muzikant John Mayer nog razend enthousiast over de uitvinding van de Switch. Geheel logisch. In zijn geval is Nintendo's apparaat een mooie uitkomst. Maar voor de iets normale persoon is het advies om toch echt de PlayStation 4 of Xbox One versie te gaan spelen met release. Het werkt zoals je gewend bent en biedt kwaliteit van het eerste uur.

  En dan heb je geen gezeur met te kleine knopjes, kramp in je vingers en het gevoel dat je naar een mindere versie aan het kijken bent van een goed product. Sorry EA, eerlijkheid duurt het langs, nietwaar?

  Niet de beste versie

  Kortom, de Switch versie lijkt niet de beste versie te worden. Maar het wordt wel dé versie die je straks overal kan spelen. En dan kunnen liefhebbers altijd een potje Real Madrid doen tegen wie dan ook. Jij blij, Ronaldo blij. Suuuuuu!

  FIFA 18 ligt vanaf 29 september in de winkels. We gingen ook aan de slag met de versie voor de andere consoles. Lees daar meer over in deze FIFA 18 preview.

  FIFA 18

  Verkijgbaar vanaf 29 september 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.