Veel critici van de voetbalgamereeks FIFA klagen al jaren over het gebrek aan vernieuwing in de games. FIFA 17 daarentegen werd door critici positief ontvangen door het gebruik van de Frostbite engine en nieuwe features en werd zelfs door ons bekroond als de beste next-gen voetbalgame tot nu toe. Dat is uiteraard een hoop om te overtreffen!

De mooiste voetbalgame tot nu toe

Waar vorig jaar nog uitgebreid gesproken werd over de prachtige uitstraling van FIFA door de Frostbite engine, doet EA daar dit jaar een schepje bovenop. Met het argument dat er dit jaar meer ervaring is opgedaan met de Frostbite engine, speelt EA in op een eeuwenoud gezegde: oefening baart kunst. En EA heeft zeker geoefend, want FIFA 18 ziet er op de eerste beelden ongelofelijk prachtig uit. Niet alleen de spelers zijn verder geüpgraded in cutscenes en op het veld, maar ook de stadions en de fans.

Het allereerste wat opvalt aan de nieuwe FIFA 18 is dat het geleerd heeft van Madden door een cinematische sfeer toe te voegen. Uiteraard kennen we de spectaculaire trailers en de beelden van The Journey van vorig jaar, maar FIFA 18 borduurt daarop voort, waardoor je een soort van episch cinematisch gevoel krijgt. De spelers zien er grafisch echt spectaculair uit en hebben zelfs een motion upgrade gekregen, waarover we later meer vertellen. Naast de spelers zijn de stadions ook voorzien van upgrades en specifieker nog: de fans.

FIFA 18 preview

Ambiance

Wie wel eens bij een voetbalwedstrijd is gaan kijken in een stadion, weet hoe het is. Duizenden mannen en vrouwen die bekende clubliedjes zingen en gehuld zijn in de kleuren van de club, zorgen voor een bepaalde ambiance. Daarbij komt kijken dat niet iedereen hetzelfde reageert op een voetbalwedstrijd (en al helemaal niet allemaal tegelijk). EA Sports heeft duidelijk meer gekeken naar sfeervolle wedstrijden en de fans die daarbij aanwezig zijn.

In FIFA 18 leeft het stadion namelijk meer dan voorheen! Fans zien er niet allemaal meer hetzelfde uit, klappen niet exact op hetzelfde moment en staan ook niet meer op hetzelfde moment op. FIFA 18 brengt een ambiance die de game en haar teams verheerlijkt. Speel je bijvoorbeeld thuis met Manchester United, dan is het stadion ook werkelijk gevuld met fans gehuldigd in rode kleuren (inclusief vlaggen en spandoeken). Daarnaast heeft EA ook meer rekening gehouden met de kleuren die bijvoorbeeld in een bepaald stadion aanwezig zijn.

Dat betekent niet alleen de kleuren van de club, maar ook van de omgeving. Speel je bijvoorbeeld in Spanje of Mexico, dan zie je een soort van sepia filter over het beeld hangen, waardoor je het gevoel hebt echt naar een Spaanse of Mexicaanse wedstrijd te kijken. Voeg daar de prachtige graphics, leuke celebrations, vette cutscenes en geweldige acties aan toe en je bent de koning van de voetbalgames op het gebied van ambiance.

FIFA 18 preview

Vloeiend

Daarnaast maakt FIFA 18 ook gebruik van nieuwe motion technologie, waardoor voor het eerst complete nieuwe bewegingen opgenomen konden worden. In voorgaande FIFA games zaten vaak houterige bewegingen omdat de engine elke beweging apart afspeelt. In feite is elke stap of beweging los van elkaar opgenomen, waardoor je soms houterige spelers knullige dingen ziet doen.

In FIFA 18 hebben spelers zoals Ronaldo meegewerkt om complete bewegingen op te nemen. Wanneer je Ronaldo in het echt ziet rennen, zie je hoe hij zich afzet, zijn handen houdt en hoe hij voorover buigt. Deze bewegingen zijn vervolgens tot één geheel samengevoegd, waardoor elke beweging echt afgemaakt wordt in plaats dat je twee halve bewegingen snel achter elkaar ziet. Dit draagt niet alleen bij aan de sfeer en het realisme van de game, maar ook aan hoe soepel de game aanvoelt.

FIFA 18 preview

Realistischer

Het feit dat de bewegingen van de spelers overeen komen met de echte bewegingen van de speler, zorgt voor een gevoel van realiteit. Daarnaast heeft EA aangegeven dat er meer balans komt, waarbij naar voren komt dat wanneer jij een knop indrukt op de controller, de speler de beweging direct uit begint te voeren. Deze combinatie van realistische bewegingen en snelheid draagt bij de aan een beter gevoel in de game.

De animaties van de spelers zijn dus veel soepeler, maar voelen tegelijkertijd zwaarder aan. Dus wanneer een speler een actie uitvoert, kan je niet direct een andere beweging maken: dat is fysiek niet mogelijk. De snelheid is daardoor iets omlaag gegaan, maar EA heeft aangegeven dat de snelheid in de uiteindelijke versie iets omhoog gaat om de game in balans te houden. Het vinden van de perfecte balans is dan ook een aspect waar Samuel Rivera, lead game producer, na de lancering van FIFA 18 nog elke dag mee bezig is. Wij spraken hem voor ons interview.

Koning Zlatan

Wanneer je de koning bent op het gebied van ambiance, is het natuurlijk verplicht om geweldige acties te leveren. Daar heeft EA ook aan gedacht door de volleys op de schop te nemen. Voorheen gingen de volleys en acties grandioos hard mis, maar in FIFA 18 zijn de volleys verbeterd waardoor het lijkt alsof Marco van Basten of koning Zlatan alle volleys zelf nemen. Niet alle ballen gaan er uiteraard in, maar de ballen gaan wel sneller richting het doel.

Meer volleys betekent meer spectaculaire goals en dus meer vette video's op YouTube, wat weer meer views en naamsbekendheid oplevert, well done EA. Om spelers te voorzien van meer volleys heeft EA de voorzet aangepast. Voorheen konden spelers één, twee of drie keer op de voorzetknop drukken om laag of hoog een voorzet te geven voor het doel.

In FIFA 18 (bij de klassieke besturing) is het mogelijk om R1 in te drukken en de voorzetknop in te drukken om de bal laag, over de grond, voor te geven met een prachtige draai, mits je de goede kant op stuurt natuurlijk. Met de L1 toets, richting en de voorzetknop kan je de bal hoger met effect voorgeven zodat bijvoorbeeld Zlatan zijn ding kan doen en de mooiste volleys maakt.

Koning FIFA?

Wij hebben FIFA 18 nog te kort gespeeld om de game nu al te bekronen tot koning van de voetbalgames in 2017, maar in de FIFA 18 preview is de game al aardig op weg. Vorig jaar kreeg FIFA al een flinke upgrade met de Frostbite engine en dit jaar doet EA Sports daar een schepje bovenop door de perfecte combinatie te zoeken in de ambiance.

Mooiere graphics, een betere sfeer in de stadions, actievere fans, nieuwe motion technologie en meer actie in de vorm van volleys en voorzetten. FIFA 18 lijkt alles tot dusver te bezitten. Wij wachten met hoge verwachtingen op de complete versie van de game!