Dirt 5 Preview - Lang leve de lol

  De Dirt serie, voorheen Colin McRae Rally, is dit jaar alweer toe aan het veertiende deel. En dat veertiende deel zit volgeladen met auto’s, locaties, speelstijlen en vooral: fun! Afgelopen week mochten we alvast aan de slag met de Dirt 5 preview.

  Inspiratie

  Dirt heeft de afgelopen jaren een wisselwerking tussen de games in de serie geïntroduceerd. Aan de ene kant heb je de Dirt Rally games, die vooral gericht is op de realistische simulatie van de rallysport en waar je voor ieder stuurfoutje keihard gestraft wordt. En aan de andere kant van het spectrum zijn games als Dirt 5 die vooral in het teken staan van lang leve de lol.

  En dat merk je! Dirt 5 haalt zijn inspiratie vooral uit zijn voorgangers: Dirt 2 en Dirt 3. Deze games waren volop over de top modder happen in felgekleurde landschappen terwijl er hard rock muziek uit je speakers schalt, en deze kenmerken zie je maar al te goed terug in Dirt 5.

  Wat te doen?

  Dirt 5 heeft namelijk zelfs een heus verhaal, waarin niemand minder dan Troy Baker (bekend als Joel uit The Last of Us) en Nolan North (bekend van Nathan Drake uit Uncharted) de stemmen inspreken van de hoofdpersonages en je door de game meenemen. Ook heeft de game een in-game podcast die je voortgang in de carrièremodus volgen, waardoor je nog meer de wereld in wordt gezogen.

  Verder spatten de vier locaties die de preview bevatte (de uiteindelijke game heeft er 10) van het scherm en als je een klein momentje neemt om van je stuur op te kijken en de verschillende weersomstandigheden te bekijken in landen als Griekenland, Brazilië, Noorwegen of Nepal is het bijna jammer dat je het gaspedaal weer vol moet indrukken omdat de kapotte brug waar je overheen moet toch wel erg snel nadert en je anders de sprong nét niet gaat halen. Sommige locaties, zoals bijvoorbeeld een level in New York, hebben verschillende events per seizoen. Zo kun je in de winter bijvoorbeeld het ijs van de Hudson rivier op!

  In al deze landen kun je aan de bak in verschillende spelmodi. Uiteraard bevat Dirt 5 de usual suspects zoals point to point races, maar Codemasters heeft ook een paar nieuwe trucjes achter de hand. Zo is er een gamemode waarin je op een simpele baan racet met de Jupiter Hawk 410: een soort buggy’s die zijn voorzien van verschillende soorten wielen. Zo wordt de besturing van je auto enorm onvoorspelbaar, maar dit zorgt wel voor een knotsgekke race waarin je nooit zeker bent van je plek. In het kleine aantal events wat beschikbaar was in de demo doe je mee aan wat meer standaard racen, en dat is pas wanneer je merkt hoe lekker de game daadwerkelijk speelt.

  Veel lol

  Zoals eerder vermeld is het broertje van Dirt 5, Dirt Rally, een moeilijke, onvergeeflijke rallysim. Deze game is daar het pal tegenovergestelde van, en dat is helemaal niet iets slechts! De heerlijke besturing en arcade feel van de auto's is zeer intuïtief en zorgt ervoor dat je hoe dan ook lol veel lol beleeft. De variatie van ondergrond en kleuren veranderen constant in dezelfde race, om over het verschil per locatie nog niet eens te spreken.

  Qua selectie aan voertuigen is er ook geen gebrek. Naast wagens met wielen van verschillende formaten, bevat Dirt 5 auto’s uit allerlei klassen en tijdperken van klassieke rallywagens tot superlite buggy’s, rallycross en Formula Off Road. Na de launch van de game komen er ook gratis content updates, dus je zult niet snel verlegen zitten om inhoud.

  Kritiek?

  Helaas is de game in de vroege PC build die we speelden nog niet goed geoptimaliseerd. Dirt 5 moet uiteindelijk eind dit jaar de stap van current-gen naar next-gen gaan overbruggen, met de resolutie en framerates die daar bij horen. Op PC lukt het helaas amper om boven de 50 frames per seconde uit te komen op de laagste settings, wat er voor zorgt dat het next-gen modderhappen nog niet helemaal goed tot zijn recht komt.

  Desalniettemin is Dirt 5 vooralsnog een volle bak met plezier, die je vanaf 9 oktober zelf kunt beleven op Xbox One, PlayStation 4, PC en vanaf een later moment op Google Stadia, PlayStation 5 en Xbox Series X.

  Dirt 5

  Verkijgbaar vanaf 6 november 2020

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.