Crackdown 3 Preview - Exclusive om van te dromen

  Hoe vaak is ons wel niet een volledig destructieve spelwereld beloofd? Games waarin we met zware wapens elk gebouw kunnen neersabelen en daarmee landschappen kunnen vervormen, zijn helaas maar op één hand te tellen. Crackdown 3 introduceert een wereld waarin ongetemde verwoesting en grenzeloze vernieling écht mogelijk is. Meer weten? Lees dan onze Crackdown 3 preview.

  Crackdown legde bij de introductie van de Xbox 360 een sterke basis voor wat toen een veelbelovende franchise bleek. Helaas liepen de zaken anders voor Microsoft: Crackdown 2 kreeg louter negatieve commentaren en zag andere series als Prototype en Saints Row aan populariteit winnen. De relatief slechte verkopen leidden tot een stilte van maar liefst vijf jaar. Toch zien de makers nog genoeg potentie in Crackdown: ze proberen op de Xbox One terug te slaan met een game die minstens zo veel indruk moet maken als het origineel.

  De overtreffende trap

  Een korte kennismaking op gamescom laat zien dat Crackdown 3 vooral meer Crackdown is. Net als in de vorige twee avonturen treed je in de schoenen van een bovenmenselijke en ultratechnologische superagent, die als taak heeft de stad te bevrijden van corrupte zakenmensen en criminele drugsbaronnen. Je rent door inktzwarte straten en springt van wolkenkrabber naar wolkenkrabber om uit de handen te blijven van de enorme eindbazen die gaandeweg op je hielen zitten.

  Natuurlijk krijg je, zoals het Crackdown betaamt, weer te maken met tientallen voertuigen die op indrukwekkende wijze transformeren zodra jij achter het stuur kruipt.Tot zover niets nieuws onder de zon. Het ziet ernaar uit dat de fundering van Crackdown bewust met rust gelaten wordt. Crackdown 3 moet vooral de overtreffende trap worden. Met de verbeterde rekenkracht van de Xbox One en de introductie van het cloudsysteem, dat diens kracht vertwintigvoudigt, moet Crackdown 3 overweldigende en duizelingwekkende scenario's bieden.

  Crackdown 3 Preview 1

  Bedolven onder het puin

  In die scenario's staat totale destructie centraal. Werkelijk elk gebouw dat je ziet, kun je bestoken met alles wat je hebt. Op gamescom namen we de proef op de som. We zagen twee wolkenkrabbers, met daartussen een brug, als ons doelwit. Na het afvuren van meerdere rakketten op de rechterwolkenkrabber, horen we het hele gebouw kraken. Na een minuut of drie bezwijkt het gebouw onder de druk en donderen honderden betonbrokken naar beneden. De brug, die de verbinding legt met het linkergebouw, stort minstens zo indrukwekkend neer waarna ook de andere wolkenkrabber in puin valt.

  Crackdown 3 maakt op dergelijke momenten een waanzinnige indruk. Tijdens de presentatie beloven de makers ons dat dezelfde mate van vernietiging ook in de competetieve én coöperatieve multiplayermodi te bewonderen is. Sterker nog, het creëert een heleboel mogelijkheden om je tegenstanders uit te schakelen. Plaats bijvoorbeeld explosieven op een strategische manier op een wolkenkrabber, ga op afstand staan, wacht totdat er vijandelijke soldaten naast lopen, druk op de knop en zie hoe zij bedolven raken onder het puin.

  Crackdown 3 Preview 2

  Smijt met containers

  In verhouding met Red Faction: Guerrilla, waar brokstukken na een minuut of twee weer opdoemen, is de schade die je in Crackdown 3 aanricht blijvend. De mogelijkheden om de omgeving in je voordeel te gebruiken, blijven daardoor eindeloos. Het moet van Crackdown 3 meer maken dan een rechttoe-rechtaan derdepersoons shooter.

  Voor wie wel gewoon lekker wil knallen zonder er al te veel bij na te denken, zijn er natuurlijk traditionele modi als Deathmatch en Team Deathmatch Daarnaast kun je nog een eigen personage aanmaken, maar in welke vorm en hoe uitgebreid dat wordt, kon de ontwikkelaar nog niet loslaten.

  Hoezeer ook de nadruk komt te liggen op vernietiging en destructie: de kenmerkende Crackdown-gameplay blijft ook in dit derde deel overeind staan. Zoals vanouds verzamel je orbs die her en der door de stad verspreid liggen. Deze maken je sterker en geven je meer vaardigheden waarmee je vijanden op diverse leuke manieren een kopje kleiner kunt maken. Verzamel genoeg orbs en je kunt weer met de zwaarste objecten, zoals auto’s, containers en telefooncellen, naar grote eindbazen smijten.

  Waarmee het tweede deel nogal teleurstelde, was met de generieke spelwereld. Buiten het hoofdverhaal viel er weinig te beleven in Crackdown 2. Dat moet met deze opvolger anders zijn. De hoeveelheid content in Crackdown 3 is opgebouwd uit het aantal missies, losstaande gebeurtenissen en activiteiten en een flinke portie aan dialogen. Hier hebben we nog niets van gezien, maar we hebben alle vertrouwen dat Crackdown 3 een gevarieerde en grootse singleplayer-ervaring gaat leveren.

  Crackdown 3 Preview 3

  Crackdown 3 Preview - Goud in handen?

  Vernietiging op een schaal als deze hebben we nog niet eerder gezien als in Crackdown 3. Het derde deel lijkt alles in zich te hebben om de zure nasmaak van diens voorganger weg te poetsen. Het is nog even afwachten of de spelwereld interessant genoeg is en blijft om daar als superagent door heen te banjeren. Mocht dat zo zijn, dan heeft Microsoft met deze exclusive goud in handen.

  Crackdown 3

  Verkijgbaar vanaf 15 february 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.