Borderlands 3 PC Hands-on - Bekende en nieuwe chaos op Pandora

  Nog maar een maandje en dan ligt Borderlands 3 alweer in de winkelschappen. Om te kijken hoe Gearbox vordert met de game zijn we afgereisd naar Londen, om vijf uur lang chaos te zaaien op Pandora met een oneindige hoeveelheid aan wapens. Hoe dat is afgelopen kun je lezen in onze Borderlands 3 PC hands-on.

  Vanaf de eerste minuut op Pandora is het overduidelijk dat we een Borderlands-titel aan het spelen zijn. De praatgrage robot Claptrap is ons de basis aan het uitleggen en op het punt dat we zo’n beetje net kunnen kruipen, krijgen we een schietijzer in onze handen gedrukt om af te rekenen met doorgedraaide bandieten. Welkom terug, Vault Hunter.

  Een waardige tegenstander

  Diezelfde bandieten werken op Pandora niet meer in hun eigen, verdeelde groepen, maar zijn samengevoegd onder de Children of the Vault. Een sekte die alle vaults in het sterrenstelsel wil openen om de krachtige inhoud voor eigen doeleinden te gebruiken. Uiteraard heeft de sekte ook een leider en dat deze keer in de vorm van een duo: Tyreen en Troy, de Calypso Twins.

  Voordat we met Borderlands 3 aan de slag gingen hadden we zo onze twijfels bij de tweeling. Een briljante antagonist als Handsome Jack op te volgen is allesbehalve een gemakkelijke klus, maar na de eerste paar uur zijn we ervan overtuigd dat de familie Calypso een waardige tegenstander kan worden voor de Vault Hunters. Ze hebben misschien geen pony die is gemaakt van diamanten, maar wel interessante krachten - die we nog een verrassing voor jullie houden.

  Borderlands 3 preview

  Wapens zijn diverser dan ooit

  Om weerstand te kunnen bieden tegen de Calypso Twins heb je natuurlijk meer nodig dan alleen de verroeste vuurwapens die je van Claptrap krijgt. Gearbox is gelukkig niet verleerd hoe ze interessant schietgerei kunnen maken, want al meteen worden de opties een stuk diverser dan in de voorgaande titels. Met name de wapenfabrikanten voelen in Borderlands 3 een stuk unieker aan.

  Neem bijvoorbeeld Hyperion, dat in Borderlands 2 bekend stond om de omgekeerde bullet spread - des te meer je schoot, des te accurater het wapen werd. In het derde deel is die identiteit alsnog in zekere mate aanwezig, maar komt er ook een schild uit het wapen als je ermee mikt. En met willekeurig gegenereerde perks kan die functie ook weer verschillen, zoals het weerkaatsen van kogels die worden opgevangen met het schild.

  Op die manier voelen alle wapens uniek aan, zelfs als het vrijwel hetzelfde wapen lijkt van dezelfde wapenfabrikant. We hebben in onze Borderlands 3 PC hands-on bijna elk schietijzer wel een keer geprobeerd om te zien wat voor speciale functies de wapens hadden en naarmate je verder in de game komt, worden de wapens alleen maar interessanter. Later in onze speelsessie mochten we aan de slag met een personage van level 20 en op dat punt worden de beschrijvingen van de wapens al even lang als een gemiddeld boek van George R.R. Martin.

  Borderlands 3 preview

  Nieuwe personages om te ontmoeten

  Uiteraard kom je tijdens het avontuur op de planeten talloze, bizarre personages tegen. Naast Claptrap maak je opnieuw kennis met een aantal oude gezichten in de eerste uren, maar zijn er ook nieuwe namen om in je contactenboek op te schrijven.

  In onze speelsessie hadden we bijvoorbeeld veel gesprekken met Vaughn, een voormalig bandietenleider die door de Calypso Twins zonder baan is komen te zitten. De iets te hippe crimineel wil dolgraag onze hulp om zijn volgers weer terug te krijgen en om zijn rechterhand te redden uit een virtuele wereld. Je kan er de klok op gelijk zetten dat je voor de nieuwe personages in de meest idiote missies terechtkomt.

  Uiteraard zijn er ook weer vier nieuwe speelbare personages in de vorm van de Vault Hunters. Naast de uitgebreide hoeveelheid aan vaardigheden, hebben deze personages ook meer een eigen smoel gekregen in Borderlands 3. In voorgaande games reageerden de helden wel eens op wat er gebeurde in vuurgevechten, maar nu zullen ze ook hun mening laten horen over missies en gebeurtenissen. Bovendien lijkt het erop dat elk personage zijn of haar eigen opmerkingen heeft op de situatie, wat het interessant maakt om de quests met verschillende personages te spelen.

  Borderlands 3 preview

  Des te drukker, des te chaotischer

  In onze Borderlands 3 PC hands-on kregen we ook de allereerste mogelijkheid om in co-op de game te kunnen doorlopen. Daarvoor werden we getransporteerd naar Eden-6, een planeet die goed te vergelijken is met Jurassic Park op steroïden. Alle omgevingen zijn overwoekerd met exotische planten en onkruid en de fauna bestaat uit fantasievolle dinosauriërs en apen die ervan houden om met explosieve tonnen te gooien.

  Een tweede speler naast ons was dan ook geen overbodige luxe, want het prehistorische avontuur was gerust chaotisch te noemen. De werelden zijn in het derde deel namelijk een stuk meer verticaal - waar spelers makkelijker doorheen kunnen komen door nieuwe bewegingsmogelijkheden - en gevaar kan van alle kanten komen.

  Borderlands 3 met meerdere mensen spelen maakt de game bovendien een stuk leuker. We konden niet alleen samenwerken om elkaar te waarschuwen voor vijanden of elkaar te reviven, maar ook door onze speciale vaardigheden tactisch in te zetten. Met de juiste karakters en builds zijn er zeker een aantal sterke synergieën om uit te buiten. Dankzij de nieuwe augments en drie verschillende krachten zijn de Vault Hunters helemaal naar smaak aan te passen.

  Borderlands 3 preview

  Borderlands 3 PC Preview - Smaakt naar heel veel meer

  De vijf uur durende speelsessie van Borderlands 3 vormde een goede introductie voor de game, maar het zorgt bij ons ook meteen voor afkickverschijnselen. Pandora voelde als een tweede thuis, met de bekende bandieten en bijbehorende chaos. De Calypso Twins lijken bovendien interessantere antagonisten te worden dan we initieel hadden gedacht. Of ze Handsome Jack kunnen overtreffen is nog maar de vraag, maar een goede basis is er.

  Uiteraard zijn de Vault Hunters en wapens ook weer dik in orde, met enorm veel diversiteit en voor elke smaak en speelstijl zijn er mogelijkheden. Maar waar de titels ons waarschijnlijk het meest gaat verrassen zijn de verschillende werelden. Pandora kennen we door en door, maar de nieuwe planeten - waaronder Eden-6 - bieden niet alleen nieuwe omgevingen, maar ook nieuwe vijanden en personages. De mogelijkheden zijn, zoals zo vaak in de Borderlands-franchise, eindeloos.

  Borderlands 3

  Verkijgbaar vanaf 13 september 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.