Baldur's Gate 3 Hands-on - Een digitale Dungeons and Dragons sessie

  Voor veel RPG liefhebbers is Baldur’s Gate een naam van weleer, maar ook een serie waar we al heel lang niks meer van hebben gehoord. Twintig jaar later is het nu eindelijk tijd voor Baldur’s Gate 3, onder aanvoering van een andere ontwikkelaar. Kan de game evenveel indruk maken als haar voorgangers? Wij hebben alvast een voorproefje genomen met een Baldur’s Gate 3 Hands-on.

  Wanneer je begint met de campagne in Baldur’s Gate 3 heb je waarschijnlijk het idee dat je een Call of Cthulhu game hebt opgestart. In de opening cinematic word je namelijk meteen getrakteerd op de aanblik van een Mindflayer - tovenaars die verrassend veel weg hebben van Davy Jones uit Pirates of the Caribbean met hun octopusachtige hoofden.

  De Mindflayer in kwestie is bezig op zijn schip om illithid tadpoles te laten kruipen in de hoofden van zijn gevangenen. Deze kleine, maar angstaanjagende parasieten zorgen ervoor dat de dragers mentaal met elkaar kunnen communiceren en langzaam maar zeker zelf veranderen in Mindflayers. In een first person shot moet je aanschouwen hoe ook jouw oogkas wordt binnengedrongen door het beestje met vlijmscherpe tanden.

  Keuzestress!

  Wie jij precies bent, dat is helemaal jouw keuze. Baldur’s Gate 3 is qua lore en regels gebaseerd op het uitgebreide Dungeons and Dragons universum van Wizards of the Coast. Heb je dus ooit de pen and paper game gespeeld, dan weet je precies wat er van je wordt verwacht.

  Allereerst krijg je de keuze tussen verschillende klassen en rassen, waarbij de keuze voor de één een belangrijke invloed heeft op de andere. Wil je bijvoorbeeld aan de slag als een Warlock, dan is het handig om een ras te kiezen die een bonus heeft in Charisma. Dat is namelijk de attribute die Warlocks het meeste gebruiken. Wil je anderzijds juist aan de slag als een Fighter met een groot zwaard, dan zullen we niet aanraden om te kiezen voor een High Elf of kleine Halfling.

  Daar houdt het maken van je personage bovendien niet bij op. Voor elke klasse kan je namelijk ook al meteen een aantal blijvende en belangrijke keuzes maken. Clerics kunnen bijvoorbeeld kiezen welk domain ze aanbidden en Wizards kunnen alvast een heel arsenaal aan spreuken voorbereiden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over je background, het verdelen van je attributes en natuurlijk het uiterlijk van je personage. Kijk er niet raar van op als je ruim een uur bezig bent in de character creator. Gelukkig hoef je niet alles handmatig in te vullen op een Character Sheet.

  Time to party

  Wanneer je eindelijk een karakter hebt gemaakt, dan wordt het tijd om Prison Break na te spelen in het vliegende schip van de Mindflayers. Je hebt het voordeel dat één van je medegevangen de Githyanki Lae’zel is en haar soortgenoten zijn daar niet bepaald blij mee. Ze vallen het schip aan met draken en na een korte tutorial lukt het je om te ontsnappen aan je kidnappers.

  Daarmee ben je nog niet uit de problemen, want het schip is neergestort in een voor jou vreemde omgeving en de Mindflayers en hun hersenloze husks lopen nog steeds in de omgeving rond. Daarnaast is het misschien handig om de parasiet uit je lichaam te krijgen, voordat je zelf verandert in een wezen uit de boeken van H.P. Lovecraft. Het is dan ook belangrijk om vriendelijke gezichten te vinden en je eerste party op te zetten. In je eentje zal je het namelijk niet lang overleven in Baldur’s Gate 3. En zelfs met bondgenoten aan je zijde kan het zomaar gebeuren dat plotseling het bericht ‘Game Over’ in beeld verschijnt.

  Foutje moet kunnen, toch?

  Je moet je in Baldur’s Gate 3 namelijk niet alleen bij het maken van je personage houden aan de regels van Dungeons and Dragons, ook bij gevechten is dat het geval. Dat betekent dat er voor bijna elke actie achter de schermen een dobbelsteen wordt gerold. Rol je te laag voor bijvoorbeeld het schieten van een pijl op een Goblin, dan mis je simpelweg. Gooi je wel goed genoeg om te raken, dan zal vervolgens de bijbehorende damage dice wordt gerold om te kijken hoeveel schade je aanricht.

  Zelfs als je een grote party hebt met karakters die van top tot teen zijn uitgerust, kan je dus falen tegen een tweetal nietige vijanden. Dat klinkt misschien vervelend, maar het zorgt er wel voor dat elke gevecht in Baldur’s Gate 3 enorm spannend is. Je moet op je hoede blijven tot het einde en je kan je geen grote fouten permitteren - zoals bij het afvuren van een grote fireball per ongeluk ook één van je bondgenoten. Inderdaad, bij bepaalde spreuken staat friendly fire aan. Tel daar bij op dat je party members permanent dood kunnen gaan en je denkt wel een tweede keer na voordat je een ‘grappige actie’ wil uithalen, wanneer je denkt dat je nagenoeg hebt gewonnen.

  Onze interesse is gewekt

  Het is een lastige taak om de schoenen van Baldur’s Gate 2 te vullen, maar het lijkt erop dat Larian Studios zeker niet teleurstelt. Eerder heeft de Belgische ontwikkelaar bijna eigenhandig het genre weer niet leven ingeblazen met de Divinity: Original Sin games en de ervaring die daarbij komt kijken, komt nu goed van pas.

  De gameplay van Baldur’s Gate 3 zit ijzersterk in elkaar. De game is toegankelijk voor beginners en diepgaand genoeg voor veteranen, de dialogen zitten strak in elkaar, de gameplay is bijna identiek met een sessie van Dungeons and Dragons en zelfs de graphics en physics zijn dik in orde. We moeten eerst wachten op de volledige versie van Baldur’s Gate 3 voor ons eindoordeel, maar het lijkt erop dat Larian Studios opnieuw goud in handen heeft en RPG-fans heel erg blij zal maken.

  Baldur's Gate 3

  Verkijgbaar vanaf unknown

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.