Pak de wapens erbij. Zet je manschappen op de been. Waar je normaal liever de eendjes voert dan oorlog, is het in
Age of Empires Definitive Edition andersom juist een waar genot. Nu is al zeker dat dit een game is waar je, als je er aan begint, er uren later nog bezig kunt zijn.
Als je een beetje van strategie houdt, dan is Age of Empires vast wel een spel wat je al eens voorbij hebt zien komen. Vooral de eerste twee delen hebben veel mensen zo vaak gespeeld dat ze er nu nog van kunnen dromen. Het was verslavend. Dorpelingen werden gecommandeerd om grondstoffen te halen, legers werden opgebouwd om anderen onder de voet te lopen en meer. Voor je het wist slokte Age of Empires al je vrije tijd op. Dat is bij Age of Empires III niet anders en het is dan ook logisch dat de game een definitive edition krijgt.
Grafisch is de Age of Empires III, net als zijn voorgangers, flink opgepoetst. Hier merk je niet altijd wat van, want het hangt er maar net van af op wat voor een
PC je het draait. Daarbij is het de vraag of je een bakbeest in huis hebt staan of een computer waarbij je alles op
low moet zetten om het spel te kunnen draaien. In het eerste geval merk je allerlei verbeteringen in de details van je manschappen en de animaties van de game.
Bouw je eigen imperium, maar pas wel op
Age of Empires III is al jaren oud. Bijna vijftien jaar terug was de franchise al immens populair. De game, die inspiratie put uit verschillende momenten uit de wereldgeschiedenis, stelt je in staat om een heel imperium op te bouwen. Waar je met een paar sullige dorpelingen begint, bouw je dit snel uit tot een dorp, een nieuwe stad en vervolgens een hele legerbasis. Dit doe je in een wereld vol concurrenten die jou allemaal uit kunnen schakelen. In een wapenwedloop waarbij je als eerste de sterkste manschappen moet zien te verzamelen, wordt er gevochten om land en macht. Het levert flink wat druk op want jij wil natuurlijk bovenaan staan!
Je wordt in dit spel op een kaart gedropt waar je maar een beperkt zicht hebt. Elders op de kaart zitten je tegenstanders en bevinden zich grondstoffen zoals hout (bomen), vlees (dieren) en goud (rotsen die verspreid liggen over de map). Verkenners onthullen steeds meer land, wat daarvoor nog in een zogenaamde 'Fog of War' is gehuld. De hele omgeving om je heen is zwart tot je deze hebt ontdekt. Daarna kun je de omgeving zien, maar alleen op gebieden waar je manschappen of gebouwen hebt staan heb je zicht over hoeveel gevaar je op dat moment eigenlijk loopt.
Age of Empire III's wapenwedloop
Gaaf is het om direct in de online mode van het spel te duiken en oorlog te gaan voeren. Ontwikkeling staat voorop in een strijd wie als eerste naar het volgende tijdperk weet te komen en wie het snelst zijn manschappen op de been weet te brengen. Je wilt niet achterlopen op anderen en als je even niet oplet gebeurt dat wel. Al snel steek je meer dan een uur in het bedenken van een goede strategie en het inschatten van je tegenstanders.
Als je dan eenmaal aan de slag gaat met je imperium, gaat de tijd lopen en zul je al snel ontwikkeling zien qua tijdperken. Met elk tijdperk speel je nieuwe gebouwen en legers vrij die alsmaar krachtiger worden. Mocht je op het hoogtepunt van de strijd enkel nog wat boeren hebben en de andere partij is al vergevorderd qua wapens, dan maak je geen schijn van kans. Tenzij je natuurlijk een bondje sluit om uitstel van executie aan te vragen. Constant sta je op scherp. Tijdens een multiplayer stresstest zaten wij op het puntje van onze stoel. We wilden winnen van al die onbekende mensen die al net zo geobsedeerd waren met hun landjepikpolitiek.
Historisch genot
Maar goed, online dus? Ja, dat is een gave om te ervaren want toen de bijna vijftien jaar oude game uitkwam was dat nog niet zo zelfsprekend dat zoiets kon. Dit is een definitive edition en dat is te zien. Naast het basisspel gaat er straks worden uitgepakt met nieuwe uitbreidingen die allemaal onderdeel zullen zijn van deze uitgave. Je kunt maar liefst aan de slag met 14 beschavingen met daarboven op ook nog eens Zweden en de Inca, die dus nieuw aan het spel worden toegevoegd.
Ondertussen voelt het alsof je in een geschiedenisles duikt. De game biedt Historical Battles aan die je terugnemen naar tijden van de oude beschaving. Wij hebben dit nog niet goed kunnen uitproberen, maar het lijkt erop dat die Historical Battles een interessante singleplayer ervaring gaan bieden. De demobuild die wij tijdelijk konden spelen had al een historisch gevecht dat ons terugbracht naar 1516. Overal waren Spaanse troepen die moesten worden verdreven. Aan jou de taak om alles in goede banen te leiden je land uit te trappen.
Aan de slag met Age of Empires Definitive Edition?
Wij hebben Age of Empires Definitive Edition maar een beperkte tijd kunnen spelen. Jammer want de demobuild had veel meer te bieden dan er eigenlijk allemaal binnen die tijd te ontdekken viel. Toch hebben we een goede eerste indruk van deze editie op kunnen doen. Het is echt even een herbeleving van jeugdjaren, waarin geschiedenis middels pure tactiek voorbij kwam.
Het spel dat geschiedenis levendig weet te maken, al is het zeer waarschijnlijk niet allemaal trouw aan de werkelijkheid, is indrukwekkend. Kijk jij er naar uit? Over een kleine twee weken zullen de eendjes buiten zelf eten moeten zoeken. Jij voert dan namelijk vooral veel oorlog. Age of Empires III Definitive Edition is namelijk nu al een must have als wij de demobuild mogen geloven!