A Plague Tale Innocence gameplay elementen die we graag willen zien [Gezien op E3 2017]

  Uitgever Focus Home Interactive had tijdens de E3 2017 allesbehalve een magere showcase. Onder andere Vampyr en Call of Cthulu wisten het publiek op te zwepen. Ook was daar een titel met een wel heel uniek concept, maar waar nog niet veel van getoond is. Welke A Plague Tale Innocence gameplay elementen wij nog hopen te zien lees je hier!

  In februari van dit jaar zijn wij al in aanraking geweest met A Plague Tale Innocence en de game is ons op z’n zachtst gezegd bijgebleven. De setting volgt de gruwelen van het jaar 1349, waar oorlogen en de pest menig mensenleven opeiste. Het spel vertelt het tragische verhaal van de kinderen Amicia en Hugo, die proberen te overleven in de moeilijke tijd. Koste wat het kost.

  Tijdens de E3-presentatie is dezelfde presentatie als eerder gegeven, maar toch blijft het kippenvel ontstaan vanwege de ijzingwekkende beelden. Een bovennatuurlijke rattenplaag teistert de straten van een kleine straat in Frankrijk. Een korte tien minuten aan A Plague Tale Innocence gameplay laat zien hoe de knaagdieren zich een weg vreten door alles dat beweegt. Naast deze bekende beelden, die de core features van de game laten zien, speculeren we over features die de game goed zouden staan.

  Meer dan een grijze massa

  De kleine maar dodelijke kruipers komen in enorme aantallen. Waar de ratten eerst nog overweldigend zijn, zie je na een paar uurtjes van al datzelfde krioelende grijs vast niks anders meer. Een fijne verrijking van de A Plague Tale Innocence gameplay zou het toevoegen van verschillende soorten ratten zijn. En dan hebben we het niet alleen over een kleurverschil.

  In plaats van alleen het type van doorsnee killer, vertrouwen wij erop dat ontwikkelaar Asobo Studio nog andere variaties in petto heeft. Wat denk je van een gigantische rat die veel grotere lichtbronnen vereist om met de staart tussen de benen te verdwijnen. Of als de dieren toch een bovennatuurlijk tintje hebben, waarom dan niet gelijk ratten die je pas ziet wanneer je dichtbij komt? Met zulke hersenspinsels krijg je de speler op de kast!

  Race tegen de klok

  Een andere feature waarop gerekend wordt, zijn op tijd gebaseerde doelen en puzzels. Niks is spannender of frustrerender dan om met zo’n benauwende game af en toe een sequentie met een deadline in te stellen. Logisch nadenken en snel handelen zijn de toverwoorden, waarbij maar heel weinig ruimte is voor twijfelen. Het houdt de speler scherp en het creatieve brein actief.

  Bij beproevingen die tegen het tikken van de klok racen denken, wordt niet gelijk gedacht aan een enorme timer die in beeld komt. Wat denk je van een hek dat langzaam sluit, ratten die zich langzaamaan naar binnen knagen of een lichtbron die steeds zwakker wordt? Er zijn zoveel mogelijkheden om iets meer vaart achter de praktijken van Amicia en Hugo te geven. Wij houden in ieder geval ons hart vast als deze feature in de uiteindelijke game komt.

  Een aandachtspunt dat we graag willen terug zien, is puzzels van een wat hoger niveau. Een kandelaartje omschieten hier of een fakkel branden daar begint op den duur een herhalend klusje te worden. Puzzels die uit verschillende handelingen bestaan en precisie vereisen, zijn veel meer in trek. Hopelijk wordt er rekening gehouden met vernieuwing het toepassen van licht.

  Meerdere wegen

  In A Plague Tale Innocence staat de band tussen broer en zus centraal. Ieder heeft zijn eigen talenten die benut kunnen worden om voortgang te boeken. Amicia kan met een kleine katapult objecten omver schieten of kapot maken en Hugo is klein genoeg om nauwe doorgangen te passeren. In hoeverre deze samenwerking naar voren komt is nog niet bekend, maar naar ons idee kan het samenspel niet diep genoeg uitgewerkt worden.

  Het lijkt interessant genoeg om te moeten kiezen welke van de twee personages je wilt gebruiken om een bepaald level door te komen. Kies je Hugo, dan moet je een heel ander pad bewandelen dan Amicia. Dit heeft als gevolg dat je de ongeveer tien uur durende game meerdere malen moet spelen om alles te zien. Het experimenteren met verschillende speelstijlen klinkt als muziek in de oren.

  Tragische eindes

  Dit kan enigszins sadistisch overkomen, maar stiekem wordt er naar een paar tragische plotwendingen uitgekeken. Aan het einde van de presentatie worden er hints gegeven naar de moeder van de twee kinderen, waarbij iets niet pluis lijkt te zijn. Want wat doet een vrouw in een enorme grot tussen de ratten, roepend naar haar kinderen zonder zelf tevoorschijn te komen? Dat vraagt gewoon om een eng moment.

  Hoe duisterder het verhaal is, hoe beter het bij het concept past. Stel je voor dat één van de kinderen bezwijkt aan de pest of uiteindelijk toch door de ratten gegrepen wordt? Het kan allemaal niet duister genoeg! Het liefst zien we ook de optie om meerdere eindes te scoren, gebaseerd op keuzes door het spel heen.

  Het zou mooi zijn als Akobo Studio nog meer van de game laat zien voordat het uitgebracht wordt. Hier heeft de ontwikkelaar nog alle tijd voor, want er staat op het moment een release van Q4 2018 gepland. Het spel is vanaf dat najaar op de Xbox One, PlayStation 4 en PC te bewonderen. Als je je eraan waagt, kan je beter wel een lantaarn meenemen.

  A Plague Tale Innocence

  Verkijgbaar vanaf 14 may 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.