Zuid-Koreaanse acteurs Netflix zien weinig van succes

News
woensdag, 09 augustus 2023 om 12:00
squidgame unit 106 35480 1f1633513695
Vorige maand ontstond een historisch moment: de SAG-AFTRA, de acteursvakbond uit Hollywood, legde het werk neer. Hiermee staakten voor het eerst sinds 60 jaar zowel de acteurs als de schrijvers. De twee vakbonden steken om een hoop dezelfde redenen, waaronder de residuen. Nu blijkt dat dat er een groep is die helemáál geen residuen krijgt.
Sinds de schrijversstaking afgelopen mei delen een hoop schrijvers en acteurs loonstrookjes van hun residuen. Dit zijn betalingen die schrijvers en acteurs krijgen wanneer een film of serie waar zij aan gewerkt hebben worden herhaald op tv of nog een keer in de bioscoop getoond wordt. Deze betalingen zijn alleen bizar laag: meerdere schrijvers en acteurs krijgen zelfs loonstrookjes van 0 cent opgestuurd. Ondertussen worden de studio’s alleen maar rijker van hun harde werk.
Niet alleen traditionele film- en tv-studio’s flikken dit, maar ook de streamingdiensten staan er om bekend. Volgens de Los Angeles Times betaalt Netflix zelfs helemaal geen residuen aan Zuid-Koreaanse acteurs, terwijl series als Squid Game het bedrijf bijna miljoenen opleverde. In een verklaring laat Netflix weten ‘alle lokale wet- en regelgeving’ te volgen ‘omdat we een streamingdienst zijn en geen omroeporganisatie’, maar Koreaanse streamingdiensten hebben vergaderingen gehouden om streaming residuen aan te pakken.

Loon Zuid-Koreaanse acteurs Netflix erg laag

Als dat nog niet erg genoeg is, laat Song Chang-gon, president van de Korea Broadcasting Actors Union, weten dat acteurs met bijrollen in Netflix-series minder verdienen dan aan Koreaanse netwerkseries. Dit komt doordat ze per aflevering voor minder afleveringen worden betaald, terwijl Netflix-series ‘veel arbeidsintensiever’ zijn en opnames langer duren. Hun tarieven per aflevering beginnen bij 300 dollar, wat neerkomt op meerdere dagen onbetaald werk voor intensievere, uitgebreidere opnames.
Netflix legt de schuld bij de Koreaanse productiepartners, maar leden uit de lokale industrie wijzen erop dat de streamingdienst de tv-productie in Zuid-Korea fundamenteel heeft veranderd terwijl het bedrijf een groot deel van de winsten binnensleept. Volgens Kim Ju-Ho, de secretaris-generaal van de vakbond is ‘het enige verzoek van de vakbond aan Netflix dat Zuid-Koreaanse artiesten dezelfde voorwaarden voor residuen krijgen als Amerikaanse acteurs onder SAG-AFTRA-overeenkomsten’. Volgens Song Chang-Gon hebben leidinggevenden van Netflix Korea nog niet gereageerd op zijn verzoeken voor een bijeenkomst.

Populair Nieuws