Zombies knallen in teamverband bij The Park Playground

News
zaterdag, 06 mei 2023 om 11:00
the hallow1f1683200668
Gamen in Virtual Reality is soms alsof je de spelwereld binnenstapt. En hoewel er toffe games zijn zoals Horizon Forbidden West: Burning Shores, Beatsaber en meer, ben je vaak wel alleen ‘op pad’. The Park Playground heeft de oplossing voor je. Je kunt daar namelijk in co-op zombies uit de weg ruimen als een baas, en nog veel meer!
Wij gingen onlangs bij The Park Playground langs voor een intense sessie met een paar van hun games. De spellenfabriek aan de Rigakade in Amsterdam (ongeveer 15 minuten met de bus vanuit Amsterdam Centraal) is compleet ingericht om samen te gamen met volledige vrijheid. Waar je thuis of bij je vrienden met een VR-headset al snel tegen een kast, deur, tafel of iets anders aanloopt, is dit een enorme open ruimte zonder objecten. En dat staat gelijk aan een ervaring zonder blauwe plekken, maar vol actie in teamverband.

Even wennen

Bovendien zit je bij The Park Playground ook niet aan kabels vast, wat bij veel Virtual Reality headsets wel zo is. The Park Playground is ingericht voor iedereen, van de doorgewinterde virtuele fanboy tot aan de VR-maagden onder ons. Voor die laatste begint een sessie bij The Park Playground met het wennen aan VR met ‘The Plank’. Met een VR-bril op, stap je daarbij in een lift om vervolgens boven in een gebouw uit te komen.
Daar ligt een mooie virtuele plank klaar waar je een wandelingetje op mag maken. Denk aan een loopplank uit een piratenfilm, alleen dan 30 hoog en virtueel. Het geeft je de gelegenheid om aan je headset te wennen en aan de schermen die vlak voor je ogen zitten. Als die eerste minigame ‘gespeeld’ is en de wandeling erop zit, krijgen bezoekers nog de gelegenheid om wat andere VR-minigames te spelen met de controllers.
'Voor iemand die ruime ervaring heeft met VR headsets zoals steam index is The Plank een beetje overbodig. Maar voor de mensen die nog nooit een VR hebben meegemaakt is dit zeker de moeite. Daarna krijg je een half uurtje de tijd om wat kleinere minigames te spelen. Deze waren zeker vermakelijk. Het was alleen een beetje jammer dat Beat Saber niet gespeeld kon worden.' - Rubin.
Hoewel Beat Saber om duidelijke redenen (er werd net even te wild met de virtuele sabers geslagen) ontbrak, was er genoeg aan minigames te spelen. De spellen lopen uiteen van een laagdrempelige ruimtesimulator, waarin je een schip moet repareren, tot aan Space Invaders in Virtual Reality. Het doel is om jou aan de besturing te laten wennen en je voor te bereiden op de echte actie die eraan zit te komen.
thehallow03f1683200717

The Hallow: een middeleeuwse Left 4 Dead variant in VR

In ons geval was die actie een met zombies geïnfesteerde trip in The Hallow. De zombieshooter van The Park Playground neemt je mee naar de 19e eeuw, waar een magiër jou en je team teleporteert naar verschillende locaties waar 'onregelmatigheden' ontdekt zijn. In het kort wemelt het er van de zombies die om een kogel smeken. In totaal waren dit vier locaties, waaronder een verlaten blokhut en een vlot bij een boomzagerij.
'Bij de eerste dropping bekroop al snel het gevoel van Nacht der Untoten uit de Call of Duty reeks. Onwijs gaaf en evenmin zo onheilspellend. Coördinatie was het sleutelwoord tijdens deze ervaring, want de breinvreters konden letterlijk uit elk hoekje komen. Er werd geschreeuwd, geschrokken en af en toe kwam er een fysieke schermutseling aan te pas, maar uiteindelijk hebben we het ultieme kwaad verslagen. Tot slot werd er een scoreboard naar voren getoverd, waarbij duidelijk werd wie er de afgelopen jaren aardig heeft lopen oefenen met schietspellen. Een intense ervaring, maar wel enorm genoten!'- Jimmy.
Hoewel wij de digitale ondoden met een driekoppig team te lijf gingen, kun je met maximaal acht spelers aan de slag. Door ons kleine team liepen we elkaar niet voor de voeten, behalve op het vlot dat toch voor een wat krappe 'arena' zorgt.
'De gameplay van The Hallow is heerlijk. Doordat je midden in de actie staat, is alles lekker intens. Daarbij word je meegenomen in afwisselende omgevingen en zijn de arena's groot, maar niet te groot. Bovendien is de uitrusting die je krijgt ook niet heel zwaar en geeft het vasthouden van een fysiek wapen nog net even die extra dimensie aan het afslachten van zombie gespuis.' - Theo.

Alles behalve hersenloos knallen

The Hallow biedt eenvoudige gameplay, maar er is genoeg variatie. Er zijn verschillende tegenstanders die een hapje uit jou en je team willen nemen zoals een rennende zombie, een ontzettend grote en sterke zombie en een gifspuwende zombie. Gelukkig ben je zwaar bewapend op pad gegaan. Zo heb je verschillende wapens die elk hun eigen manier van spelen en unieke kenmerken hebben.
'Met de gameplay zit het zeker goed. Je hebt verschillende wapens waaruit je kan kiezen die allemaal hun sterktes en zwaktes hebben. Zo is er een crossbow met explosieve pijlen. Deze werkt goed voor grote groepen vijanden. Maar deze herlaadt zeer traag. Dan is er een shotgun die dodelijk is op korte afstand. Maar dit wapen is zo goed als nutteloos op lange afstand. Als laatste heb je een jachtgeweer. Deze heeft veel range. Maar juist weer niet veel damage. Deze combinatie van wapens maakt het spelen van de game dynamisch en interessant.' - Rubin.
'Een tovenaar had uitgerekend onze hulp nodig om een aantal gebieden te ontzien van een stel ondoden. Dan weet je wel dat Merlijn wanhopig was. De zombies gingen wij niet te lijf à la Harry Potter met een slappe Flipendo, maar wel met verscheidene geweren die een stuk effectiever zijn.' - Jimmy.
De wapens en de verschillende zombies zorgen ervoor dat je te allen tijde tactisch te werk moet gaan en moet communiceren met je team. Gelukkig sta je vlak bij elkaar dus dat laatste is makkelijk. Maar elkaar beschermen tegen een zombie uit een vergeten hoekje is soms wat lastiger. The Hallow vereist naadloos teamwork.
thehallow02f1683200735

Ideaal avontuur voor een feestje

The Park Playground heeft met The Hallow een toffe ervaring neergezet die je in ongeveer een half uur door een verhaal heen leidt en soms het zweet op je voorhoofd bezorgt van de enorme hoeveelheid zombies die op je af komen. Het VR-avontuur in Amsterdam zorgt er op een mooie manier voor dat je samen moet werken om te overleven, maar ook dat je het op een andere manier weer tegen elkaar opneemt.
De score van alle spelers wordt namelijk bijgehouden en aan het einde van een level aan iedereen gepresenteerd. Als er iemand loopt te slapen of een beetje De Mol uithangt, dan wordt dat meteen duidelijk, net als wie er nou de beste zombiejager is.
'Je moet echt met elkaar samenwerken om een zo hoog mogelijke score te behalen. Het concept is eigenlijk heel simpel: zo veel mogelijk zombies knallen in een zo kort mogelijke tijd zonder geraakt te worden. Ondanks dat het zo simpel is, werkt het belachelijk goed.' - Rubin.
The Hallow zorgt voor een unieke ervaring die zich bij uitstek leent om tijdens bijvoorbeeld een verjaardag, een jubileum of een vrijgezellenfeestje aan te doen. Als zombies je niet zo aan staan, kun je ook met je team een potje tegen elkaar knallen in Nanoclash VR of als team een digitale horror-escaperoom betreden in Don't Scream VR.