Zo belangrijk is Call of Duty voor PlayStation

News
vrijdag, 30 juni 2023 om 6:00
call of duty modern warfare 2 2022f1660316926
De mogelijk overname van Activision Blizzard door Microsoft krijgt veel tegengas van Sony. De PlayStation-maker vreest dat potentiële Call of Duty-exclusiviteit iets is waar het niet meer overheen komt. Nu heeft Sony per ongeluk onthuld hoeveel het verdient aan de shooter.
In een aantal van de documenten die Sony heeft ingeleverd in de rechtszaak van de FTC tegen Microsoft is het niet goed gelukt om bepaalde geheime informatie zwart te maken. Die documenten zijn nu al niet meer publiek zichtbaar, maar de informatie is al lang en breed verspreid. Zo is nu bekend hoeveel Sony precies verdient aan Call of Duty (via The Verge).
Sony beweert dat ongeveer 14 miljoen gebruikers in 2021 30 procent of meer van hun PlayStation-tijd besteedden aan Call of Duty, 6 miljoen gebruikers besteden 70 procent van hun tijd aan de shooter en 1 miljoen gebruikers speelt niets anders dan Call of Duty. Gemiddeld spelen spelers zo’n 116 uur per jaar Call of Duty. Spelers die meer dan 70 procent van hun tijd aan de game besteden, spelen gemiddeld zelfs 296 uur per jaar.
Sony beweert dat PlayStation in 2021 alleen al in de VS 800 miljoen dollar aan Call of Duty heeft verdiend. Wereldwijd wordt het zelfs anderhalf miljard. Aangezien er dankzij Call of Duty ook hardware en abonnementen worden verkocht, stelt Sony dat er dankzij Call of Duty 15,9 of 13,9 miljard (het is moeilijk te lezen) dollar binnenkomt.

Call of Duty deal PlayStation bijna ten einde

Dat is een hoop geld dat Sony mis zou lopen als Call of Duty niet meer naar PlayStation zou komen. Dat kan redelijk snel een probleem worden, aangezien het contract dat Sony nu heeft met Activision Blizzard stopt na de Call of Duty van 2023. Microsoft wil Call of Duty naar eigen zeggen niet exclusief maken en heeft Sony er zelfs al een contract voor aangeboden, maar mocht de shooter wel exclusief worden, dan is Sony volgend jaar de reeks al kwijt.