Ziggo moet klant waarschuwen tegen illegaal content delen

News
zondag, 28 mei 2023 om 11:30
ziggof1677671421
Het mag eigenlijk niet, maar toch gebeurt het regelmatig: illegaal content delen zodat anderen gratis films, series, boeken en games kunnen downloaden. In Nederland vecht Stichting Brein hard tegen deze piraten en nu heeft Brein een grote overwinning behaalt. Ziggo moet namelijk een van zijn klanten waarschuwen, zo meldt NRC.
Deze Ziggo-klant had honderden e-books online gedeeld, een aanbod dat ook nog eens regelmatig werd uitgebreid. Stichting Brein kwam deze e-books op het spoor en ging op onderzoek uit. Wie er precies achter zat kon de belangenbehartiger niet achterhalen, wel dat het om een IP van Ziggo ging. En dus vroeg Brein of Ziggo een waarschuwingsbrief van de stichting naar zijn klant kon sturen.
Ziggo weigerde dit te doen: volgens het bedrijf zou het in strijd zijn met de privacywetgeving om voor dit doel het IP-adres te koppelen aan naam en adres van de klant. Stichting Brein was het hier niet mee eens en begon een kort geding. Aanvankelijk kreeg Brein geen gelijk, maar in hoger beroep won de belangenbehartiger grotendeels toch.
Dit betekent dat Ziggo geen andere keus heeft dan de waarschuwingsbrief toch naar zijn klant te sturen. Verwijdert de klant de e-books niet, moet Ziggo zelfs de naam en het adres van de klant aan Brein geven zodat de stichting zelf actie kan ondernemen.

Moet Ziggo in de toekomst dit soort brieven blijven sturen?

Stichting Brein wilde eigenlijk dat Ziggo verplicht wordt om ook in de toekomst waarschuwingsbrieven te sturen. Hier ging het hof niet mee akkoord, omdat die toekomstige gevallen nog niet bekend zijn en het hof de belangen dus niet tegen elkaar kan afwegen.